HHC şi Kaufland România au inaugurat, ieri, în Baia Mare Centrul de Tranzit, Asistenţă şi Consiliere pentru tinerii defavorizaţi

0
1480

Tinerii din judeţul Maramureş, care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, pot beneficia, începând de ieri, de serviciile Centrului de Tranzit, Asistenţă şi Consiliere din Baia Mare, construit de Fundaţia Hope and Homes for Children, cu sprijinul exclusiv al companiei Kaufland România şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare.

La inaugurare, ieri, au participat Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ştefan Dărăbuş, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală şi de Sud, Marco Hobl CEO Kaufland România, Maria Gheorghiu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, domeniul Incluziune socială, Bogdan Gavra, director SPAS din cadrul Primăriei Baia Mare, Sebastian Lupuţ, prefectul judeţului Maramureş, Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.
Anual, sute de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani sunt nevoiţi să părăsească sistemul de protecţie a copilului fără a avea vreun fel de pregătire pentru viaţa independentă sau, în cele mai fericite cazuri, cu o pregătire extrem de limitată, membrii de personal care interacţionează cu aceşti tineri fiind rareori instruiţi să-i ajute în acest sens.
Ştefan Dărăbuş, directorul regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală şi de Sud a declarat cu această ocazie: „Tinerii care ies din sistemul de protecţie sunt extrem de vulnerabili. Fără familie, fără o reţea de sprijin, fără părinţi care să-i mai lase să stea în casa lor sau să-i ajute aşa cum sunt ajutaţi tinerii obişnuiţi, sunt forţaţi să dea piept cu viaţa, „înarmaţi” cu o pernă şi o pătură în mână, la ieşirea din centrele de plasament. Mulţi dintre ei ajung „carne de tun”, pe mâna celor care ştiu cum să profite de ei. Descurajaţi, neobişnuiţi cu viaţa independentă, dau cu capul de pragul de sus, nepregătiţi şi fără blindajul oferit de încrederea în sine pe care o au tinerii crescuţi în familii. De aceea au nevoie de sprijin. De aceea am construit acest centru de tranzit, în care siguranţa unui cămin să le poată folosi pentru a-şi obţine siguranţa unui loc de muncă şi, în final, pentru a putea să fie ei înşişi, pe picioarele lor. Oricine are nevoie de sprijin pentru un start bun în viaţă. Mai ales cei care au suferit de pe urma unei copilării fără părinţi şi fără familie”.
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a transmis un mesaj despre importanţa inserţiei socio-profesionale a tinerilor care părăsesc instituţiile de stat şi a sprijinului pe care societatea li-l poate acorda pentru o mai bună integrare. De asemenea, a subliniat faptul că „prea mult timp asistenţa socială a fost considerată caritate, milă. Aici e vorba de fapt  despre a ne dezvolta social, economic. Este vorba despre un parteneriat între instituţiile statului şi sectorul privat”.

Centrul de Tranzit are o capacitate de 19 locuri. 14 sunt deja ocupate

Centrul Tranzit Asistenţă şi Consiliere are o capacitate de 19 locuri în garsoniere. Aici, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului beneficiază de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 24 de luni, precum şi de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog şi al unui asistent medical. În tot acest timp, ei primesc alocaţia de hrană, costurile utilităţilor fiind suportate de SPAS Baia Mare. După primele 6 luni, tinerii vor trebui să plătească o chirie fixă. Cei încadraţi în grad de handicap vor plăti 50% din sumă. În prezent sunt ocupate 14 locuri în centru.

Ionuţ, unul dintre rezidenţii centrului, a primit echipamente pentru muzică de la Dragoş Bucurenci

Ionuţ va împlini în curând 19 ani. Este unul dintre rezidenţii centrului, care a primit din partea lui Dragoş Bucurenci echipamentele necesare pentru a putea crea muzică: calculator, mixer, sintetizator, microfon, staţie.
Tânărul  a fost abandonat după naştere şi a ajuns în Leagănul din Cavnic (Maramureş), alături de alţi 90 de copii cu vârste până la 4 ani. După închiderea leagănului de către HHC, la sfârşitul anilor 90, Ionuţ a ajuns într-o casă de tip familial, construită de Fundaţie şi lăsată în grija statului. Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, Ionuţ a trebuit să părăsească casa şi s-a mutat în noul centru. În cadrul evenimentului, Ionuţ a pregătit un moment muzical alături de Claudiu, un alt rezident al centrului, care a încheiat festivitatea de inaugurare.
După inaugurare, Centrul de Tranzit, Asistenţă şi Consiliere este donat SPAS Baia Mare, urmând să funcţioneze în continuare sub atenta monitorizare a HHC. Organizaţia s-a ocupat şi de formarea profesională a specialiştilor din cadrul SPAS Baia Mare, care administrează acest proiect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.