Corespondenţă specială din SUA de la Viorica PÂRJA. Nimic nou la cea de-a doua dezbatere televizată

0
452

• Trump nu intenţionează să se retragă, iar balanţa înclină, totuşi, şi mai mult înspre Hillary Clinton •

Au de unde se inspira ai noştri politicieni. Fiindcă şi aici, unde este mama democraţiei, sau cel puţin aşa se spune, regulile jocului nu mai sunt respectate, iar limbajul e departe de cel civilizat de multe ori. S-au scormonit şi s-au găsit suficiente subiecte care să înlocuiască dezbaterile pe proiecte, programe şi strategii cu acuze şi de o parte şi de alta.

Ceea ce rămâne demn de apreciat este însă organizarea dezbaterilor publice. Cea de-a doua a fost diferită de prima. Organizată în campusul Universităţii Washington din Saint-Louis (Missouri), a fost difuzată în direct duminică, începând cu orele 21(1,00 GMT) în peste 200 de săli de cinema, repartizate pe tot cuprinsul SUA. Dezbaterea a fost moderată de prezentatorul CNN, Anderson Cooper şi prezentatoarea ABC, Martha Raddatz.
Jumătate dintre întrebări au aparţinut publicului şi jumătate moderatorilor. Chiar dacă temele dezbaterii nu au fost făcute publice, informaţiile care au fost disecate de jurnalişti şi comentatori făceau mai mult decât transparentă direcţia… dezbaterii.
Vedeta discuţiilor acestor zile a fost o înregistrare din 2005, publicată de Washington Post, în care candidatul republicanilor pentru fotoliul de la Casa Albă făcea comentarii obscene la adresa femeilor. Ca şi când n-ar fi fost suficiente jignirile aduse de Donald Trump unei foste Miss Universe, microfonul lăsat deschis, din…greşeală, la emisiunea Access Hollywood, lasă să se audă ce limbaj folosea Trump, care îi spunea moderatorului Billy Bush că dacă eşti vedetă poţi obţine orice de la femei. Trecuseră abia câteva luni de la cea de-a treia căsătorie a magnatului imobiliar, iar el visa la alte aventuri sexuale.
Prins cu mâţa în sac, Trump şi-a cerut scuze, spunând că a fost o glumă de vestiar, o conversaţie privată. Şi continuă: Bill Clinton mi-a spus lucruri mult mai urâte pe terenul de golf. Donald Trump a fost criticat de însuşi liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, republican şi el, Paul Ryan. Sâmbătă, Trump ar fi trebuit să fie alături de Ryan la un eveniment politic în Wisconsin. L-a înlocuit Mike Pence, candidatul la funcţia de vicepreşedinte. „Sunt dezgustat de ce am auzit. Femeile trebuie protejate şi admirate, nu tratate ca nişte obiecte. Sper că domnul Trump va ges­tiona această situaţie cu seriozitatea corespunzătoare şi se va strădui să demonstreze ţării că are mai mult respect pentru femei decât sugerează această înregistrare video”, a declarat Ryan. Nici Melania, soţia sa, şi nici Ivanka, una dintre fetele lui, nu sunt de acord cu limbajul folosit.
The New York Times, care o susţine pe Hillary Clinton, i-a contabilizat insultele lui Trump, de-a lungul campaniei electorale. Au ieşit la număr peste 270 de jigniri ale persoanelor, lucrurilor sau locurilor. Hillary Clinton se află pe primul loc printre personalităţile insultate: ‘Escroaca’, ‘mincinoasa’, ‘lipsită de talent’, adăugând că toate cuvintele sunt bune pentru a o decredibiliza pe candidata democrată la preşedinţie.
Donald Trump nu s-a limitat doar la adversari, ci a atacat şi state. Şapte ţări au devenit ţinta insultelor miliardarului: Arabia Saudită, Marea Britanie, Germania, Iranul, China, Mexic, ba chiar şi propria ţară. Zgomotosul republican a spus că Mexicul este o ţară de drogaţi, violatori şi criminali, ceea ce a supărat foarte tare Ciudad de Mexico. El a avut, cum le place comentatorilor să spună, chiar ieşiri suprarealiste, atunci când a afirmat că dacă s-ar fi aflat în 13 noiembrie la Bataclan, el i-ar fi ucis pe terorişti în faţa întregii lumi.
În timpul dezbaterii s-a vorbit mult despre asigurările medicale, imigraţie, taxe, datoria publică a SUA. Trump a spus că preşedintele Barack Obama a dublat datoria în cei aproape opt ani. “Avem 20.000 de miliarde de dolari datorie, iar ţara noastră este un dezastru”. Clinton a replicat spunând că îngrijorarea lui Trump nu ţine cont de faptul că politicile propuse de el ar duce la o creştere mult mai mare a acesteia faţă de politicile democraţilor. Potrivit estimărilor Comisiei pentru un Buget Federal Responsabil, o organizaţie independentă din punct de vedere politic, reducerile de taxe promise de Trump vor creşte deficitul cu 5.300 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, în timp ce propunerile lui Clinton îl vor creşte cu 200 de miliarde. Şi Biroul pentru Buget al Congresului face o estimare. Astfel, până în 2025, datoria publică va fi de 23.300 de miliarde, dacă Hillary Clinton va fi preşedinte, şi de 28.400 de miliarde, dacă va fi Trump preşedinte.
Şi din nou întrebări despre limbajul folosit, despre imigranţi, despre Islamism şi politica internaţională a SUA, despre deţinerea armelor şi siguranţa cetăţeanului. Rămâne să vedem ce urmează, deşi surprize nu cred că mai pot apărea. E clar, însă, că mulţi americani n-o plac pe Hillary, iar Trump nu şi-a pierdut admiratorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.