Este al 13-lea an când în comuna Cerneşti a fost organizat Festivalul Stuparilor. Pasionaţii de apicultură s-au întrecut în a-şi prezenta produsele care mai de care mai aromate. Clienţii însă au fost destul de puţini, parcă în ton cu producţia scăzută de miere din acest an. Din cadrul evenimentului n-au lipsit nici concursurile distractive: de la cel mai rapid consumator de miere la cel mai rapid consumator de bere şi de cârnaţi. Festivalul a fost presărat şi cu momente folclorice, dar şi cu un show de muzică uşoară.
Cel mai „dulce” festival din Maramureş a avut loc în week-endul recent încheiat la Cerneşti. Autorităţile locale şi judeţene şi-au dat mâna pentru a oferi localnicilor, dar şi musafirilor veniţi din diferite zone, Festivalul Stuparilor. Evenimentul cu specific apicol i-a adunat împreună pe producătorii de miere din Cerneşti, fiecare încercând să-i convingă pe cumpărători că mierea lor este una naturală, aromată şi de calitate. Cu toate acestea, clienţii au fost destul de puţini, după cum au mărturisit producătorii care sunt şi aşa dezamăgiţi de producţia de miere din acest an care a fost una slabă din cauza vremii capricioase. „Destul de bine a mers vânzarea. În limite normale. Noi avem produse de foarte bună calitate, cumpărători să fie. Avem miere polifloră, de salcâm, de floarea-soarelui. Preţurile sunt acceptabile, depinde fiecare ce pretenţii are”, a spus una dintre producătoarele din familia Fangli. Cel mai vechi stupar din localitate, Augustin Botiş, mărturiseşte că e prezent la festival din primul an de desfăşurare. De altfel, a fost implicat în organizare de la prima ediţie. An de an a luat pulsul evenimentului. Recunoaşte că îi place să se ocupe de domeniul apicol, însă anul acesta cumpărătorii au stat mai departe de produsele din miere. „Primul festival de aici l-am organizat eu. Sunt cel mai vechi stupar din localitate. Stupăritul e o pasiune. De copil am lucrat cu albinele şi am fata cu ginerele care vor continua activitatea. A cumpărat lumea miere, dar nu multă. De salcâm n-a fost anul acesta, am avut miere de salcâm de anul trecut. Am avut miere polifloră, de floarea-soarelui”, a precizat unul dintre producători, Augustin Botiş.
Concursuri distractive şi premii în miere
Pe parcursul festivalului au fost organizate diferite întreceri. Premiile au constat în miere. „Au fost concursuri de cel mai rapid mâncător de miere, mâncătorul de cârnaţi şi băutorul de bere. Toate sunt premiate cu miere”, a spus unul dintre apicultori, Demian Bărbos. Stuparii au concluzionat că actuala ediţie a fost cea mai reuşită. „Se pare că a fost ceva mai bine decât altădată, a fost mai mult gândit şi de mai mulţi oameni”, a precizat Demian Bărbos. Pe lângă concursurile cu teme apicole, organizatorii s-au gândit să premieze şi cuplurile de aur ale comunei, dar şi pe dascălii ajunşi la vârsta pensionării. „Ştim că albinele sunt harnice, fac miere bună şi dulce. Asemenea acestora sunt şi locuitorii comunei, sunt primitori pentru toţi oaspeţii. Am încercat să adun toţi oamenii de bună credinţă să sărbătorim acest eveniment deosebit.

Am avut concursuri pe teme apicole, concursuri sportive, fotbal între localităţile comunei. I-am premiat pe profesorii ieşiţi la pensie şi pe care până acum nu i-a băgat nimeni în seamă, am premiat cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. A fost ceva inedit pe lângă programul artistic”, a spus primarul comunei Cerneşti, Vasile Giurgiu.
Cei prezenţi la Cerneşti s-au putut bucura şi de un program artistic susţinut de ansambluri folclorice din Maramureş şi din Bihor, precum şi de interpreţi locali şi din alte judeţe. Moderatorul manifestării a fost interpretul de muzică populară, Andrei Bărbos, iar directorul festivalului, Radu Roman. „Este frumos. Vremea ţine cu noi. A fost o ediţie frumoasă. Spectacolul a fost deosebit, invitaţii la fel. Partea de spectacol mi-a plăcut cel mai mult şi iniţiativa pe care au luat-o autorităţile având în vedere şi costurile pe care le implică un astfel de eveniment. Am mâncat şi miere. Mierea de Cerneşti e foarte bună”, a punctat una dintre participantele la festival, Dana Leş. O altă spectatoare, Maria Vinţ, a spus că „vin în fiecare an. Sunt din Ciocotiş. E foarte reuşit în acest an. Totul e frumos. Am mâncat şi miere de Cerneşti. E foarte bună, poate că e şi muntele de vină pentru aroma specială”.
Planurile administraţiei locale
După organizarea acestui festival, primarul Vasile Giurgiu, ajuns de două luni la cârma Primăriei a mai arătat că următorul său obiectiv este acela de a prinde o finanţare pentru drumurile forestiere, astfel încât pe Valea Bloajei să se facă reparaţiile necesare, să fie atraşi cât mai mulţi turişti. „Cel mai îndepărtat sat al nostru este Izvoare. Aici nu mai există legătură spre Cavnic. Dacă reuşim să facem un drum forestier pe fonduri europene sau pe ordonanţe guvernamentale, reuşim să restabilim legătura cu Cavnicul, cu pârtiile de schi de aici, să atragem turişti şi să dezvoltăm turismul pe Valea Bloajei”, a conchis primarul Vasile Giurgiu.