Probleme cetăţeneşti cu terenuri la Tăuţii Măgherăuş

0
1807
Terenul cu pricina

Am primit o sesizare la redacţie prin care un localnic din oraşul Tăuţii Măgherăuş acuză administraţia locală că i-a făcut o nedreptate cu un teren. Astfel, omul a cumpărat, împreună cu soţia lui, o casă cu pământul aferent, în urmă cu 15 ani, amplasată la drumul european E58.

A constatat însă, la câţiva ani după tranzacţie, că suprafaţa pe care a cumpărat-o este mai mică decât ştia. Mai precis, omul a crezut că a cumpărat casa cu tot terenul din spatele casei, până la râul Nistru, dar la măsurători a ieşit alt­ceva: ultima bucată de teren, puţin peste 200 de metri pătraţi, nu era a lui. Supărarea  cetăţeanului este cu atât mai mare cu cât, imediat după cumpărare, a făcut şi o serie de investiţii pe terenul respectiv, acesta fiind colmatat din cauza albiei râului care trecuse pe acolo: „În anul 2001 am cumpărat o casă şi terenul aferent. Aceasta are numărul 315, de pe strada 1, oraş Tăuţii Măgherăuş. Terenul cumpărat are schiţa cadastrală nr.15.667, care figurează în contractul de vânzare-cumpărare făcut în 2002. Din schiţa menţionată mi s-a luat ilegal suprafaţa de 246 mp. Această bucată de teren a fost mai apoi dată de primărie unei firme. Pe această suprafaţă de teren dată societăţii respective, dar aflată în folosinţa mea, eu am lucrat foarte mult împreună cu soţia Alexandrina, decedată între timp, am făcut investiţii. Am muncit cu oameni plătiţi de mine şi cu utilaje, am curăţat-o de tufişuri, bolovani, că acolo era o parte din vechea vale colmatată. Mai mult, am adus 63 de maşini de pământ fertil, pe cheltuiala mea”, a spus Victor Cirţiu, localnic din Tăuţii Măgherăuş.

A vrut să ia în concesiune suprafaţa de teren din spatele casei

Victor Cirţiu
Victor Cirţiu

Omul a vrut şi să concesioneze acea bucată de teren de la primărie, aflată în prelungirea proprietăţii sale, făcând în acest sens solicitări către administraţia locală. A primit răspuns, în anul 2006, prin care era anunţat că: „În urma discutării acestei cereri în şedinţa de Consiliu Local din data de 28.11.2006 s-a hotărât deplasarea în teren”. Din păcate, spune Cirţiu Victor, nici acest lucru nu s-a întâmplat. A primit în schimb o comunicare oficială a poziţiei administraţiei locale, referitoare la terenul cu pricina, nouă ani mai târziu, adică în 15.06.2015, prin care se arată următoarele: „Având în vedere adresa depusă de către dumneavoastră la Primăria Oraşului Tăuţii Măgherăuş, vă comunicăm următoarele: Comisia locală de fond funciar nu are calitatea de a aproba terenul lipsă care a făcut obiectul unui contract de vânzare-cumpărare între părţi. În vederea atribuirii în concesiune a unei suprafeţe de 200 mp, vă rugăm să vă adresaţi cu o cerere către Consiliul Local Tăuţii Măgerăuş, ataşând documentele necesare”.

Vecinii au pus în valoare pământul cu pricina

Pe lângă Cirţiu Victor, care a reabilitat terenul în cauză, au mai fost şi alţi vecini ai săi, ce au făcut acelaşi lucru, investind sume considerabile acolo. Asta din cauză că locul respectiv a fost ca o groapă de gunoi în urmă cu ani buni de zile, acolo fiind şi vechea albie a râului, colmatată: „Acum 20 de ani, terenul din spatele caselor noastre era fosta albie a râului colmatată şi totodată rampă de gunoi, aparţinând atunci Apelor Române. Noi când am venit aici am curăţat zona care era plină de bolovani şi bălării. Din cauză că râul ne inunda când ploua mult, am făcut lucrări de consolidare a malului cu armătură de beton, apoi am adus 100 de rabe cu pământ fertil de pe malul Someşului şi am aranjat terenul, totul făcându-se pe cheltuiala noastră”, ne-a explicat şi Pavel Tămaş, vecin cu Victor Cirţiu.

