Deputatul Mircea Man şi Gheorghe Mihai Bârlea din cadrul PNL Maramureş, au depus în data de 29 septembrie 2016 o plângere la Instituţia Prefectului, în care au cerut dizolvarea Consiliului Judeţean Maramureş, prin anularea hotărârii adoptate în cadrul şedinţei de constituire a CJ din 24 iunie 2016. Cei doi liberali susţin faptul că NU au fost validaţi în forul decizional judeţean, deşi aveau dreptul legal. În acest context, senatorul PSD, Liviu Marian Pop atacă organizaţia PNL Maramureş şi pe deputatul Mircea Dolha, recomandându-i să nu mai facă presiuni la adresa prefectului de Maramureş.
Replici acide între senatorul PSD Liviu Marian Pop şi deputatul Mircea Dolha
Liviu Marian Pop: PNL Maramureş trebuie să înceteze şantajul şi atacurile la adresa prefectului judeţului!
Senatorul PSD, Liviu Marian Pop susţine că, prin vocea preşedintelui Mircea Dolha, PNL Maramureş face presiuni publice cu iz de şantaj la adresa prefectului judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ, impunându-i acestuia să semneze anumite acte şi să facă demersuri care ţin de constituirea Consiliului Judeţean Maramureş. Acesta declară: „Îl invit pe domnul deputat Dolha, să studieze în detaliu, împreună cu camarila PNL, Legea administraţiei locale şi toate actele care au legătură cu această lege. Îi recomand să se consulte cu marii jurişti, începînd cu preşedintele partidului, Alina Gorghiu, cea care se pretinde jurist de excepţie, inclusiv în dosarul Turceni, şi să înceteze presiunile de orice natură la adresa prefectului judeţului Maramureş, prefect tehnocrat de altfel”.
În acest context, senatorul PSD îi cere premierului Dacian Cioloş să asigure sprijin juridic suplimentar prefectului de Maramureş şi să intervină, în aşa fel, încît legea să fie în continuare respectată. De asemenea, senatorul Liviu Marian Pop a arătat: „Pentru fixarea cunoştinţelor: Hotărârea de constituire a consiliului nu poate fi atacată în mod direct, fiind o hotărâre cu caracter constatator şi care nu generează prin sine efecte juridice. Procedura în contencios administrativ presupune introducerea unei plângeri prealabile, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, singura exceptare de la plângerea prealabilă fiind introdusă numai pentru hotărârea de validare. Hotărârile privind alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor se supun regulilor generale cu privire la anularea lor prin procedura contenciosului administrativ, atît cu privire la termenele şi procedurile de urmat, cît şi cu privire la temeiul unei asemenea acţiuni.
Din modul concret în care s-au desfăşurat procedurile în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş nu există nici temeiul de nelegalitate şi nici posibilitatea introducerii unei acţiuni, ca urmare a nerespectării termenului de introducere a plîngerii prealabile. Instituţia Prefectului nu are calitate de a ataca în contencios administrativ hotărîrea de constituire a CJ, iar cu privire la alegerea preşedintelui sau a vicepreşedinţilor, ar trebui să se identifice cauzele de nelegalitate a acestora, pe temeiul încălcării unor dispoziţii legale, după constituirea Consiliului Judeţean”- a arătat senatorul Liviu Marian Pop.
Totodată, senatorul PSD de Maramureş, Liviu Marian Pop a anunţat că a depus o interpelare adresată premierului Dacian Cioloş, cu privire la acest subiect.
Deputatul Mircea Dolha, către senatorul Liviu Marian Pop: „Dacă tăceai, filozof rămâneai!”
Ca urmare a declaraţiilor senatorului PSD, Liviu Marian Pop, deputatul PNL, Mircea Dolha îi dă replica: „Îi sugerez numitului Pop Liviu Marian să pună mâna pe carte şi mai ales pe lege. Domnia sa face presiuni politice pentru a acoperi un abuz: nevalidarea consilierilor PNL în Consiliul Judeţean. Şi conform deciziei în cazul Drobeta Turnu Severin, acesta poate fi încadrat la infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu şi participarea la grup infracţional organizat. Numitul Pop Liviu Marian are experienţă cu acoperirea ilegalităţilor: să ne amintim numai de afacerea plagiatelor”!
