Adevăruri periculoase despre adevăr

0
570

În perioada 14-15 octombrie 2016, a avut loc a XV-a ediţie a Simpozionului Naţional de Jurnalism, anul acesta desfăşurat sub genericul „Independenţa media şi libertatea de exprimare”. Simpozionul este organizat de Departamentul de Jurnalism – prof. univ. dr. Elena Abrudan, directoarea departamentului, în colaborarea cu prof. dr. Ilie Rad, beneficiind de sprijinul domnului decan dr. Călin Hinţea din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ne putem mândri cu faptul că, datorită acestui simpozion, personalităţi marcante de cultură, ca Andrei Pleşu şi Ana Blandiana, ne-au călcat pragul. Anul acesta, invitatul de onoare a fost jurnalistul şi omul politic Sever Voinescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche”.
Sever Voinescu a ţinut conferinţa cu tema „Adevărurile periculoase”, în faţa a 30 de cadre didactice, jurnalişti şi specialişti în comunicare din Franţa, România şi Republica Moldova, dar şi studenţi dornici să asculte opiniile unui intelectual tânăr, care a realizat multe lucruri într-un timp scurt. În cele ce au urmat, ne-a mărturisit concepţiile sale despre adevăr: „Din copilărie, simţeam că adevărul este valoarea supremă”. Ne-a spus că a fost un activist al adevărului şi trăia cu iluzia că, dacă deţii adevărul, orice problemă are rezolvare. Ei bine, timpul i-a dovedit contrariul. Cercetând cărţile filosofilor, Sever Voinescu a descoperit, spre dezamăgirea sa, adevărurile periculoase despre adevărul însuşi. Cel care a avut cea mai mare putere de persuadare asupra lui a fost filosoful Nietzsche. Ne-a redat un citat care l-a schimbat: ,,Adevărul e o figură de stil”, spunea filosoful Nietzsche. ,,Forţa acestui pasaj m-a răpus pur şi simplu”, a mărturisit. Aşa s-a convins că adevărul este doar ,,un fel de a zice”.
Pasajul biblic ,,Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” a reprezentat nucleul celei de-a doua părţi a conferinţei. Chipul cezarului era pe monede, aşadar ele îi aparţineau. Chipul lui Dumnezeu este pe faţa fiecăruia dintre noi, deci îi aparţinem Lui. Corelarea cu tema discuţiei, adevărurile periculoase, este simplă: toţi merităm să cunoaştem adevărurile care ne aparţin. Domnul Sever Voinescu a introdus în discuţie şi ideile unor filosofi din antichitate, Platon, Socrate şi alţii, dar şi ale unui francez, Michel Foucault, cel care vorbeşte despre o anume ,,parrêsia” – „curajul adevărului”. Invitatul nostru a comparat adevărul şi expresia ,,Cutia Pandorei”: adevărurile sunt imprevizibile şi periculoase, tuturor ne este frică să aflăm adevărul, de aceea preferăm să lăsăm ,,cutia” închisă. ,,Adevărurile periculoase te obligă să-ţi schimbi viaţa”, a spus Sever Voinescu. Poate de aceea unii oameni refuză să le descopere.
Concluzia a fost legată de legătura dintre adevăr şi jurnalişti. Sever Voinescu a spus că ,,adevărul NU este o preocupare pentru jurnalistul de azi”, motiv pentru care jurnaliştii care trec în politică sunt în număr din ce în ce mai mare.
Măriuţa POP,
studentă Jurnalism anul I

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.