Agronomul Ioan Tătăran şi inginerul metalurg Ioan Rogojan s-au născut în satul Potău, comuna Medieşu Aurit, judeţul Satu Mare, şi s-au stabilit în Baia Mare, fiind acum întreprinzători privaţi. Ioan Tătăran deţine în satul Lăpuşel de lîngă Baia Mare o fermă de creştere a porcilor şi păsărilor în sistem extensiv şi o carmangerie de produse tradiţionale de carne. Iar Ioan Rogojan administrează o pensiune turistică de trei stele, cu restaurant, în municipiul Baia Mare. Ideea de a-i chema în vizită pe elevii din satul lor natal le-a venit gîndindu-se că şi ei au fost în situaţia să-şi aleagă traseul şcolar şi meseria pe care să o urmeze, aşa că o ieşire în urbea cea mai apropiată ar fi binevenită. Conducerea şcolii a aprobat excursia şi grupul de elevi, însoţiţi de profesori supraveghetori, au ajuns mai întîi la ferma şi carmangeria din Lăpuşel.
Ioan Tătăran le-a povestit despre pasiunea sa pentru creşterea animalelor. Creşte şi îngraşă porci din rasele de slănină Mangaliţa şi Bazna. Are sute de pui de găină la îngrăşat, claponi (cocoşi castraţi, noutate pentru Maramureş) şi raţe. Carnea este procesată după reţete tradiţionale, fără aditivi alimentari.
Ing. Ioan Rogojan le-a vorbit elevilor despre prima sa vizită în Baia Mare, pe cînd era copil. Ce a văzut în acea zi i-a deschis orizontul şi pas cu pas şi-a îndeplinit ambele vise ale copilăriei, să lucreze la uzina Phoenix şi să aibă o pensiune turistică.
Grupul de copiii a ajuns apoi la Fabrica de saltele a lui Alexandru Cădar, şi el potăuan; la Complexul astronomic Baia Mare; şi la Centrul de echitaţie din Coltău (administrat de Nagy Bela Lorand).
Văzînd şi auzind, copiii încep să viseze şi capătă încredere că şi aspiraţiile lor se pot îndeplini. Curaj, căci şi noi am fost ca voi!…