Tot mai mulţi localnici din Cicîrlău vin în această perioadă la primărie şi se plâng pe tema exploatării lemnelor de foc din pădurea comunală. Primarul este sufocat de oamenii nemulţumiţi care, fie nu au mai prins un loc eligibil pe listele întocmite pentru a cumpăra lemn, fie nu le convine locul din care li s-a pus în vedere să taie.
Astfel, reclamanţii vin zilnic în biroul primarului pentru a-i cere socoteală: „Domn primar, eu nu vreau să vă deranjez, însă dacă mergem acum în pădure, vedem cum procedează pădurarul. Vă dau un exemplu: există tabelul, oamenii de acolo de pe lista lui, îl anunţă că vin, merg şi le dă lemne bune, sau chiar le face el. Eu dacă merg să-mi fac lemne, pe mine nu mă lasă să tai de unde taie el. Înţelegeţi ce vreau să spun? Deci pentru unii se dă, iar pentru alţii nu! Nu mi se pare normal”, a spus un cetăţean nemulţumit, venit cu jalba-n proţap la primar.
Lemnul exploatat nu ajunge tuturor

Deşi pădurea este a comunei, primăria nu poate tăia cât vrea. Ocolul Silvic ce gestionează perimetrul este cel care decide cât se poate exploata în fiecare an. Însă oricât se taie, tot nu este îndeajuns pentru toată lumea. Fiecare familie poate cumpăra maximum trei metri cubi de lemn. Primarul nu are ce face altceva decât să respecte legea: „În primul rând lemnul exploatat nici nu cred că ajunge pentru toată populaţia. Fiecare familie, în funcţie de cererea depusă, primeşte în jur de trei metri cubi de lemn. Normal că nu le ajunge şi de aici încep discuţiile: de ce acela a luat nu ştiu cât, de ce a dus celălalt atâta, sau de ce unul a dus de acolo şi el a dus de dincolo. Oricum, când se deschide un parchet se dă totul. Însă lemnul nu este unul lângă altul. Unul e aici, altul este mai sus, deci trebuie urcat până la el. Probabil că toţi ar vrea, dacă s-ar putea, ca lemnul să fie exact lângă drum. Ca să urci nu ştiu unde, ai nevoie de tractor, de taf, ca să îţi tragi lemnele de acolo. Preţul pe care-l plătesc ei pentru lemn, adică 95 de lei pe metru cub, nu include şi transportul acestuia”, a declarat Sorin Lupşe, primarul comunei Cicîrlău.
Oamenii au şi preferinţe la lemne
O altă problemă a celor care cumpără lemnul este şi faptul că nu au voie să taie, din pădure, de unde vor, ci doar de unde li se indică de către ocolul silvic ce păzeşte şi administrează pădurea: „Omul, în momentul în care îl vede pe transportator zice: uite că i-a dus la nu ştiu cine lemnul şi mie nu! Însă el dacă vrea să-şi ia lemnul, se duce în pădure, l-a tăiat, îl pune apoi în tractor sau remorcă, i se dă bon şi omul şi-l duce acasă, la preţul care i se dă, de 95 de lei/mc. Dar dacă vrei ca ei să ţi-l ducă acasă, atunci probabil că există o înţelegere între ei însă costă transportul şi atunci ajunge poate la 130 de lei/mc. Eu, ca primărie, nu am ce să fac altceva. În funcţie de ce îmi dă Ocolul Silvic, aia dăm la oameni. Cei de la ocol au fost la noi în urmă cu ceva vreme şi mi-au zis că mai pot deschide o partidă de 140 de metri cubi, spre exemplu. Din aceştia însă, 100 ar fi pentru populaţie, iar restul pentru agenţii economici care plătesc alt preţ, deoarece acela e mai gros, fiind lemn de lucru. Dacă omul merge în pădure zice: uite ce frumos e acela, dar nu mă lasă să îl tai! Păi de aia nu îl lasă, că lemnul acela e pentru agentul economic şi e mai scump. Dacă îţi permiţi să dai suma respectivă, atunci poţi să-l iei şi pe acela”, a spus primarul.
Mulţi înscrişi pe liste, puţini serviţi

Deşi oamenii se înscriu pe liste de aşteptare, nu toţi vor şi primi lemne. Asta din cauză că nu există atâta lemn disponibil de tăiat, câte cereri sunt: „Listele se fac de unii reprezentanţi ai oamenilor. Discutam cu domnul Vasile, spre exemplu, care are 180 de persoane pe listă! Dacă fiecare primeşte câte trei metri cubi, atunci ar însemna să ai 540 de metri cubi. Dar oamenii ăştia sunt numai pe o listă. S-au mai deschis şi alte liste. Însă omul vine la primărie, îşi face o cerere pe care o preluăm noi, şi se face un tabel. Care sunt mai pe la capătul listei, dacă lemnul din partidă s-a terminat înaintea lor ce fac? Noi deschidem un alt parchet, dar există o cantitate limitată pe care o putem exploata, pe care ne-o aprobă silvicii. Degeaba vrem să dăm tuturor cât solicită, că nu putem. Deşi pădurea e a comunei, nu mergem la ras, ci se fac doar rărituri. Probleme de genul acesta au fost întotdeauna, dar parcă acum, de când am venit eu la primărie, s-au accentuat”, a mai precizat şeful administraţiei locale. Totuşi, primarul speră ca până la urmă cetăţenii nemulţumiţi să înţeleagă faptul că nu el decide nici cât lemn se taie şi nici preţul acestuia. În ceea ce priveşte lemnele de foc necesare încălzirii şcolilor de pe raza comunei, dar şi a restului instituţiilor publice, acestea au fost asigurate în totalitate, aşa că la acest capitol nu vor exista probleme.