Castaniada 2016, văzută altfel…

0
924

Ediţia XXIV a Sărbătorii castanelor s-a încheiat. Făcând abstracţie de latura oficială a evenimentului în sine, cu mult cunoscuta expoziţie de flori Expo-Flora, sau Rivulus Dominarum, ori concertele la scenele deschise, am vrut să vedem sărbătoarea prin ochii participanţilor: băimărenii în principal şi maramureşenii în general.

Astfel, am luat la pas locurile în care s-a organizat sărbătoarea şi am stat de vorbă cu cei pentru care se face acest eveniment: băimărenii. Am dorit să vedem concret ce înseamnă pentru ei Sărbătoarea castanelor, dacă este utilă şi ce ar trebui schimbat, sau nu, pentru a deveni mai reuşită.

Păreri împărţite despre Sărbătoarea castanelor

castane-2016_1Părerile celor intervievaţi au fost diverse. Pentru unii, evenimentul este o hărmălaie colectivă de care ne-am putea şi lipsi. „Sunt băimăreancă. Vin în fiecare an la Sărbătoarea castanelor. Cred că a devenit o tradiţie a oraşului. Probabil că e legat de specificul castanelor, că doar la noi în zonă se fac. Însă nu ştiu dacă este chiar un lucru necesar pentru oraş această sărbătoare. Aş putea trăi însă şi fără această sărbătoare, nu e nu ştiu ce. Noi venim mai mult pentru copii, că de când a fost fetiţa mică am tot venit”, a spus băimăreanca Irina R. „Eu aş vrea să nu fie aşa mulţi ţigani la tarabe, să fie români care vând, nu ţigani. Deja nu mai prea vezi români care să vândă ceva, numai ţigani. Asta nu îmi place. Ce îmi place este atmosfera, jocurile, mănânc castane. Noi tinerii venim mai mult pentru concerte. Dar chiar şi acestea nu au fost foarte reuşite anul ăsta. În anii trecuţi au fost mai bune”, a completat fiica femeii. „Sărbătoarea castanelor ne reprezintă pe noi ca băimăreni. Eu vin pentru distracţie. Mai ales tineretul vine pentru asta, că merită. Totuşi am putea fi şi fără ea. Însă trebuie făcut ceva şi pentru ca oamenii din oraş să se distreze puţin. Ce nu-mi place este aglomeraţia asta”, ne-a explicat domnul Ioan. „E cam săracă sărbătoarea anul acesta, faţă de anii trecuţi. Probabil că şi lipsa fondurilor şi-a spus cuvântul. Deci mi se pare cam pustiu. Evenimentul e un motiv de întâlnire cu prietenii, familia, de genul unei ieşiri de week-end, mai specială”, a spus soţia bărbatului. „Eu văd Sărbătoarea castanelor din acest an ca o ţigănie. Deci nu-i ceva frumos. De asemenea, nu cred că e necesară pentru oraş. Ce aş vrea să schimb la ea ar fi ca să devină un eveniment ceva mai select, nu atâta ţigănie, că asta este!”, a declarat o altă băimăreancă.

Unora le place aglomeraţia din timpul sărbătorii

Zona Sălii Sporturilor
Zona Sălii Sporturilor

Dacă alţii detestă aglomeraţia şi gâlceava de la sărbătoare, unii abia aşteaptă luna septembrie pentru a participa la Sărbătoarea castanelor: „Eu nu sunt din oraş, însă mi se pare foarte frumoasă Sărbătoarea castanelor. Vin în fiecare an cu plăcere, mai ales pentru fiul meu. E ceva deosebit şi e singura aglomeraţie care îmi place. Şi pe sate şi în zona noastră se organizează serbările oraşului, dar asta este singura care îmi place în mod deosebit. Mai cred că este o sărbătoare care reprezintă maramureşenii în general”, a spus doamna Maria din Târgu Lăpuş. „Nu suntem din Baia Mare, dar venim întotdeauna la Sărbătoarea castanelor. Îmi place că este multă lume, distracţie, atmosfera în general. Faţă de anii trecuţi este totuşi puţin altfel, mai săracă, după cum văd eu. Anul trecut era mai bogată şi pe spaţiu mai mare, în mai multe părţi, acum e mai restrâns totul”, a spus un alt maramureşean. „Mie îmi plac cel mai mult jocurile, care sunt foarte frumoase. M-am întâlnit şi cu prieteni pe aici, deci e frumos”, a completat şi fiica bărbatului.

Nici castanele nu mai sunt ce au fost

Castane prăjite şi crude
Castane prăjite şi crude

Cu toate că sărbătoarea este „a castanelor”, se pare că, pe an ce trece, acestea sunt tot mai puţine şi mai scumpe. O spun comercianţii care vând castanele la tarabe: „Vânzarea merge foarte slab anul acesta. Din cauza crizei nu prea are lumea bani şi nu mai merge treaba cum a mers în alţi ani. Mult mai slab e acum, nu prea sunt nici castane pe păduri acum. Se usucă toţi castanii. Am avut totuşi noroc cu timpul frumos”, a spus domnul Mihai, comerciant de castane. „Nu prea cumpără lumea castane. Ele sunt şi mai scumpe din cauză că-s puţine. Însă noi tragem mult până castanele ajung pe tarabă. Asta e! Cine vrea să mănânce o castană bună, însă, tot cumpără de la noi. Dar nu mai e ce a fost anii trecuţi”, a completat un alt comerciant de castane. Nici cei care vând suveniruri nu au avut parte de o vânzare mai bună: „Nu prea mai cumpără lumea ca anii trecuţi nimic. Poate că nu are bani, sau pur şi simplu nu vor. Nu ştiu, însă nu mai este vânzare ca în trecut”, a spus un alt comerciant de suveniruri.

Preţuri destul de piperate

Comerciant de castane
Comerciant de castane

În ceea ce priveşte preţurile, acestea nu au fost deloc mici. Astfel, pentru 100 g. de castane trebuia să plăteşti 5 lei. Kilogramul de castane crude varia între 20 şi 40 de lei, în funcţie de mărimea lor. De asemenea, un mic costa 3 lei, o bere 5 lei, strugurii 10 lei kilogramul, în timp ce un litru de must era tot 10 lei, însă dacă doreai să îţi cumperi numai un pahar de must, atunci trebuia să scoţi din buzunar între 3 şi 5 lei. Analizând aceste preţuri, o masă luată la Sărbătoarea castanelor, plus nelipsitele castane şi o bere te-ar fi costat cel puţin 40 de lei, adică dublu ca şi în orice altă zi obişnuită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.