Şcoala confesională greco-catolică „Ep. Dr. Alexandru Rusu” şi-a deschis porţile

0
991

Mari emoţii, ieri, la deschiderea Şcolii confesionale greco-catolice “Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare.
Oficiul de Tedeum a fost oficiat de către Preasfinţitul Vasile Bizău şi pr. Florin Maruşciac, care, împreună cu cadrele didactice şi părinţii s-au rugat împreună pentru copii, „ca să priceapă şi să înveţe şi să facă voia Ta  (a lui Dumnezeu)… păzindu-l în toate zilele vieţii lui”. Directorul şcolii, doamna Anuţa Gorzo, în discursul său, a făcut o comparaţie între plante, care au nevoie de apă şi soare pentru a creşte (făcând referinţă la brăduleţul plantat anul trecut în curtea şcolii, care este deja mai măricel) şi copii, care au nevoie de prezenţă şi dăruire pentru a creşte sănătoşi şi echilibraţi: „Asta ne propunem noi, cadrele didactice, să fim pentru copiii pe care-i îndrumăm: prezenţă şi dăruire”.
Preasfinţitul Vasile Bizău a salutat părinţii care ieri, 12 septembrie i-au însoţit pe cei 60 de copii înscrişi la şcoală şi grădiniţă, la festivitatea de deschidere a anului şcolar: „Vă salut  părinteşte şi aş dori să vă mulţumesc pentru încrederea pe care o acordaţi acestui proiect educativ. Noi, oamenii, avem cu toţii nevoie să creştem, indiferent de vârsta pe care o avem şi împreună cu şcoala aceasta ne propunem să creştem toţi; să crească cei mici în valorile pe care noi ne propunem să le transmitem, pe cele două coordonate ale formării integrale a omului: în dimensiunea culturală-ştiinţifică, co­nectată la valorile Evangheliei şi la sensul de Dumnezeu, la sensul valorilor eterne. Ne propunem o formare integrală a omului, care să-l facă demn de ceea ce este: chip şi asemănare a lui Dumnezeu”.
Directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean, a vorbit despre cultură: „Cel mai important dar după darul vieţii este darul cunoaşterii şi pe această cale aş dori să creez o punte între mine, familia mea, familia cea mare a profesioniştilor pe care îi conduc la Biblioteca Judeţeană şi dumneavoastră. I-am adus doamnei director un înscris, la care eu nu găsesc termen de comparaţie în lumea culturii şi îi cer să găsească un loc în şcoală unde să-l păstreze: Homo doctus in se semper divitias habet – Omul învăţat are întotdeauna averea la el”.
Domnul Teodor Ardelean a dăruit şcolii şi o primă carte: „Membrii Academiei Române din Transilvania. Dicţionar”, cu promisiunea că fiecare vizită a sa în şcoală va fi răsplătită cu câte o carte. „Fie ca, în Academia Română să avem, pe viitor, exponenţi de seamă şi dintre aceşti copii…”, a mai spus  directorul  Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
Fostul director al şcolii în 2015-2016, Ioan Mureşan, a vorbit despre propunerile pe care şcoala confesională şi le-a făcut: „Şcoala acesta îşi propune, în primul rând, să promoveze calitatea în educaţie, în instrucţie, în învăţare. Biserica greco-catolică a avut întotdeauna forţa şi iniţiativa de a lucra la creşterea intelectualităţii româneşti în Transilvania. A luat din nou această sarcină şi în Baia Mare se exprimă prin această şcoală”. (o.l.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.