Ocna Şugatag – în dezvoltare continuă

0
2135

Primarul din Ocna Şugatag, Mihai Ivasziuk, împreună cu viceprimarul Ioan Vragea ne-au relatat aspecte de dezvoltare a localităţii: ,,Pentru Consiliul local, Primăria comunei, Administraţia publică locală şi pentru toţi cetăţenii, a fost o mare realizare faptul că am obţinut o finanţare de fonduri guvernamentale. În prezent dispunem de suma de peste 200 milioane de lei, bani pe care-i folosim pentru canalizarea comunei noastre. De la “Activ” Satu Mare, unde avem un ultim dosar, o ultimă tranşă – trebuie să recuperăm o sumă substanţială de bani. Apoi, anul acesta 2016, a fost foarte bun pentru turism, mai ales în lunile iulie şi august, dar şi în primele zile din septembrie. O problemă majoră este aceea că n-am avut greutăţi cu apa potabilă, doar mici disfuncţii, ce s-au soluţionat pe parcurs. Şi asta, pentru că domnul viceprimar Ioan Vragea şi angajaţi ai Primăriei, se preocupă în permanenţă ca acest produs vital – apa potabilă să ajungă la oameni. Ea coboară de sub Masivul “Creasta Cocoşului”. Concomitent, în centrul comunei noastre am construit de la cota “zero”, din lemn, un nou şi modern Centru de documentare şi informare. Apoi, aproape de tîrgul de animale, am amenajat o Bază sportivă modernă. În ce priveşte salubrizarea localităţii, datorită faptului că dispunem de o maşină de mare capacitate, performantă – executăm coşuri pline de deşeuri şi gunoaie menajere care sînt deversate în această maşină. Am un contract cu “Glosalul” din Bîrsana, care colectează în fiecare zi de vineri şi mai nou şi sîmbăta toate aceste deşeuri. Deci această problemă este soluţionată”.
Trebuie să mai remarcăm faptul că Ocna Şugatag a cunoscut o dezvoltare în ritmuri diferite în funcţie de situaţia politico – economică. De la preluarea mandatului de primar, Mihai Ivasziuk a implementat în comuna Ocna Şugatag o serie de proiecte favorabile dezvoltării comunităţii locale. Cele mai multe au la bază finanţări europene, iar această reuşită se datorează înfiinţării, în cadrul administraţiei locale, a unui birou în cadrul căruia cinci angajaţi cu studii superioare îşi folosesc cunoştinţele pentru a obţine astfel de sume prin diferite proiecte. Comuna e căutată anual de zeci de mii de turişti români şi străini, în special pentru faptul că pune la dispoziţia oamenilor patru baze de tratament cu apă sărată şi oferă condiţii de cazare bune, iar staţiunea se află în vecinătatea celor mai importante obiective turistice ale Maramureşului. Ocna Şugatag dispune de o Grădiniţă nouă, o staţie de epurare, un centru social.

Maşina care efectuează crăţenia comunei
Maşina care efectuează crăţenia comunei

După o pauză de patru ani, timp în care a făcut parte din Corpul de control al prefectului Maramureşului, Mihai Ivasziuk a revenit în fruntea Administraţiei locale din Ocna Şugatag:
„Am preluat un proiect integrat pe 322, în valoare de două milioane cinci sute de mii de euro – aducţiune de apă şi canalizare, staţie de epurare în Breb, Tînjaua – Hoteni, Centrul social pentru adulţi – Ocna Şugatag şi drum vicinal Sat Şugatag (opt kilometri din centrul satului pînă pe Poiana Tătaru). De asemenea, Centrul social din Ocna Şugatag, în care funcţionează un club al vîrstnicilor, a fost dotat cu televizor, copiator, sistem de sonorizare şi maşină necesară excursiilor membrilor. De aceste investiţii se bucură în fiecare lună peste 50 de cetăţeni în vîrstă ai centrului de comună”.
Iată ce ne-a spus Ioan Vragea, viceprimar: ,,Primăria şi Consiliul local îşi propun extinderea limitei intravilanului localităţii, deoarece sînt foarte multe solicitări pentru construcţia de locuinţe din fondul cetăţenilor în special, dar şi construcţia de obiective cu alt caracter decît locuinţe, obiective industriale, comerciale etc. din fondul societăţilor comerciale cu capital privat, elaborarea unui plan de oferte pentru atragerea investitorilor publici şi privaţi, români sau străini, punerea în valoare a obiectivelor turistice şi dezvoltarea zonei de agrement. Se va pune accent pe dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport şi comunicaţii, sprijinirea IMM-urilor prin acordarea de facilităţi, modernizarea şi redecorarea zonei centrale a localităţii şi infrastructurii de mediu, realizarea unui serviciu public de informare, consultarea cetăţenilor şi realizarea de noi locuinţe proprietate de stat”. Primarul Ivasziuk a mai adăugat: ,,Datorită faptului că la Ocna Şugatag s-a înfiinţat prima Agenţie de turism, împreună cu reprezentanţii din turism, am întocmit cîteva trasee turistice. Unul dintre ele începe cu pornirea din Ocna Şugatag la Budeşti, unde se poate vizita Biserica, în care se află cămaşa şi coiful lui Pintea Viteazu, apoi satul Breb cu piuă, moară pe apă, vîltori, horincie. Se poate ajunge uşor la Bîrsana, la Hoteni etc. La noi în comună funcţioneză o brutărie, staţie Peco şi o Staţie Meteo. Apoi, Creasta Cocoşului – impresionantă prin masivitate şi sălbăticia romantică a peisajului – este eminamente un loc emblematic a Maramureşului istoric. Merită efortul parcurgerii potecilor care duc în apropierea stîncilor. De sus poţi vedea întinsele păduri de amestec, făgete mari, zone cu ienuperete şi păşuni montane, o diversitate de habitate. Cîndva, în urmă cu 2-3 decenii, era obişnuit ca tinerii să petreacă cîteva zile şi nopţi cu cortul în zonă. Era o bună ocazie de a percepe mai bine realităţile naturale în toată splendoarea şi duritatea lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.