Ieri, 26 septembrie, a demarat ediţia a XI-a a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, o campanie derulată la nivel naţional de Poliţia Română şi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
În perioada 26 – 30 septembrie 2016 se derulează, la nivel naţional, cea de-a XI-a ediţie a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Obiectivul acestui eveniment îl reprezintă sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni.
Manifestarea are un caracter unitar, domeniile de referinţă fiind selectate în baza priorităţilor Poliţiei pentru anul 2016, astfel încât, fiecare zi a săptămânii să abordeze o temă educativ-preventivă, după cum urmează:
• luni, 26 septembrie – Prevenirea delincvenţei juvenile
• marţi, 27 septembrie – Prevenirea victimizării minorilor
• miercuri, 28 septembrie – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
• joi, 29 septembrie – Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă
• vineri, 30 septembrie – Siguranţa rutieră.
În acest interval, poliţiştii de prevenire, proximitate, ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul IPJ Maramureş vor desfăşura activităţi de prevenire în tot judeţul, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
Poliţiştii se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăţi comerciale şi de imobile şi reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale şi vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice.
În condiţiile societăţii actuale, demersul preventiv devine o soluţie viabilă în abordarea problematicii infracţionale. Actul preventiv se transformă într-un preambul obligatoriu al oricărei acţiuni poliţieneşti, este o componentă care asigură succesul unei intervenţii poliţieneşti eficiente şi de calitate.
2 ani şi 8 luni de închisoare pentru înşelăciune
Vineri, 23 septembrie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat o femeie, de 43 de ani, din Şomcuta Mare, pe numele căreia Judecătoria Baia Mare a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Aceasta a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Femeia a fost depusă la penitenciarul Gherla.