Despre internet

0
594

Interesul omului pentru ştiinţă este o expresie particulară dintotdeauna, este ca o cheie pentru deschiderea misterelor naturii.
Considerând mass-media, ca un rezultat al procesului istorico-ştiinţific prin care omenirea avansează tot mai mult în descoperirea resurselor şi valorilor, conţinute în ,,actul de creaţie”, recunoaşterea internetului este ca un instrument, ca un dar de la Dumnezeu. Comunicarea între oameni, pentru găsirea idealului, prin lărgirea orizontului, prin îmbogăţirea lor intelectuală putem spune că internetul are marea capacitate de a depăşi distanţele şi izolarea, aducând oamenii în contact cu bunăvoinţă, făcând comunităţi virtuale într-un continuu progres de încurajare reciproc.
Această tehnică oferă inspiraţie, documentare, oportunităţi de tot felul, mai ales pentru persoanele constrânse să stea în casele lor sau în instituţii.
Este deci necesar ca acest instrument în ,,noua cultură”, inclus în ansamblul mijloacelor moderne de comunicare să-l acceptăm, el nu numai că are o influenţă puternică asupra a ceea ce gândesc oamenii despre viaţa lor, ci a devenit  în mare măsură, însăşi o mare experienţă mediatică  desprinsă dintr-o necesitate umană..
Deşi realitatea virtuală a ciber-spaţiului nu poate înlocui o comunitate interpersonală autentică, realitatea ne arată că tot mai mulţi oameni în special tineri îl acceptă, îl accesează. Însă noi, mai trebuie să avem în vedere caracterul lui special de mediu direct, imediat, interactiv şi participativ.
Educaţia şi formarea individuală, naturală sunt în acelaşi timp sau din timp oportune absolut necesare. Sigur, astăzi toţi avem nevoie de forme moderne de comunicare, de educaţie, dar să nu uităm de studiul clasic, personal în contact direct cu peniţa, cu cartea şi asta pentru a nu ne pierde naturaleţea, individualitatea, personalitatea. Mai înainte de a învăţa tehnici noi, bunul gust şi judecata morală adevărată se formează în mod natural, fără taste, este vorba de un aspect de formare a unei conştiinţe.
Educarea privind internetul şi noua tehnologie înseamnă mai mult decât învăţarea de tehnici, oamenii trebuie să înveţe cum să se descurce într-o lume a ciber-spaţiului, să judece ceea ce găsesc aici, după criterii sănătoase şi să folosească noua tehnologie pentru propria lor dezvoltare integrală şi pentru binele celorlalţi. După cum ştim, un aspect particular al internetului se referă la creşterea numărului de situri neoficiale, care conduc adesea la ţinte greşite şi confuzii grave.
Şcolile, părinţii, pentru binele copiilor lor, trebuie să promoveze programe de prudenţă, să fie mai familiarizaţi cu acest mijloc în măsura în care să le folosească în mod special. Atunci când este posibil, din punct de vedere financiar şi tehnic, părinţii trebuie să se asigure că, PC-urile care sunt la îndemâna copiilor sunt dotate cu filtre de navigare pentru a-i proteja de obscenităţi şi maniaci. În sfârşit, copiilor şi tinerilor, internetul este o uşă deschisă  spre o lume fascinantă şi incitantă, cu o puternică influienţă formativă, dar să nu uităm de excese şi nocivităţi şi… mai ales de formarea noastră naturală.
Toader MOLDOVAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.