După 50 de ani • Amintiri cu MARA

0
695

Ansamblul folcloric MARA al Casei Municipale de Cultură (Centrului Cultural) din Sighetu Marmaţiei se pregăteşte de o aniversare, pentru luna viitoare, pe 17 şi 18 noiembrie, la împlinirea unei jumătăţi de secol de la înfiinţarea, în 1966, a mini-ansamblului folcloric ”Maramureşul” al Casei Municipale de Cultură (coordonator şi solist vocal, Ion Ardeleanu Pruncu). Grupul de dansatori şi solişti vocali a devenit, în 1968, Ansamblul MARA (coordonator, prof Gheorghe Petrovai), întrucât la Baia Mare apăruse între timp Ansamblul profesionist Maramureşul.
Pentru a pregăti din timp toate cele, pe 10 octombrie 2016, la Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei, a avut loc o întâlnire de lucru (foto). Au participat: întemeietorul Ansamblului, prof. Ion Ardeleanu-Pruncu; instructorii Ansamblului Mara, Gheorghe Rednic, Ileana Matus şi Mihai Chiş; şeful Casei Municipale de Cultură, Vasile Muste; contabilul Ileana Tand; Victoriţa Costelnic, fost instructor; Eugenia Godja, şefa Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Sighet; Dorel Todea, vechi animator cultural şi purtător de cuvânt al Centrului Cultural, care s-a grăbit să răspândească informaţia în mediul online, încă de pe 11 octombrie. Unii, crezând că e greşeală de dactilografiere, au schimbat data de 17-18 noiembrie cu 17-18 octombrie!
Aşa că invitaţia rămâne valabilă pentru luna viitoare, când Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei îi invită pe membrii actuali, dar şi pe toţi cei care au activat de-a lungul anilor în grupul Maramureşul şi în Ansamblul Mara, să participe la aniversarea a 50 de ani de când s-au pus bazele formaţiei şi 40 de ani de la cucerirea Discului de aur şi a Colierului de argint la Festivalul Internaţional de la Dijon – Franţa.
Pe 17 noiembrie 2016, ora 11, la Primărie, va avea loc întâlnirea festivă şi apoi simpozionul Valorificarea scenică a folclorului maramureşean – contribuţia Ansamblului MARA la păstrarea şi transmiterea valorilor artistice din creaţia populară prin cântec, dans şi costum popular. Înmânarea diplomelor de recunoştinţă, din partea Consiliului Local şi a Primăriei Sighetu Marmaţiei, membrilor Ansamblului Mara care au participat la câştigarea Discului de aur şi a Colierului de argint de la Dijon – Franţa, precum şi celor care au pus bazele ansamblului folcloric al Casei de Cultură Sighetu Marmaţiei.
Pe 18 noiembrie, ora 17, sala de spectacole de la Palatul Cultural Sighetu Marmaţiei: Spectacol de gală, Spectacolul generaţiilor: dansuri şi cântece populare. Ora 20, complexul Curtea Veche, înmânarea diplomelor aniversare dansatorilor şi soliştilor din generaţiile de după anul 1989, Masă festivă oferită membrilor Ansamblului Mara. Invitaţia a fost lansată din timp tocmai ca cei plecaţi în alte zări să aibă timp să vină acasă, la aniversare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.