De asemenea, deputatul Mircea Dolha argumentează: „Îi dau un exemplu care are protagonişti chiar din rândul membrilor PSD: vineri, justiţia a hotărât definitiv că formarea Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin a fost ilegală, deoarece trei consilieri PSD nu au fost validaţi. Mai mult, decizia indică posibilitatea încadrării faptei la abuz în serviciu, conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Situaţia este identică cu cea de la Maramureş, unde consilierii aleşi ai PNL în Consiliul Judeţean au fost respinşi în acelaşi mod, adică ilegal, ca să fie mai pe înţelesul personajului ajuns vremelnic ministru în timpul de tristă amintire, care dorim să credem că nu se va mai repeta. Senatorul PSD Liviu Marian Pop se face părtaş la sprijinirea grupului infracţional organizat care a complotat pentru formarea Consiliului Judeţean Maramureş în dispreţul legii. Domnul Pop vorbeşte ca să nu tacă şi se lansează într-o declaraţie dorit acuzatoare la adresa subsemnatului şi a PNL.
Dacă tăceai, filozof rămâneai!, spune o vorbă veche din popor, domnule Pop!”- a încheiat Mircea Dolha, deputat şi preşedinte al PNL Maramureş.
REACŢIE Liviu Pop: “Mircea Dolha, jurist la fără frecvenţă!”
Decât să spui o prostie, mai bine taci! Aşa v-aş sugera şi eu domnule deputat, jurist la fără frecvenţă, Mircea Dolha!
Cazul la care face referire “expertul” Dolha, cu privire la formarea Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, nu poate fi comparat cu cel de la Maramureş.
Pentru fixarea cunoştinţelor, domnule Dolha, la Drobeta Turnu Severin invalidarea celor trei consilieri municipali a dus la schimbarea majorităţii în Consiliul Local, astfel încât funcţiile de vicepreşedinţi au fost votate cu altă majoritate.
Situaţia nu poate fi comparată cu cea din Maramureş, unde invalidarea celor doi consilieri judeţeni întârziaţi nu a schimbat majoritatea în Consiliul Judeţean. De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a fost ales cu o largă majoritate de voturi, la fel ca şi cei doi vicepreşedinţi.
Nu-i opreşte nimeni pe cei de la PNL Maramureş să înceapă demersurile juridice, să facă o plângere prealabilă, pentru că poate nu ştiu că aşa trebuie, şi să meargă în instanţă dacă sunt de părere că procedura constituirii a fost una ilegală.
Aveţi puţintică decenţă domnule “expert” Dolha şi terminaţi cu ameninţările, acuzaţiile nefondate şi şantajul la adresa prefectului de Maramureş! Nu încercaţi să-l mai obligaţi să invalideze constituirea Consiliului Judeţean! Domnia sa nu are niciun atribut în acest sens!
V-aş sugera să vedeţi bârna din ochiul dumneavoastră şi să nu mai căutaţi paiul din ochiul altuia! Vă urez spor la învăţat, în speranţa că poate într-o zi veţi trece de la fără frecvenţă, la zi!
Mircea Dolha: Protectorul şi complicele plagiatorilor, „Domnul” lider de sindicat care desfiinţează instituţii ca să-şi scape şefii de acuzaţiile de plagiat dă lecţii de drept!
Pentru că lumea nu a uitat că domnul Liviu Pop este cel care a făcut Maramureşul de râs, când, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, a desfiinţat, peste noapte, Comisia care tocmai analiza acuzele de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Victor Viorel Ponta, ar face bine să se abţină de a da lecţii juridice.
Eu am făcut facultatea de drept la zi, şi sunt mândru de asta. Nu ştiu la ce formă de învăţământ a terminat domnul Liviu Pop facultatea de obrăznicie, unde e absolvent Magna Cum Laude!
Ştie tot Maramureşul că Mircea Man a avut mandat din partea PNL să candideze pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar prin invalidare i-a fost suprimat acest drept.
Numitul Pop Liviu Marian apară în continuare ilegalitatea de la Consiliul Judeţean Maramureş prin care celor doi consilieri judeţeni aleşi ai PNL nu li s-au validat mandatele.
Prins cu ocaua mică (a câta oară?) cade ca de obicei în penibil. Îi repet tovarăşului Pop, poate pricepe: nevalidarea mandatului unui consilier local/ judeţean este un abuz. Punct. Aici nu e cu dacă şi parcă. E simplu!
Pricepe acest enunţ şi un elev de clasa a 4-a cu condiţia să fi dat pe la şcoală, ceea se pare că nu este cazul personajului amintit. La fel ca alţi colegi de partid, tovarăşul Pop nu înţelege democraţia. La ei totul se face în dispreţul legii şi cu pumnul în gură. Avem astfel o nouă dovadă (a câta oară?) că acest grup organizat numit PSD este un pericol pentru România. Iar Pop Liviu Marian devine pe zi ce trece un Emil Bobu. (o.m.)