În prezenţa academicianului Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, a Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a subprefectului de Maramureş Alexandru Bondrea şi a primarului de Sighet, Horia Scubli, ieri, la Sighetu Marmaţiei, a avut loc lansarea cărţii „Armata şi Biserica Ortodoxă în Maramureşul interbelic”, scrisă de dr. Laurenţiu Batin (apărută la Editura Limex 2016, vol. I şi II, 1.500 pag.). Au participat peste 150 de invitaţi (istorici, militari activi şi în rezervă, feţe bisericeşti, muzeografi, oameni de cultură, profesori, veterani de război, localnici din Berbeşti şi Giuleşti). Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Petru Dunca.
Despre carte şi autor au vorbit: acad. Alexandru Surdu, PSSa Iustin Sigheteanul, prof univ. dr. Gheorghe Onişoru, generalul dr. Nelu Pop, dr. Teodor Ardelean şi prof. Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşului, care este convins că cele două volume ale lui Laurenţiu Batin vor primi premiul Academiei Române. La final, Ansamblul folcloric ”Mestecăniş” al elevilor din Giuleşti (instructor prof. Ileana Rednic) a prezentat un program artistic.

Col. (r) dr. Laurenţiu Batin este primarul comunei Giuleşti din iunie 2016, comună de care aparţine satul său natal, Berbeşti. Istoria şi filosofia i-au plăcut din şcoala generală şi din liceu. Lucrarea de diplomă la absolvirea Liceului Pedagogic din Sighet a fost axată pe istorie: Lupta maselor maramureşene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri, a lucrat în domeniul combaterii criminalităţii organizate şi al traficului de droguri, a lucrat la Poliţia de Frontieră (a fost inspector-şef al IJPF Maramureş). În 2011, a obţinut titlul de doctor în filosofie cu teza: „Filosofia politică a lui André Glucksmann”. În 2016, pentru a doua teză de doctorat, în istorie, Laurenţiu Batin a primit aprecierea magna cum laude. Este vorba de teza scrisă sub îndrumarea ştiinţifică a prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru: ”Instituţii fundamentale din Maramureş în perioada interbelică: Armata şi Biserica Ortodoxă”.
Laurenţiu Batin a publicat 6 cărţi, este membru fondatori al Asociaţiei „Dragoş-Bogdan” a urmaşilor nobilimii maramureşene, aflată sub patronajul Academiei Române, preşedinte de onoare fiind acad. Alexandru Surdu.