Investiţia deşeurilor, bombă cu ceas!

0
469

Implementarea proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor” din Maramureş (SMID) a pornit cu stîngul, eforturile ex-preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, de a stabili un loc potrivit în diverse UAT-uri s-au soldat de fiecare dată cu împotrivirea locuitorilor, care vedeau în “groapa de gunoi judeţean” un pericol ecologic pentru comunitate.
După aproape un deceniu de tatonări – proiectul a fost lansat în 2004. În sfîrşit, se părea că acesta – în valoare totală de peste 229 milioane de lei fără TVA – va fi realizat la Sîrbi-Fărcaşa, pe Someş. După zece ani, data de 8 ianuarie 2014 a fost declarată de preşedintele CJMM Zamfir Ciceu ca „O ZI ISTORICĂ” pentru Maramureş, atunci a fost semnat „contractul de finanţare”, decurgînd din act şi „termenul de implementare a proiectului” (Graiul Maramureşului, 9 ianuarie 2014).
Proiectul din Maramureş „are cel mai mare grant la nivel naţional şi sper să-l ducem la bun sfîrşit şi să putem oferi cetăţenilor condiţii decente din punct de vedere al curăţeniei şi al colectării deşeurilor, aşa cum se face civilizat în întreaga Europă”.
Din păcate – iată, ne gă­sim la aproape trei ani de la acea „zi istorică” – există dificultăţi în realizarea SMID şi mari întîrzieri, ceea ce poate pune în pericol finanţarea de la UE şi chiar sancţiuni severe. În 12 noiembrie 2015, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii (BEI), prezent în Maramureş, atrăgea atenţia conducerii CJMM, precum şi unor primari „dizidenţi” (Tîrgu Lăpuş) că realizarea proiectului ţine de o „decizie asumată de toate UAT-urile”, iar „retragerea din ADI Deşeuri Maramureş implică riscuri” cu impact financiar „important pentru bugetul fiecărei localităţi, dacă nu se respectă termenul contractual” asumat iniţial (Graiul Maramureşului, 14 noiembrie 2015). Era clar: fără bani europeni, SMID eşuează, cu pagube bugetare imense.
Nu de puţine ori, grupuri de iniţiativă şi cetăţeni din Sîrbi-Fărcaşa au protestat la autorităţile judeţene, opunîndu-se acestui depozit de deşeuri! Chiar la finele lunii august 2016, circa 60 de „sîrbi” fărcăşeni şi-au exprimat nemulţumirile, cerînd un set de soluţii, între care şi „descentralizarea serviciilor publice… de operare”, „colectarea separată la sursă”, aplicarea fermă a sistemului „plăteşti pentru cît arunci”, dar şi „revizuirea proiectului SMID”?!
Îngrijorat, vicepreşedintele CJ Lucian Morar, vorbind la întîlnirea cu protestatarii despre această „bombă cu ceas”, care poate exploda la finele lui octombrie 2016, cînd investiţia trebuie finalizată, spunea că în SMID s-au „investit foarte mulţi bani”, iar dacă „oprim lucrările, CADE TOT SISTEMUL”. Care „la ora actuală înseamnă aproximativ 25 de milioane de euro CHELTUIŢI, bani care TREBUIE RETURNAŢI FINANŢATORULUI”!
Am văzut că şi în alte judeţe (în vecini, Bistriţa-Năsăud) există astfel de probleme cu aceste SISTEME! Credem că, dintru început, în 2004, conducerea de atunci a CJMM s-a lăsat „sedusă” de „cel mai mare grant la nivel naţional”! Şi iată că acum s-ar părea că ideea ar putea fi abandonată, înglodată nu în deşeuri, ci în RETURNAREA banilor europeni! În două luni de zile, sunt aproape imposibil de executat lucrări la „groapa din Sîrbi” care să confere garanţia finalizării lor. Să admitem că totul se va sfîrşi cu bine. Dar greul va începe cînd se vor căuta operatorii de selecţie şi de transport de la mari distanţe (Borşa, Moisei, Vişeu, Sighet, Tîrgu Lăpuş etc.), pînă la depozitul din Sîrbi. Care – cum zicea primarul Ioan Stegeran al Fărcaşei în acea „zi istorică” de 8 ianuarie 2014 – trebuie „să respecte normele ecologice şi să le menţină pe întreaga durată a exploatării acestui depozit ecologic”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.