În perioada 23-28 august, într-o organizare de excepţie ce a aparţinut Primăriei şi Consiliului local Groşii Ţibleşului, Asociaţiei folclorice „Ţibleşul” şi Consiliului Judeţean Maramureş – în perimetrul acestei comune de sub Muntele Ţibleş – s-au desfăşurat patru manifestări bogate, variate, cu participarea a mii de cetăţeni. Mai întîi, în acest loc binecuvîntat de Bunul Dumnezeu, s-a prăznuit Hramul Bisericii orodoxe române „Sfîntul Nicolae”.
Mii de credincioşi au participat la un Hram mai aparte. Duminică, 28 august 2016, în miros plăcut de busuioc, tămîie şi flori de cîmp – s-a distins cu mare evlavie şi rugăciuni tămăduitoare de suflete – Hramul Bisericii ortodoxe române într-un mod mai aparte. Evenimentul religios a coincis cu o alte trei manifestări de suflet: escaladarea Muntelui Ţibleş, „Întîlnirea cu fiii satului” şi un regal folcloric, prin „Festivalul cîntecului, jocului şi portului popular de la poalele Ţibleşului”. La minunatul praznic religios au venit mii de credincioşi, pelerini, artişti ce au participat la festival, oaspeţi, oficialităţi locale şi judeţene. Pentru această sfîntă sărbătoare religioasă şi pentru manifestările cultural-artistice, localitatea s-a pregătit în mod special. De organizarea şi crearea atmosferei de sărbătoare creştină s-a implicat în mod cu totul deosebit, Nicolaie Burzo, primarul localităţii, sprijinit îndeaproape de vicele Valer Miholca şi Consiliul local, dar mai ales de preotul paroh Ioan Ropan Lungu.
Hramul Bisericii „Sfîntul Nicolae” din comuna Groşii Ţibleşului a început cu Sfînta Utrenie, susţinută de către preotul paroh Ioan Ropan Lungu, vrednic slujitor al altarelor bisericeşti, iubit şi apreciat de oameni. Apoi, în Altarul de vară, în faţa bisericii – a fost oficiată Sfînta Liturghie, care a cuprins în esenţa sa, toate momentele semnificative şi la care au participat un sobor de 22 de feţe bisericeşti, prelaţi, preoţi şi cîntăreţi bisericeşti. Pline de învăţături au fost predicile ex-protopopului de Lăpuş, Ioan Ciceu şi ale preotului paroh Ioan Ropan. La sfintele şi înălţătoarele rugăciuni a răspuns emoţionant Corul Bisericii ortodoxe din Groşii Ţibleşului. Marea şi importanta manifestare duhovnicească s-a încheiat cu o reuşită agapă creştinească, la care au participat şi oficialităţi judeţene. După Hram am stat de vorbă cu primarul de Groşi, ing. Nicolaie Burzo, care ne-a relatat: “Sărbătorile comunei Groşii Ţibleşului au loc în fiecare an, la sfîrşitul lunii august. Acum, aceste manifestări au început, marţi, 23 august cu un pelerinaj la altitudinea de 1.880 m pînă-n vîrful Muntelui Ţibleş, unde un sobor de 7 preoţi şi peste 100 de enoriaşi au comemorat doi ani de la ridicarea aici a Monumentului cu Cruce. Noi, cei care locuim la poalele Muntelui Ţibleş ştim să ne sărbătorim Muntele, ştim să-l apreciem pentru că el a fost dătător de viaţă, de multă sănătate, dar şi de ascunziş în vremuri de restrişte. În 27 august, la Căminul cultural a avut loc Întîlnirea cu fiii satului sub genericul “Ziua Muntelui Ţibleş – Groşii Ţibleşului trecut, prezent şi viitor”. Au venit aici consăteni de-ai noştri “risipiţi” prin România, dar şi peste hotare, fii ai satului care s-au întors acasă pentru vestitul Hram al bisericii ce se oficiază în ultima duminică a lunii august, acum, împlinindu-se 58 de ani.” De la ora 14,30 s-a desfăşurat a X-a ediţie jubiliară a Festivalului folcloric “Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului”. Într-un şir lung, cît un gînd de vară, peste 300 de solişti vocali şi instrumentişti, costumaţi în straie populare specifice zonelor etno-folclorice pe care le-au reprezentat, au participat la prada şi alaiul formaţiilor participante. La Căminul cultural, pe o scenă în aer liber, gătită de mare sărbătoare, s-a derulat etapizat un regal folcloric de excepţie care s-a extins pe parcursul a peste 7 ore. Pe scenă, onoarea de a deschide manifestarea folclorică a revenit primarului de Groşi, ing. Nicole Burzo, amfitrionul evenimentelor.
Regal folcloric de excepţie la Festivalul “Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului”
Conducerea manifestărilor folclorice a fost preluată de către Onişor Pop, solist vocal consacrat, moderatorul şi prezentatorul acestora. Mai întîi, pe scenă a urcat Grupul folcloric de elevi “Flori de pe Ţibleş” de la Şcoala Gimnazială “Ben Corlaciu” din Groşi, condus de doamna prof. Maria Bozga. Copiilor groşeni le-au urmat: Ansamblul folcloric “Tileguţa” din comuna Petrova, prof. instructor Maria Cocîrcă, referent cultural, Ansamblul folcloric „Cununa Libotinului” din satul Libotin, instructor Ancuţa Perţa, Ansamblul folcloric din Cărbunar, instructor Ionuţ Cetăţean. Au urmat apoi, într-un iureş folcloric extraordinar – Formaţia „Dănţăuşii” din Groşii Băii Mari, în frunte cu maestrul taragotului, Dumitru Dobrican. Pe scenă a evoluat Formaţia instrumentală „Fraţii Sicuţa” din comuna Botiza. Cu doar trei solişti vocal-instrumentali, voce Ionela Bărbos, Robert Bud, vioară şi Daniela Botiş, orgă, au încîntat publicul Ansamblul folcloric „Măgura” din comuna Cerneşti, apoi Ansamblul folcloric „Ţibleşul” din Groşii Ţibleşului, instructori Onişor Pop şi Nicolae Pop, (Schilaci), Ansamblul folcloric din comuna Suciu de Sus, prof. instructor Mărioara Pop. Au urmat pe scenă, rînd pe rînd, solişti consacraţi: Rafila Bărbos, Mărioara Pop, Marinela Zegrean Istici, Radu, Vasile şi Onişor Pop, Nicu Pop de la Groşii Ţibleşului. Pe aceeaşi scenă au interpretat cîntece extraordinare de muzică uşoară străină şi românească, talentatele soliste, surorile Iulia şi Sorana Borza.