
Toamnă editorială cu Proema şi ANCI
Când managerii unui oraş îşi propun statutul de „capitală culturală europeană”, ei mizează cu siguranţă pe toate mijloacele, pe toate modalităţile şi resursele care pot conduce la atingerea acestui scop. Instituţiile, personalităţile, revistele, editurile, manifestările şi proiectele lor sunt în acest caz resurse esenţiale. În variile ei forme, cultura animă din interior şi înalţă standardele unei comunităţi, ea este duhul unui oraş. Tot acest tumult, această totalitate de manifestări, cărţi, idei, personalităţi, conferă vitalitate spirituală unei comunităţi/ţări. Se ştie, prin urmare, s-a confirmat că nu doar notorietatea aduce cultura, ci şi prosperitatea.
Reflectez la toate acestea privind în calendarul Editurii Proema şi al asociaţiei ANCI, instituţii active, veritabile surse culturale ce promovează în afară, România, judeţul, oraşul, importând totodată valori culturale în spaţiul românesc. Proiectele lor din această toamnă se vor integra unor manifestări de anvergură naţională şi internaţională, la Cluj, la Bucureşti, şi chiar pe alte meridiane. Posibil chiar şi în Baia Mare. În fond, de ce n-am avea un Târg de carte în ediţie băimăreană, de ce nu nişte conferinţe de notorietate pe teme de cercetare aici în oraşul de la marginea nordică a României… Numele României, al Maramureşului, al oraşului Baia Mare va răsuna într-o anumită tonalitate acolo unde vor fi prezentate faptele culturale petrecute în oraşul de pe Râul Doamnei.
Un proiect complex, „Maramureşul în lume-imagine, cultură, spiritulitate” realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş a integrat anul acesta importante manifestări iniţiate de Proema-ANCI. Câteva acţiuni de notorietate s-au derulat deja: vizita la Amman, în Iordania, cu lansarea cărţii “Poeme fără frontiere. Selecţie de versuri din lirica română şi iordaniană contemporană”, conferinţe, întâlniri cu personalităţi culturale şi diplomatice. O altă vizită în Egipt, urmată de o serie de întâlniri culturale şi diplomatice la Liga Arabă şi la Academia de Limbă arabă din Cairo. În prezent, ANCI-Proema pregătesc evenimente autumnale, editoriale şi livreşti extrem de interesante.
- Mai întâi „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi ştiinţelor siriace”, o impresionantă carte de spiritualitate orientală avându-l ca autor pe Patriarhul ortodox al Antiohiei şi Întregului Est în perioda 1933-1957, Ignatius Aphram I Barsoum, proiect finanţat de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca şi recomandat de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Cartea va fi lansată la Cluj în cadrul Festivalului Internaţional de carte Transilvania, ediţia a IV-a din perioada 4-9 octombrie 2016.
- O altă carte semnificativă şi valoroasă, în pregătire la Proema, este „Antologie lirică” din opera unuia din cei mai faimoşi poeţi orientali din secolul XX, Nizar Qabbani, poet, publicist şi diplomat sirian. Personalitate modernă de notorietate, Nizar Qabbani s-a născut la Damasc în 1923, a avut o lungă carieră diplomatică, în calitate de consul şi ataşat cultural al ţării sale la Beirut, Cairo, Madrid, Londra, unde s-a stabilit şi şi-a trăit ultimii ani din viaţă. Cartea beneficiază de un cuvânt preliminar scris de Prof. Dr. Mahmud Ahmad Al-Sayyd, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe din Damasc, care va onora în noiembrie lansarea de la Bucureşti din cadrul Târgului de carte, Gaudeamus. Proiectul editorial este finanţat de Administraţia Fondul Cultural Naţional.
- Monumentală, prin importanţa şi faima ei este şi cea de-a treia carte aflată în prezent în lucru, în spalturile sau în fişierele de la Proema: „Prolegomene sau Introducere în sociología şi filosofía istoriei universale” de Ibn Kaldun, părintele sociologiei istoriei. Preliminariile sunt, de data aceasta, semnate de nume prestigioase din cultura română şi din cea arabă: Excelenţa Sa, Boutheina Labidi, ambasadorul Tunisiei în România, şi academician Ion Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai. De o importanţă covârşitoare pentru istorici, sociologi, filosofi, cercetători, cartea îl are ca autor pe unul din cei mai importanţi scriitori ai lumii islamice, Ibn Kaldun, politician, poet şi filosof arab premodern, care a trăit în secolul al XIV-lea, considerat fondatorul sociologiei istoriei şi cel mai mare istoric musulman premodern.
- Cum la Proema poezía este considerată cea mai subtilă formă de dialog între sensibilităţi, culturi, popoare, limbaj universal, intercultural, cu bătaie lungă, peste graniţe, între rase, popoare şi inimi, demonstrând mereu un mod unic, omenesc, de-a iubi, de-a simţi, de-a cunoaşte şi de-a se bucura de viaţă, cea de-a patra carte a acestei toamne este iarăşi o antologie lirică. Editura se focalizează în prezent pe antología lirică româno-egipteană, „Consonanţe poetice. Selecţie de versuri din lirica română şi egipteană contemporană” care reprezintă celebrarea livrescă şi poetică a 110 ani de relaţii diplomatice între România şi Egipt. Pentru această construcţie culturală şi diplomatică – asemuiesc o carte unui edificiu – cuvântul preliminar e scris de Excelenţa Sa, ambasador Gabriela Gîtman, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Excelenţa Sa, Dr. Alaa Elhadidi, ambasador al Egiptului la Bucureşti.
În spatele acestor proiecte valoroase stă multă pasiune, o meritorie artă a colaborării, lucru în echipă şi respect pentru „comorile orientului”, care, în acest caz, sunt aurul şi diamantele spirituale, cărţile şi ideile. Transpunerea lor editorială necesită şi multă expertiză culturală şi livrescă. Consultanţi editoriali în toate aceste patru admirabile proiecte nu pot fi alţii decât eminentul arabist, Excelenţa Sa, amabasador Dumitru Chican şi tânărul său discipol, Emanuel Peterliceanu, preşedintele ANCI.
Fiecare din aceste cărţi editate în Baia Mare, şi toate la un loc, pot fi considerate mai mult decât paşi spre împlinirea dezideratului de oraş cultural, sau de capitală culturală europeană. Ele sunt chiar trepte ce duc undeva sus, dând o anumită notorietate culturală Maramureşului şi Băii Mari. Vor fi lansate în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Gaudeamus din noiembrie 2016, la Bucureşti, iar manifestările de lansare vor fi onorate, ca de fiecare dată, atât de personalităţi culturale şi diplomatice din cadrul Ministerului Român de Externe, cât şi de personalităţi diplomatice şi culturale ale statelor arabe.
Proema-ANCI lucrează astfel cu devotament şi pasiune la imaginea unei Românii culturale, deschise, democratice, care îşi face din cultură un limbaj universal, o formă subtilă de diplomaţie, o modalitate de promovare a ţării şi a regiunii noastre pe alte meridiane.
Prof. dr. TEREZIA FILIP