Luminaţia, prilej de reculegere la mormintele celor dragi

0
536

În fiecare an, în prima zi de Brumar, vişeuanii aprind lumânări în cimitire şi dau pomană săracilor, datorită credinţei că în noaptea luminaţiei sufletele celor plecaţi se întorc. În Maramureş cultul morţilor are un rol important, iar tradiţiile şi obiceiurile legate de această perioadă sunt păstrate.
1 noiembrie e ziua când o mare parte a românilor merg la cimitir să pună flori şi lumânări pe mormintele celor dispăruţi. Cu câteva zile înainte de eveniment, se curăţă mormintele de buruieni, se spală crucile. Mormintele curate, împodobite cu flori şi lumânări, îi aşteaptă pe cei dragi să se roage pentru sufletele celor plecaţi. Fiecare mormânt devine un mic altar învelit de lumina tremurândă a candelelor, crucile par nişte porţi spre lumea de dincolo. O sărbătoare pioasă care, de sute de ani, înseamnă un refuz al uitării. Chiar dacă ”ziua morţilor” este o sărbătoare catolică, acest obicei al cinstirii celor trecuţi la Domnul a fost adoptat şi de noi. La cele două capele din cimitirul romano-catolic şi ortodox din Vişeu de Sus, preoţii au oficiat slujbe de pomenire pentru sufletul morţilor. A fost o zi deosebită, imaginea cimitirului iluminat te face să te gândeşti că moartea nu înseamnă alt­ceva decât o călătorie undeva departe, ca o continuare a vieţii pământeşti.
Nu trebuie să-i dăm uitării! O dată pe an, de ziua lor, să le punem la cap o floare, să le aprindem o lumânare, cinstindu-le memoria, gândindu-ne că au fost printre noi, cu bune, cu rele şi că, odată şi odată, vom fi din nou împreună într-o lume a dreptăţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.