Administraţia locală din Cicîrlău a trimis o solicitare companiei Remin prin care şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra puţurile de apă ale companiei, plus câteva terenuri din Ilba. Asta pentru a rezolva alimentarea cu apă a localităţii, dar şi a zonelor limitrofe acesteia.
Dacă tranzacţia s-ar concretiza, atunci problema apei potabile ar fi ca şi rezolvată în comună. Deoarece compania Remin are datorii istorice la bugetul primăriei Cicîrlău, administraţia ar dori să ia aceste active în contul datoriei: „Am depus o cerere la Remin prin care solicităm să ne dea un răspuns ca să vedem cum procedăm cu puţurile de apă. Putem face o compensaţie cu ei să intre pompele şi terenurile în patrimoniul nostru. Ar fi minunat dacă am reuşi acest lucru. Compania are datorii către bugetul primăriei de circa şase miliarde de lei vechi (n.r. 600.000 lei noi). Am înţeles că ei îşi fac o reevaluare a patrimoniului. S-ar putea deja să se scoată la vânzare probabil, mai ales dacă intră şi în faliment. Noi suntem înscrişi şi la masa credală, însă vrem să obţinem doar câteva terenuri şi pompele, astea să reuşim să le luăm şi suntem fericiţi. Cu ajutorul acestora s-ar asigura necesarul de apă pe zona Ilbei iniţial. S-a făcut un studiu şi a reieşit, din ce am înţeles, că apa de acolo ar putea deservi chiar şi o populaţie de aproape 100.000 de locuitori”, a declarat Sorin Lupşe, primarul comunei Cicîrlău.
Soluţii în caz de nereuşită
În cazul în care administraţia locală nu va reuşi preluarea acestor active, există variante alternative. Astfel, primăria are un teren în preajma proprietăţii Remin unde poate fora un puţ care să rezolve alimentarea cu apă. În prezent, atât primăria cât şi cetăţenii plătesc apa consumată companiei: „Dacă nu reuşim să le preluăm, noi avem un teren lângă şi o să forăm acolo şi ne vom face noi puţ, iar cu o staţie de tratare a apei s-ar rezolva problema. La ora actuală noi plătim chirie la Remin şi şcolile, grădiniţele şi blocurile de acolo au apă. Nici canalizare nu au blocurile de acolo, în schimb există o fosă septică pe care o golim noi, pe cheltuiala primăriei. Locuinţele de acolo şi le-au cumpărat oamenii în anii ’90. Toţi cei de acolo sunt proprietari”, a conchis primarul.
Compania analizează cererea primăriei
Directorul companiei Remin a primit solicitarea din partea primăriei Cicîrlău, care se analizează pentru a i se da curs. Care va fi însă deznodământul, depinde numai de administratorul judiciar, compania fiind în insolvenţă: „Da, am primit solicitarea din partea Primăriei Cicîrlău şi demersul este în derulare. Administratorii judiciari fac deja demersuri pentru a vinde anumite active de la Remin, pentru că asta nu este treaba mea ci a administratorului judiciar. Cât despre modalitatea de plată, adică dacă ele vor fi vândute în contul datoriei companiei la primărie, sau pe bani, asta nu pot să vă spun. Administratorii judiciari vor decide în funcţie de cum vor avea aprobări din partea creditorilor, deci nu ştiu ce va urma”, ne-a precizat Ovidiu Gâlcă, directorul Companiei Remin.
Locatarii din Ilba au probleme cu apa
Deşi locatarii blocurilor din centrul Ilbei se alimentează cu apă de la vechile puţuri ale companiei Remin, ei spun că aceasta nu este potabilă. Mai mult, oamenii au probleme şi cu întreruperile acesteia: „Locuim aici în bloc. Însă cu apa avem probleme. În urmă cu puţină vreme nu am avut apă aproape o săptămână. Apa o plătim la o femeie de aici, Mărie o cheamă, care strânge banii şi merge la Remin în Baia Mare să ducă banii. Apa e contorizată pe ceas la fiecare. Însă ar fi bine dacă primăria ar reuşi să facă ceva şi să aducă ea apa. Că cea care ne vine acum la robinet nu-i bună de băut sau de făcut mâncare. Cumpărăm de la magazin pentru consumul propriu sau aducem de la vecini, din fântână. Fiecare se descurcă cum poate”, a spus M.P., una dintre locatarele blocului din Ilba. „Domnule, vă spun eu că pe Compania Remin nici nu o interesează problema asta. De ce nu au vrut să dea la primărie până acum puţurile astea? Pentru că minele sunt închise, dar aşa Reminul funcţionează şi alţii iau bani degeaba”, ne-a spus un alt localnic.