Transilvania Creative Camp 2016, în Ţara Lăpuşului

0
1212
În vizită la Muzeul Florean

În perioadele 29-31 august şi 1-5 septembrie 2016, s-a derulat proiectul „Transilvania Creative Camp 2016”, în mai multe sate ale Ţării Lăpuşului. Au fost acţiuni practice, cu studenţi, elevi şi cadre didactice din 7 ţări: Japonia, Taiwan, Vietnam, Italia, Albania, Portugalia şi România, organizate de Universitatea „Transilvania” din Braşov şi „Meisei University” din Tokyo.

Au sprijinit aceste manifestări internaţionale: primarii din comunele zonei Lăpuş, cadre didactice, preoţi, cetăţeni lăpuşeni, Nicoleta Bud şi Nicoleta Pop de la Centrul de informare şi promovare a turismului din Tg. Lăpuş.

Adunatul fînului în Groşii Ţibleşului
Adunatul fînului în Groşii Ţibleşului

Proiectul porneşte de la ideea dezvoltării unor abilităţi practice de comunicare şi de lucru în echipă, fiind vizitată şi cercetată Ţara Lăpuşului. Participanţii au fost organizaţi în echipe de lucru, multiculturale, ce au avut sarcina să pregătească o serie de texte şi imagini foto şi video, pentru realizarea unui plan de promovare a Ţării Lăpuşului. Studenţii au vizat: tradiţiile, folclorul şi portul popular, bisericile de lemn şi istoria locurilor, gastronomia, meşteşugurile şi munca cîmpului, frumuseţea şi bogăţia patrimoniului natural.
Rezultatele aşteptate: realizarea unei pagini de facebook în limba japoneză; realizarea unui film de prezentare a zonei Lăpuş, în limbile japoneză şi chineză, cu titrare în limbile română şi engleză. Proiectul a fost realizat la iniţiativa asistentului universitar de la Universitatea „Transilvania” din Braşov – Florin Nechita.

Şezătoarea din Cupşeni
Şezătoarea din Cupşeni

De sorginte lăpuşeană, Florin Nechita s-a născut şi a copilărit la Tg. Lăpuş, în prezent activează la Braşov, unde predă: Marketing, Mijloace de promovare, Construcţia de Marcă şi Creaţie şi Producţie Publicitară. Este autor, coautor şi coordonator a şase cărţi şi suporturi de curs şi a peste 20 de articole ştiinţifice. Coordonează activităţile din cadrul Şcolii de Comunicare Braşov.
Alături de Florin Nechita, au participat colegii săi: Adna Condrea şi Mihai Burlacu, doi profesori din Japonia – Hiromasa Tanaka şi Shanyu Lin, fotograful olandez Hans de Roos, lectorul Teodora Migdalovici de la THZ Alternative Scaool Von Creative Thinking Bucureşti, Radu Nantu de la o agenţie de publicitate din Bucureşti, Gonzacenco Filip, Ogilvy şi Doru Şupeală din Bucureşti. În total, din România şi din străinătate au venit în Ţara Lăpuşului 41 de reprezentanţi. Iată programul. Oaspeţii au fost cazaţi la Campusul şcolar din cadrul Liceului Teoretic „Petru Rareş”. Au fost primiţi de prof. Mariana Pop, directoarea liceului, şi de Vasile Kraus, viceprimarul oraşului Tg. Lăpuş.

Împreună cu Nicolae Piţiş, la el acasă
Împreună cu Nicolae Piţiş, la el acasă

Cu ajutorul unui autocar de 50 de locuri, grupul a ajuns la Muzeul Florean (artă populară în aer liber, la Cerneşti). A doua şi a treia zi, au mers la Vima Mică, a fost vizitată şi Biserica ortodoxă din lemn. Itinerariul a continuat cu vizitarea cartierului de romi „Ponorîta” din comuna Coroieni, unde oaspeţii au admirat dansul ţigănesc „Cingărica”. În satul Peteritea, oaspeţii au participat la stînă, la mulsul oilor. În Dealul Corbului, miercuri 31 august, a fost omagiată Ziua Limbii Române care se vorbeşte de către peste 28 de milioane de oameni din 20 de state, după care a urmat picnicul cu mîncăruri tradiţionale, joc şi voie bună. Joi, 1 septembrie, au mers la tîrgul de animale şi la piaţa agroalimentară. În continuare, au fost vizitate Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia şi „Acoperămîntul Maicii Domnului” de la Rohiiţa.

Seară maghiară în Dămăcuşeni
Seară maghiară în Dămăcuşeni

Vineri, grupul a ajuns în satul Suciu de Jos, comuna Suciu de Sus, unde au învăţat cum se ţese şi se confecţionează costumele populare. Participanţii au ajuns apoi în perimetrul comunei Groşii Ţibleşului unde au fost primiţi de către primarul Nicolaie Burzo. Au cosit iarbă şi au adunat fînul într-o claie. Sîmbătă, au fost primiţi la biserica inclusă în Patrimoniul UNESCO din satul Rogoz şi la sculpto­rul Nicolae Şerban. În aceeaşi zi, l-au vizitat pe rapsodul Nicolae Piţiş, care a horit din grumaz.
Duminică, 4 septembrie, oaspeţii au fost primiţi de către domnişoara primar de Cupşeni, Lucia Butcure, unde au participat la o şezătoare. La căminul cultural din satul Dămăcuşeni, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, pentru oaspeţii din străinătate şi din România, a fost organizată o seară maghiară, cu mîncăruri şi băuturi tradiţionale maghiare. Luni, după micul dejun, oaspeţii s-au îndreptat spre casele lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.