Primăria a dat prin licitaţie publică terenul

Sediul Primăriei Tăuţii Măgherăuş
Sediul Primăriei Tăuţii Măgherăuş

Noi am vorbit şi cu primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş, ca să vedem exact cum este situaţia din punctul său de vedere: „Domnul Cirţiu Victor a făcut o sesizare penală, eu nici măcar nu am ştiut, cum că o firmă ce e vecină cu el a luat în concesiune prin licitaţie o bucată de teren dintr-a lui. Din ce ştiu eu, că la cercetarea penală mi-au spus poliţiştii şi procurorul, el a cumpărat opt arii de teren de la un fost topograf. Acesta l-a păcălit, acum e decedat. Dar eu nu am ştiut nimic. Vă daţi seama că nici Prefectura nu valida concesiunea dacă ceva nu era în regulă. Sunt nişte acte care s-au eliberat, evaluări până să ajungi la licitaţie publică. El a zis că de la drumul european şi până la vale e al lui. Şi-a intabulat opt arii, însă a zis că-s zece arii a lui, până în vale. Firma care este lângă el a licitat pentru celelalte două arii de teren. Însă domnul Cirţiu avea impresia că tot terenul e a lui. Când au venit cei de la firmă i-au zis: domnule noi am cumpărat la licitaţie. El a spus că ce au cumpărat ei? Că doar terenul e al lui tot. Şi uite aşa a început scandalul. S-a dovedit şi prin ancheta penală că nu este aşa. Omul însă mă acuză şi mă face în tot felul. Eu l-am întrebat ce-i baiul, că nu ne-am văzut niciodată, de strigă pe stradă. A venit şi aici la primărie în şedinţă, până ne-am lămurit. Că abia după aceea a devenit clar ce nemulţumiri are, că de la parchet au mers la OCPI, şi directorul de acolo a prezentat toate actele de la vânzarea celuilalt către el. Că domnul Cirţiu a cumpărat de bună credinţă, însă era într-o eroare, crezând că până la vale e a lui tot. Şi atunci s-au refăcut măsurătorile şi s-a dovedit că nu este aşa cum crede dânsul. De asemenea, m-a dat pe mine în judecată şi mi s-a deschis dosar penal. Deci omul e foarte pornit. Bineînţeles că m-am dus şi am prezentat toate actele, m-am apărat, normal. Plus că Parchetul a făcut verificare încrucişată cu cei de la Oficiul de Cadastru. Îmi pare rău de bătrân că a fost indus în eroare de cel de la care a cumpărat, însă asta e. Ar fi trebuit să verifice înainte pe ce dă banii!”, a precizat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş.

Nemulţumiţii ar vrea despăgubiri pentru lucrările făcute

Terenul în cauză a devenit proprietatea firmei vecine
Terenul în cauză a devenit proprietatea firmei vecine

Deoarece au investit bani mulţi în lucrările făcute pe terenul în cauză, pentru a-l aduce la starea lui de azi, oamenii ar vrea ca cineva să-i despăgubească, ţinând cont că în momentul actual, de pământ se foloseşte altcineva: „Noi am băgat bani grei acolo, dovediţi cu facturi, chitanţe. L-am făcut că nu am avut de ales, deoarece totul era distrus, iar pământul era inutilizabil. Autorităţile nu au avut bani ca să-l facă, aşa că noi le-am luat locul şi l-am refăcut. Acum, după ce l-am pus în valoare, au venit alţii şi culeg roadele muncii noastre. Nu e corect! Dacă noi nu făceam nimic, terenul respectiv era fără valoare. Deci la început când era groapă de gunoi nu a trebuit nimănui. Acum că e pământ bun se vinde la licitaţie!”, a mai spus Pavel Tămaş. Din păcate pentru cei nemulţumiţi, firma care a luat terenul nu are nicio obligaţie să-i despăgubească. Primăria nici atât. Tot ce ar putea face oamenii ar fi să se îndrepte către instanţă. Dacă vor avea câştig de cauză, rămâne de văzut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.