Protest împotriva depozitului de deşeuri din Fărcaşa

0
427

Proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este în continuare controversat, construcţia depozitului ecologic din Fărcaşa stârneşte nemulţumiri în rândul unor localnici.
În jur de 60 de maramureşeni au protestat în faţa Palatului Administrativ din Baia Mare, la finele săptămânii trecute. Protestatarii şi-au prezentat lista de revendicări în faţa conducerii Consiliului Judeţean Maramureş. Aceştia au solicitat constituirea unui Consiliu Consultativ care să participe la punerea în aplicare a setului de soluţii prezentate, care să evalueze etapele critice, să redefinească termenele limită, să programeze şi să faciliteze implementarea soluţiilor, revendicare agreată de către Consiliul judeţean. Una dintre soluţiile oferite a fost descentralizarea serviciilor publice, întrucât unităţile administrativ-teritoriale din judeţ s-au angajat că vor delega prin licitaţie publică serviciile de operare. S-a luat în calcul impunerea prin caietul de sarcini a colectării separate. În conţinutul documentului, cetăţenii comunei Fărcaşa au mai solicitat adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care deşeurile să fie separate la sursă, implementarea sistemului PAYT (plăteşti-pentru-cât-arunci), tratarea deşeurilor organice şi biodegradabile, înfiinţarea unui Centru Comunitar de Reutilizare, Reparare şi Deconstrucţie, utilizarea staţiilor de transfer pentru depozitare intermediară, interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deşeuri şi revizuirea proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.
La rândul lor, reprezentanţii administraţiei judeţene recunosc că proiectul stârneşte unele semne de întrebare, dar spun că s-au investit prea mulţi bani pentru ca o lucrare de o asemenea amploare să fie acum stopată. „Lucrurile sunt destul de delicate şi le recunoaştem şi noi. Vă înţelegem nemulţumirea şi revendicările pe care le aveţi, dar în acelaşi timp şi dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că orice am face noi ca şi conducere executivă suntem într-o situaţie destul de dificilă. Şi noi ne dorim un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor funcţional, mult mai aplicat, cu o colectare mult mai selectivă, fără poluare şi să nu fie afectată zona agricolă. Vom discuta cu echipa de implementare şi cu organismele competente şi vom încerca să găsim soluţii pentru probleme dumneavoastră”, a asigurat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Maramureş, Lucian Morar, a precizat: „Am preluat această bombă cu ceas atât din punctul de vedere al dumneavoastră, cât şi al implementării acestui proiect. Noi, astăzi, analizând consecinţele stopării lucrărilor, am ajuns la concluzia că pentru construirea depozitului ecologic de la Sârbi s-au investit foarte mulţi bani, banii noştri, ai maramureşenilor. Dacă oprim lucrările, cade tot sistemul care este mult mai complex şi care la ora actuală înseamnă aproximativ 25 de milioane de euro cheltuiţi, bani care trebuie returnaţi finanţatorului”.
Investiţia trebuie să fie finalizată până la finele lunii octombrie 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.