Comuna Ieud se întinde în 5 zări: Ieudişor (are biserică ortodoxă nouă, jos la intrare), Plopşor (cu bisericile de lemn greco-catolice din Vale şi ortodoxă din Deal – Monumente UNESCO), în stânga Mănăstirea (mănăstire de maici) şi în dreapta Gârbova.
Secretarul Primăriei Ieud, dna Paula Dana Micle lucrează aici de 10 ani: ”Comuna are peste 4.100 locuitori dintre care aproape o treime sunt greco-catolici. Din cele 7 biserici ortodoxe sau greco-catolice 3 sunt din zidărie (ortodoxă şi greco-catolică din Centru şi biserica ortodoxă din Ieudişor). Elevi la şcoală sunt 443, profesori 15 din care 6 educatoare. Director este prof. Măricuţa Paşca. În centru avem 6 apartamente în cele două blocuri de locuinţe. În comună este reţea de apă potabilă şi canalizare cu două staţii de epurare făcute printr-un proiect european. La asistenţă socială sunt 131 de cereri noi. La venitul minim garantat sunt peste 300 de persoane în plată, oameni necăjiţi, care provin din familii nevoiaşe sau cu diverse probleme sociale. O parte dintre localnici iau calea străinătăţii, unde lucrează sezonier, câteva luni pe an. Banii sunt investiţi acasă, în noile construcţii de locuinţe. În Germania sunt plecaţi vreo 300. Mulţi sunt plecaţi cu familiile în Anglia, după ce şi-au pierdut locurile de muncă din Italia. Chiar dacă locuinţele pe care le fac aici sunt adaptate la nou, ieudenii îşi mai fac în curte sau în grădină şi un cerdac sau câte o construcţie din lemn, în stil maramureşean, încercând să păstreze tradiţia strămoşească, chiar dacă la stradă vedem numai tâmplărie PVC termoizolantă sau balcoane cu balustrade din aluminiu sau inox! Sunt 1.396 de numere de casă Împreună cu cele peste 200 de case noi, sunt vreo 1.600 de fumuri. Pe pârâul Ursoaia am avut calamităţi naturale, afectând digul şi drumul spre Plopşor şi Ursoaia. Prin Hotărâre de Guvern s-au alocat recent 88 de mii lei pentru reparaţii.

Pe locul fostelor grajduri ale CAP s-a construit un nou grup de locuinţe de către tinerii care au primit aici teren după spargerea Colectivului.
Ca peste tot în România şi la Ieud s-au născut copii metişi, căsătoriile din ultimii ani fiind mixte. Avem chiar persoane din Venezuela, Franţa şi multe altele. Din China, încă nu. Luna cea mai plină de nunţi este august, când, cu excepţia zilelor de post se fac căsătorii în fiecare zi. În total, au fost 36 numai în Gustar. Petrecerile s-au făcut în restaurante şi săli de nunţi din localitate sau din împrejurimi, chiar la Vişeu sau Sighet. Aprovizionarea cu lemn de foc se face din pădurea comunală, dar mulţi localnici preferă să cumpere din judeţul vecin Bistriţa-Năsăud, că lemnele-s mai ieftine. Salubrizarea comunei este realizată de o firmă de specialitate din Sighet, care ridică gunoiul de la populaţie în fiecare vineri, iar containerele mari din centru şi din celelalte zone sunt ridicate marţea. Miercurea, centrul comunei este animat de precupeţii şi negustorii care vin la târgul săptămânal cu produse agro-alimentare şi non- alimentare”.