• Joi, 25 august, lansarea revistei Cronica satului Deseşti •
Duminică, 21 august, la orele amiezii, cu lume multă, îmbrăcată în straiele cu care îi stă bine satului ce îşi păstrează tradiţia, cu artişti şi copii, în jurul bisericii monument UNESCO, se va deschide ediţia 2016 a Taberei de artă şi solidaritate. Un proiect generos, ajuns la a XII-a ediţie, iniţiat de preotul Ioan Ardelean şi Fundaţia Hope and Homes for Children România. În jur de 50 de artişti consacraţi, 50 de copii din casele de copii de tip familial şi tot atâţia din comunitate vor dialoga prin culoare şi lumină, spre bucuria sufletului copiilor. Şi ce poate fi mai frumos decât alăturarea artei şi credinţei lângă sufletul celor care au atâta nevoie de ocrotire şi iubire.
Timp de o săptămână, artiştii şi copiii vor picta împreună, vor face terapie prin culoare, frumos şi dăruire. Căutând şi descoperind autenticul, demonstrând că tradiţia, credinţa şi natura nu pot fi atinse de globalizarea care ne uniformizează. O demonstrează fiecare gospodărie din Deseşti, unde găseşti tradiţia la ea acasă, oameni frumoşi şi harnici, adunaţi lângă o biserică monument UNESCO, care îi adună în fiecare duminică şi la sărbători în jurul ei. Iar preotul Ardelean dă tonul spre o lume mai bună, care inspiră încredere, care aduce optimismul credinţei. Pentru că aşa este credinţa. E putere, e forţă. Nu e încrâncenare.
În această idee a continuităţii se înscrie şi lansarea primului număr al revistei Cronica satului Deseşti, care va avea loc joi, 25 august, la Căminul cultural, după liturghia arhierească oficiată de PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Revista aceasta, fără prejudecăţi, pentru minte şi suflet, este editată, în parteneriat, de Asociaţia culturală Nichita Stănescu şi Parohia ortodoxă Deseşti.
De altfel, fiecare zi va fi pigmentată cu întâlniri cu artiştii plastici, întâlniri cu scriitori, spectacole susţinute de copii, iar sâmbătă, 27 august, de la ora 20, va avea loc recitalul de poezie susţinut de actorul Claudiu Pintican.
Finalizarea taberei va fi tot în jurul bisericii, unde artiştii şi copiii îşi vor expune lucrările. Merită de spus că Tabăra de artă şi solidaritate de la Deseşti este mai mult decât un workshop de pictură, este o activitate de mentorat, pe care organizatorii şi artiştii prezenţi şi-o asumă cu generozitate de 12 ani încoace.