La Deseşti, opt milioane de lei subvenţie, pierdute din cauza proceselor în instanţă

0
748

Circa opt milioane de lei au pierdut crescătorii de animale din Deseşti în ultimii patru ani, din cauza proceselor pe care le au în instanţă pe tema închirierii păşunilor comunale. Astfel, peste 1.000 de hectare de păşune comunală stau în paragină, din cauză că procesul de închiriere a acestor terenuri către crescătorii de animale este blocat.

De câţiva ani de zile, există proces în instanţă pe această problemă a închirierii păşunilor, dar care nu s-a finalizat nici în prezent: „Suntem tot în proces cu păşunile. Din cauza acestei probleme sunt blocaţi acolo vreo opt milioane de lei, bani care nu s-au putut lua ca şi subvenţie în ultimii patru ani. Dacă rămâne valabilă hotărârea Consiliului Local, va rămâne bineînţeles valabil contractul cu asociaţia comunală şi părerea mea e că vor intra banii. Dacă se va anula, se vor pierde banii şi nu va câştiga nimeni. Timp de şase ani au luat doar 13 persoane toţi banii pe păşuni, în condiţiile în care la noi în comună sunt sute de crescători de animale. După ce au luat peste 10 milioane de lei în aceşti şase ani, nu le-a ajuns!

Centrul comunei Deseşti
Centrul comunei Deseşti

Consiliul Local şi cetăţenii însă nu au mai acceptat acest lucru, aşa că s-a făcut o asociaţie la nivel de comună, cu vreo 200 de membri, cărora li s-au închiriat păşunile şi care cu câte animale a venit, atâţia bani a primit. Noi am crezut că treaba va fi bună, însă nu s-au liniştit apele, că una e să împarţi caşcavalul la 200 şi alta-i la puţin peste zece, aşa că ei ne-au acţionat în judecată hotărârea de închiriere. Deci treaba e cam aşa: decât să ia bani şi crescătorii de animale care şase ani nu au avut acces la aceste subvenţii, mai bine să nu ia nimeni, adică o mare obrăznicie din partea unora. Un nou termen în proces este în această lună şi sper să se termine odată că din 2013 este destul”, a declarat Gheorghe Bohotici, primarul din Deseşti.

Păşunea comunală
Păşunea comunală

Crescătorii de animale, cei mai afectaţi

Sătenii care deţin animale în Deseşti sunt cei care au de suferit cel mai mult în urma acestui blocaj. Ei spun că din această cauză păşunea comunală arată jalnic şi este aproape de nefolosit, nefiind întreţinută de nimeni în ultimii ani. Mai mult, ei nu pot încasa subvenţia după suprafeţele de păşunat, iar nutreţurile pentru animale trebuie să le cumpere cu bani grei, astfel că profitul lor este aproape zero: „Am probleme cu păşunea. Deţin peste 150 de oi, vaci, cai şi nu-mi dă păşune. Şi anul trecut am cumpărat de la ocol şi de la oameni nutreţ pentru animale. De trei ani suntem în tribunal şi nu ştiu ce va fi până la urmă”, a declarat Paul Gheorghe, cioban în Deseşti. „În 2007 când s-a dat păşunea am avut 20 de animale în grajd şi încă 12 oi şi nu mi-a dat nimeni nimic. Deci n-am meritat şi eu puţin măcar? Aşa, cât de cât, să fi primit şi eu ceva din păşunea comunală, dar nimic. Şi atunci să nu fiu supărat?!”, a spus G.I., un alt crescător de animale.

desesti-padureProbleme şi cu retrocedarea pădurilor

Nici la terenurile cu vegetaţie forestieră situaţia nu este mai roz, în sensul că există probleme cu punerile în posesie a vechilor proprietari din cauza lipsei amplasamentelor din sentinţele judecătoreşti: „Cu dosarele de fond funciar, care cum depun oamenii, încercăm să le rezolvăm. Dar probleme mari avem cu pădurile, în sensul că silvicii nu sunt de acord să pună sentinţele în aplicare din cauză că nu au amplasament. În anul 2002 – 2003, în toate sentinţele eliberate de judecătoria din Sighet sau de Tribunalul Maramureş, definitive şi irevocabile, nu a trecut nimeni nici un amplasament în ele. Acum, din cauza lipsei amplasamentului nu vor să pună în posesie. Acum îi mai poartă pe oameni prin instanţă şi cetăţenii îi vor da în judecată, părerea mea, că nu-i altă soluţie”, a completat primarul. În această situaţie nu sunt multe dosare, circa 50, şi cu suprafeţe destul de mici, însă ele trebuie rezolvate într-un fel sau altul, oamenii având dreptul la proprietăţile respective. „Mă tot zbat ca să-mi recuperez aproape 50 de ari de teren cu pădure, dar din cauza unor lipsă de înscrisuri în sentinţa pe care o am, cei de la ocol nu vor să mă pună în posesie”, ne-a spus un petent.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.