Dreptul la reclamaţie

0
457
Editorial Graiul Maramureşului

Întîlnim des cetăţeni nemulţumiţi de felul cum îşi fac treaba instituţiile de stat, cu referire în principal la Primărie, Poliţie Locală, Poliţie şi Jandarmerie, legate de ordinea publică, paza bunurilor (la ţară, a culturilor şi a pădurilor), siguranţa persoanei, aplanarea conflictelor între oameni. Le spunem să nu accepte să devină victime, ci să depună plîngere scrisă la instituţiile abilitate. Am făcut, ni se răspunde, dar situaţia a rămas neschimbată!
Însă altă cale de rezolvare a problemelor din societate nu există, decît să apelăm la instituţiile de stat, atunci cînd este cazul, deoarece dreptul la reclamaţie este garantat de Constituţie. Situaţiile de dezordine şi abuz nu trebuie niciodată trecute cu vederea, chiar dacă adesea la prima vedere nu par chiar atît de grave. Jignirile şi ameninţările continue au efecte cu adevărat devastatoare sufleteşte mai ales asupra copiilor, femeilor şi persoanelor în vîrstă, cu toate că orice om poate fi adus uşor la disperare dacă devine ţinta şicanatorilor. Iar stresul va fi urmat de boală şi clacare definitivă.
Românii preferă pasivitatea şi decît să lupte acceptă să înghită multe afronturi, consideră că abuzatorul se va potoli de la sine, însă cel mai adesea de la vorbe dure se ajunge la fapte dure. Nu faceţi nici un compromis cu infractorii, nu intraţi în nici un fel de relaţie cu ei, nu cumpăraţi nimic de la ei, chiar dacă vă oferă ceva ce doriţi la jumătate de preţ. Nu încercaţi să vă înţelegeţi cu ei, deoarece de la o vreme vă vor avea la mînă, vă vor şantaja şi vă vor atrage în infracţiuni şi mai mari, din care veţi ieşi cu pagubă.
Aceeaşi situaţie se petrece şi în relaţia cetăţenilor cu politicienii, alegerea celor care îşi insultă şi calomniază adversarii se va întoarce de fiecare dată împotriva alegătorilor, căci aleşii se vor comporta la fel de mizerabil şi cu cei care i-au ales. Citim în ziare articole violente, tranşante, scrise împotriva unor politicieni de către intelectuali cu renume. Campania electorală are mize pecuniare, manipularea publicului fiind realizată cu ajutorul banilor negri. Depăşirea măsurii demonstrează că intelectualii aceştia nu sînt prea … intelectuali şi opinia publică ar trebui să procedeze pe dos de cum e sfătuită de aceşti deformatori de adevăr.
Se apropie campania electorală pentru parlamentare, va începe vineri, 11 noiembrie 2016. Din nou, gogoaşa se va umfla şi brînza va exploda, în încercarea candidaţilor de a-şi ascunde precaritatea logică şi a-şi acoperi goliciunea mintală prin îndreptarea atenţiei spre teme false, fără miză reală pentru ţară. Politicienii mandataţi de regulă evită total contactul cu alegătorii, preferă să-i impresioneze prin intermediar (mass-media). Nici alegătorii nu încearcă să ia legătura direct cu reprezentanţii lor legislativi, pentru a primi răspunsuri la întrebările decisive în dirijarea votului. Se petrece un abuz de încredere, iar victime cad cei care fac compromisuri şi aleg la întîmplare, fără respectarea unor principii.
Memoria este scurtă, dar ce-i scris nu se şterge. Să le cerem politicienilor să ne rezolve problemele, aceasta este proba pe care trebuie să o dea pentru a merita votul nostru: depolitizarea şi profesionalizarea administraţiei de stat, desecretizarea totală a cheltuirii banului public şi a contractelor civile semnate de statul român, publicarea tuturor cheltuielilor din bugetele publice, stoparea risipei din bani publici, anularea subvenţiilor şi ajutoarelor de stat pentru instituţii şi persoane. Banul public să fie considerat sfînt!
În aceste condiţii, vom da votul unui politician. În caz contrar, să sunăm la 112, să-l reclamăm pentru scandal, lovire, ameninţare, conflict, furt şi orice altă situaţie de urgenţă…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.