Poştaşii din întreaga ţară sunt pe punctul de a declanşa în orice moment acţiuni de protest. Cei din Craiova au organizat ieri, 20 septembrie, un protest spontan, iar situaţia s-ar putea repeta şi în alte zone ale ţării. Inclusiv poştaşii maramureşeni sunt supăraţi că au doar o revendicare soluţionată din lista de probleme înaintată la nivel central, respectiv solicitarea referitoare la concediile de odihnă pentru agenţii poştali.
O singură revendicare rezolvată
Iniţial au existat 13 revendicări, fiind agreate patru dintre ele. Ulterior, lucrurile au luat o altă întorsătură. “În acţiunile Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România din acest an, patru din cele treisprezece revendicări au fost agreate atât de către Conducerea CNPR cât şi de către Ministerul Comunicaţiilor, ca fiind de importanţă majoră pentru viitorul Companiei. Mă refer aici la Conversia datoriei către bugetul de stat; Reglementarea explicită a decontării costului net; Modificarea legislaţiei în vederea acordării concediilor la agenţii poştali şi o majorare salarială care să crească nivelul de trăi al salariaţilor, dar să nu aducă dezechilibre economice Companiei Naţionale Poştă Română. Din păcate, doar una din cele patru probleme a fost rezolvată, pentru celelalte trei răspunsul l-am primit de la conducătorul unei instituţii a statului, care nu are nicio legătură cu Poşta Română, poate doar puterea de a o «curăţa» astfel încât să dispară din piaţa de servicii poştale din România”, a remarcat liderul Blocului Naţional Sindical, Marcel Giurge, vicepreşedinte al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
Se doreşte distrugerea companiei?
În plus, liderii de sindicat din Poşta Română sunt de părere că prin actuala politică nu se are în vedere altceva decât distrugerea companiei. Asta cu atât mai mult cu cât Consiliul Concurenţei a anunţat că se pregătesc alte două amenzi pentru Poşta Română, una pentru plăţile compensatorii acordate la concedierea din 2013 (care s-au acordat prin Hotărâre de Guvern, după ce s-a primit aviz favorabil de la Bruxelles), iar cealaltă pentru comisionul încasat la achitarea pensiilor. Sancţiunile vin după alte două amenzi aplicate în 2010 şi în 2015. În această conjunctură, liderul BNS Maramureş, Marcel Giurge a formulat o listă cu mai multe întrebări adresate celor de la nivel central, menite să evidenţieze măsurile care se iau împotriva salvării Companiei Naţionale Poşta Română. “Amenzile de 103 respectiv 33 milioane lei, aplicate Poştei Române de către Consiliul Concurenţei, ce fel de ajutor poate fi considerat? Al Statului pentru Companie sau invers? De ce amenda de 103.000.000 lei a fost aplicată la un procent apropiat de maximul legal în condiţiile în care a fost prima amendă aplicată CNPR şi poate era corect să fie aplicată la minim? De ce Guvernul României nu ia măsuri ca în astfel de situaţii să plătească managerii pe care din patru în patru ani îi numesc politic la conducerea companiei? E de preferat falimentul urmat de o privatizare pe nimic? De ce Parlamentul şi Guvernul României nu a clarificat prin lege modul de decontare a pierderilor CNPR pentru calitatea sa de furnizor de serviciu universal, odată cu liberalizarea pieţei? Consideră Ministerul Comunicaţiilor că este corect ca funcţionarea Companiei să fie făcută doar prin împovărarea sub diverse forme a vieţii şi activităţii salariaţilor? De ce ANCOM în perioada premergătoare liberalizării serviciilor poştale nu a avut grijă ca pe segmentul de serviciu rezervat CNPR să nu opereze alţi jucători din piaţă? De ce ANCOM nu îi obligă pe toţi operatorii din piaţă să respecte aceleaşi reguli cu privire la tariful reglementat pentru trimiterile din sfera serviciului universal? De ce conducerea CNPR nu a iniţiat proiectul cu privire la Conversia datoriei către bugetul de stat/Capitalizarea CNPR, imediat după preluarea managementului, având în vedere că au luat la cunoştinţă despre situaţia pierderilor şi a datoriilor companiei încă din anul 2012?”, sunt câteva dintre întrebările formulate de sindicalist. Marcel Giurge a mai punctat că “menţinerea în funcţie a ministrului Marius Bostan ar fi accelerat rezolvarea acestor probleme până la sfârşitul mandatului său. Din păcate, ghinionul care ne urmăreşte de cel puţin 15 ani se numeşte schimbarea proiectelor Companiei odată cu schimbarea miniştrilor Ministerului Comunicaţiilor”. Sindicalistul a mai precizat că încă din primăvară a fost stabilit un calendar de acţiuni de protest. În cazul în care doleanţele angajaţilor vor rămâne doar pe hârtie, sindicaliştii sunt decişi să se solidarizeze şi să iasă în stradă.