Ediţia a VII-a, Şomcuta Mare, 2 octombrie 2016
Anual, Asociaţia Corală a Bărbaţilor din Finteuşu Mare, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al oraşului Şomcuta Mare, sprijiniţi de Consiliul Judeţean Maramureş, organizează Festivalul Coral Interjudeţean „Valentin Băinţan” care în acest an s-a aflat la ediţia a VII-a.
Finteuşenii susţin această manifestare de suflet pentru ei, pentru a-l comemora pe profesorul, dirijorul şi omul de cultură Valentin Băinţan, cel care şi-a dedicat 50 de ani din viaţă pentru promovarea muzicii corale din nord-vestul României, pentru ridicarea acestei zone în plan naţional şi internaţional prin muzică corală. Din cei 50 de ani de dirijorat, 27 a fost alături de Corul Bărbaţilor din Finteuş, din această localitate chioreană unde Maestrul îşi doarme somnul de veci alături de coriştii plecaţi să cînte în corul îngerilor. Festivalul are scopul să stimuleze comunităţile locale pentru a relua activitatea corală din Chioar, zonă unde cu ani în urmă activau peste 25 de coruri.
La manifestare au fost invitate 6 formaţii corale, din care patru îşi desfăşoară activitatea în oraşul Şomcuta Mare, iar în mod special a fost chemată o formaţie corală din ţară, cu care finteuşenii au avut un parteneriat cultural: corul „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, judeţul Craş-Severin, condus de prof. univ. dr. Dumitru Jompan, fost dirijor la Corul din Marga, personalitate muzicală care a avut relaţii apropiate cu Valentin Băinţan, despre care a şi vorbit pe scena festivalului. Corul din Voislova a sosit la Finteuş vineri, 30 septembrie, fiind preluaţi de finteuşeni şi găzduiţi în familiile lor. Sîmbătă, 1 octombrie, le-am oferit prietenilor noştri un tur în nord-vestul României pentru a cunoaşte aceste plaiuri din nordul de ţară, cu frumuseţile sale. Am vizitat oraşul Negreşti-Oaş, comuna Certeze, Popasul „Sîmbra oilor”, Săpînţa cu Cimitirul Vesel, Memorialul Durerii de la Sighetu Marmaţiei, unde a fost închis şi a decedat episcopul greco-catolic Teofil Frenţiu, unchiul doamnei Lia Jompan, membră a corului din Voislova. Ne-am continuat vizita la Mănăstirea Bîrsana, unde am luat masa, întorcîndu-ne acasă pe la Cavnic şi cu o scurtă oprire în Baia Mare.
Duminică, 2 octombrie, după Sfînta Liturghie şi masa de prînz, ne-am deplasat la Casa de Cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, unde a avut loc concertul în cadrul celei de a VII-a ediţii a Festivalului Coral Interjudeţean Valentin Băinţan.
După intonarea Imnului Naţional şi cuvîntul de deschidere rostit de Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, au evoluat formaţiile corale participante: Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijat de Andrei Dragoş; Corul „Cînturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca; Corul „Euphonia” din Tămaia, dirijat de Cosmin Lauran, Corul „Glasul Chioarului” al Casei de Cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, dirijor Iustin Podăreanu; Corul „Buciumenii Chioarului”, dirijat de tînărul Hotea Gelu şi Ion Gabriela, recitalul coral fiind încheiat de Corul „Grănicerii Văii Bistrei”, dirijat de Dumitru Jompan.
Repertoriul prezentat în festival a fost alcătuit din cîntece patriotice: Românul – de Ciprian Porumbescu; Veniţi români – de Valentin Băinţan; Pagini din istoria neamului – cîntece armonizate de Iustin Podăreanu; Ştefan, Ştefan, domn cel Mare; Marşul lui Iancu – de Timotei Popovici; Cîntecul străinătăţii; Mară pe marginea ta – de Nicolae Ursu; Cîntec de joc din Chioar – armonizare de Constantin Arvinte; Măi Muiere; Omule cu caii buni; Foaie verde de mohor; Fetiţa cu ochii verzi; Brîul amestecat; Hop, ţup, ţup; Ana Lugojana – de Ion Vidu, în repertoriul corurilor fiind incluse şi piese religioase: Cu noi este Dumnezeu; Cămara ta; Taina creştinătăţii – de Ion Popescu Pasere; Pentru tine, Doamne. A fost un bun schimb de experienţă pentru formaţiile participante.
La final, Simion Vaida, Pamfil Bilţiu, Livia Lazăr şi Ioan Munteanu au acordat formaţiilor corale însemnele festivalului, placheta şi diploma, albume cu frumuseţile Maramureşului, au vorbit despre personalitatea profesorului Valentin Băinţan, despre mişcarea corală din Chioar, zonă în care mişcarea corală avea mare căutare, propunîndu-se acţiuni de stimulare a acestui fenomen artistic. Festivalul a fost reuşit, s-au întîlnit iubitori ai muzicii corale, corişti şi spectatori, au schimbat impresii şi au legat prietenii, şi-au propus viitoare întîlniri prin cîntec.
Andrei DRAGOŞ