Elevii şi dascălii din Vişeu de Sus au marcat miercuri, 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei, prin activităţi diferite de cele desfăşurate în fiecare zi la clasă.
Elevii Liceului Tehnologic Vişeu de Sus au avut ocazia, în cadrul unei activităţi iniţiate de directorul Gheorghe Manta, să afle proiecte educaţionale noi şi interesante, prezentate de dr. Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social şi de Lucian Perţa, în dubla sa calitate, de parodist şi de profesor. Activitatea organizată în sala multifuncţională, cu sprijinul Consiliului educativ (prof. Elvira Maria Olah), al Cercului de lectură (prof. Iulia Nagy) şi al profesorilor de limba şi literatura română, a implicat elevi ai claselor a III-a – a XII-a, secţia română şi germană, cât şi diriginţi şi cadre didactice.
Dr. Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, a prezentat elevilor şi cadrelor didactice aspectele educaţionale ale proiectului de cooperare între oraşul Vişeu de Sus şi oraşul francez Croissy sur Seine, lansându-le, în acelaşi timp, invitaţia de a se implica. Este vorba despre “Atelierul de franceză”, ce presupune sprijin concret oferit elevilor din Vişeu de Sus pentru aprofundarea limbii franceze din partea asociaţiei “Croissy sans Frontières” şi Ligii Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa. Se desfăşoară sub formă de cursuri informale, prin intermediul internetului, pe diverse teme de interes pentru elevii implicaţi. Interesul pentru limba franceză a crescut în urma acestui proiect, s-au organizat activităţi culturale în limba franceză cu ocazia zilei naţionale a Franţei. Mai mult decât atât, o parte dintre elevi împreună cu profesorul de franceză au participat la evenimentele internaţionale din Franţa, la care oraşul Vişeu de Sus a fost parte. Au avut astfel ocazia, ca răsplată a implicării şi rezultatelor în acest proiect educaţional, să descopere şi cele mai frumoase obiective turistice ale Franţei, să intre în contact cu limba franceză “la ea acasă”. Elevii Liceului Tehnologic cunosc importanţa studierii unei limbi străine, dat fiind profilul liceului, o parte dintre cei implicaţi în proiect fiind chiar foşti elevi ai acestei şcoli.
Parodistul Lucian Perţa a prezentat elevilor o carte de “pseudo-analize literare”, o abordare inedită a textelor din programa şcolară a elevilor, cărora le-a oferit, aşa cum rezultă din titlul cărţii, “literatura română mură-n gură”. “Sfârşit de toamnă” şi “Balada unui greier mic” au căpătat interpretări ce au stârnit zâmbete. Profesorii au aflat ce ar însemna un plan de lecţie din perspectiva parodistului, iar elevii au descoperit versurile “traduse” şi interpretate. De asemenea, Lucian Perţa a prezentat una dintre lucrările sale recente, “Cât îi Maramureşu`/ Nu-i poet ca eu şi tu” – în care a parodiat scriitorii maramureşeni. Le-a explicat elevilor şi importanţa conştientizării apartenenţei la zona Maramureşului, atât din punct de vedere geografic, cât şi cultural.
Directorul liceului, prof. Gheorghe Manta, a încheiat prin intervenţia dânsului o oră specială, în care elevii au aflat şi altfel de proiecte educaţionale, care se pot alătura cu succes educaţiei din şcoală, pentru dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor fiecăruia dintre ei.