La primăria comunei Vima Mică, miercurea trecută a avut loc o discuţie între autorităţile locale şi reprezentanţii vînătorilor. Au participat: Liviu Balint, primarul comunei Vima Mică; viceprimarul Ioan Roman, secretara comunală Doina Farcaş, consilieri locali Alexandru Ovidiu Roman şi Adrian Bob, iar din partea AJVPS Maramureş la discuţii au luat parte ing. Ioan Pop, director şi Florin Tuns, secretarul Grupei de vînătoare Tg. Lăpuş.
Din anul 2011, Vima Mică se confruntă cu probleme majore cauzate de mistreţi. Atacurile au dus la reducerea suprafeţelor cultivate în afara satelor, spre păduri. Liviu Balint: “La noi, pagubele produse de mistreţi sînt în creştere datorită faptului că nu s-au luat măsurile ce se impuneau în acest context”. Ioan Pop: ,,Trebuie să comentăm pe baza legii în vigoare, putem face o comparaţie între cotele de recoltare între anii 2011 şi 2016. Şi aşa, dacă noi ne-am îndeplinit obligaţiile de gestionari şi proprietarii de teren pe ale lor, atunci se întocmeşte un dosar, iar conform legii, proprietarii sînt despăgubiţi. Dacă gestionarul nu şi-a respectat obligaţiile, plăteşte el. Avem obligaţii şi noi şi proprietarii de terenuri agricole cultivate…” Primarul Balint a conchis: ,,Concluzia mea este că s-a evaluat eronat numărul de mistreţi care există în zonă şi doresc să argumentez acest lucru prin faptul apariţiei pagubelor în număr progresiv. La ora actuală, nu mai există proprietar căruia să nu-i fi distrus ceva mistreţii! În extravilan, nu se cultivă aproape nimic şi evaluarea efectivelor de mistreţi nu este corectă”.
După încheierea discuţiei de la Vima Mică, directorul AJVPS Ioan Pop ne-a remis o informaţie de care trebuie să ţinem cont. Iată şi punctul de vedere final al domniei sale: ,,Avînd în vedere pagubele produse de către mistreţi pe raza comunei Vima Mica, vă aducem la cunoştinţă următoarele: AJVPS Maramureş, în calitate de gestionar, a respectat întocmai HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea 407/2006, în care sînt prevăzute obligaţiile gestionarului cît şi obligaţiile proprietarului de teren agricol. În acest sens, au fost recoltate în totalitate numărul de exemplare aprobate pentru sezonul anterior, au fost organizate cu prioritate acţiuni de vînătoare în zonele expuse, de fiecare dată cînd am fost sesizaţi. Concomitent, am administrat hrana complementară necesară, am efectuat acţiuni de îndepărtare şi de vînătoare (după caz). De asemenea, am solicitat în condiţiile legii aprobare pentru vînătoare în extrasezon. Nu cunoaştem în ce mod şi-au indeplinit obligaţiile proprietarii terenurilor agricole, care la rîndul lor sînt stipulate în aceeaşi H.G. 1679/2008.9 (Anexa 3 Art.1 lit. a)c)d) şi Art.3 lit.a)b)c)). În sezonul 2014-2015, am solicitat şi am obţinut suplimentarea cotelor de recoltă pentru sezonul 2015-2016, pentru un număr de 16 fonduri cinegetice gestionate de către AJVPS Maramureş, printre care şi fondul cinegetic în discuţie de pe raza localităţii Vima Mică, prin scrisoarea CRSC Cluj-Napoca 5641/5201/03.06.2015. În sezonul 2016-2017, nu am solicitat suplimentarea cotei de recoltă, deoarece Legea 149/2015 care modifică Legea 407/2006 modifică şi perioada de vînătoare şi permite vînarea mistreţilor tot timpul anului. Evaluarea efectivelor a fost realizată după normele metodologice legale şi în vigoare. Astfel, cotele de recoltă solicitate şi aprobate au fost majorate substanţial în ultimii ani, de la 10 exemplare în sezonul 2011-2012, la 40 exemplare în sezonul 2016-2017 (400%, concomitent cu creşterea populaţiei de mistreţi). Dacă în 2011 se recoltau 10 exemplare din luna august pînă în luna februarie, deja pînă la această dată (septembrie) s-au recoltat un număr de 7 exemplare. AJVPS Maramureş consideră că este necesar să existe un dialog şi o colaborare strînsă între instituţiile implicate, pentru rezolvarea tuturor problemelor”.
Cei mai păgubiţi fermieri din comuna Vima Mică sînt: Ovidiu Ioan Roman – 50 ari, Grigore Todoran – 10 ari, Rozalia Roman din satul Vima Mare – 37 ari, Silvia Ungur din Vima Mică – 35 ari, Delia Gheţia Vima Mare – 35 ari, Ioan Adrian Bodea din satul Sălniţa – 50 ari şi mulţi alţii. Legea prevede că fermierii trebuie să-şi păzească recoltele, cu gard solid.