Un dezastru este pe cale să se întâmple dacă nu îl oprim şi sunt convins că este datoria noastră, a social-democraţilor, să o facem: organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori ai unităţilor de învăţământ. Aşa cum acest concurs este prevăzut în prezent, va bulversa întreg sistemul de învăţământ – de la directori la elevi, de la profesori la părinţi şi bunici.
De ce? În primul rând, metodologia concursului a fost publicată oficial în 10 septembrie, iar rezultatele finale vor deveni oficiale pe la jumătatea lunii decembrie, profesorii având totuşi doar o lună pentru a se pregăti pentru prima etapă a concursului. În al doilea rând, începutul anului şcolar este o perioadă extrem de aglomerată pentru toţi profesorii şi pentru toţi directorii, aşadar pentru toţi candidaţii la acest concurs, care în paralel cu pregătirea pentru examen trebuie: să completeze normele şi catedrele, să interpreteze rezultatele evaluărilor iniţiale, să îşi adapteze planul de învăţământ în funcţie de fiecare clasă, să definitiveze orarul etc. Atrag atenţia asupra faptului că am enumerat doar câteva din responsabilităţile profesorilor şi directorilor la începutul fiecărui an şcolar. Aşadar, în acelaşi timp candidaţii ar trebui să se pregătească pentru concurs, să rezolve toate problemele ce apar la început de an şcolar şi să acorde timpul necesar propriei familii.
Nu vă supăraţi, stimaţi tehnocraţi… ştiţi că ziua are doar 24 de ore? Ştiţi că cereţi aceste lucruri de la oameni, care deşi în majoritatea situaţiilor sunt super-eroi, nu au puterea necesară pentru a dubla timpul unei zile sau pentru a fi în două locuri în acelaşi timp? Le cereţi imposibilul sau mai bine spus le cereţi să neglijeze o parte din responsabilităţi pentru a se pregăti pentru concurs.
Stimaţi guvernanţi tehnocraţi, v-aţi gândit la efectul de domino ce se va produce chiar în perioada tezelor şi a evaluărilor semestriale? Vă interesează măcar? Probabil că nu, însă acesta este inevitabil iar efectele vor fi dezastruoase pentru elevi.
În cazul directorilor/directorilor adjuncţi care nu vor promova concursul, revenirea la catedrele lor iniţiale va bulversa constituirea per ansamblu a catedrelor şi a normelor. Altfel spus, elevilor li se vor schimba profesorii la clasă în timpul evaluărilor semestriale, iar mai mult ca sigur acest lucru va nemulţumi şi părinţii şi elevii. Aşadar nu este protejat interesul nimănui, nici al profesorilor, nici al elevilor, nici al părinţilor. Să schimbi profesorii în timpul semestrului relevă un dezinteres profund faţă de bunăstarea elevilor care se simt confortabil şi s-au obişnuit cu un anumit stil de predare şi de notare. Trebuie să ţinem cont de faptul că în clasele 1-12 se creează o legătură de încredere profesor-elev-părinte şi nu este just să o destabilizezi în mijlocul semestrului pentru că aşa vrea Guvernul. Aceste concursuri trebuie organizate pe perioada verii, în timpul vacanţei, astfel încât la începutul anului şcolar toate elementele necesare bunei desfăşurări a procesului educaţional să fie armonizate atât în interesul elevilor, cât şi al profesorilor.
Am solicitat în plenul Camerei Deputaţilor, Guvernului Cioloş, să amâne organizarea acestui concurs până în vara anului 2017, în interesul copiilor în primul rând. Un examen desfăşurat pe îndelete va însemna şi un succes, adică va câştiga candidatul cu adevărat cel mai bine pregătit, şi nu candidatul cu cel mai mult timp liber sau candidatul care a fost dispus să sacrifice interesele şcolii, actul educaţional sau viaţa de familie pentru a se pregăti pentru propriul examen. Experimentele pe oameni trebuie să înceteze! Trebuie să privim transpartinic şi să nu bulversăm tot sistemul de învăţământ în luna decembrie, o lună extrem de grea şi de încărcată pentru părinţi, profesori şi elevi deopotrivă.