Spirit academic la Săliştea de Sus

0
4192

Am trecut de vremea metaforelor aprinse, a oximoroanelor cu rost de curent electric în frază, de folosirea unui limbaj fascinant în faţa unei realităţi modeste. De aceea acest titlu: “Cultură academică la Săliştea de Sus” rimează fără efort cu ceea ce se întâmplă de opt ani în oraşul de pe Iza. Trebuie să reamintesc că aşezarea este mai veche vatră culturală, cu profesori eminenţi, cu scriitori care au pus o cărămidă la zidirea literaturii române. Cum să-l uit pe maestrul meu de mers prin lume şi prin poezie, poetul fascinant Ion Iuga? Repet: primul poet modern din Maramureş.
Cei doi stâlpi ai timpului de astăzi, profesorul Simion Iuga, care a deschis uşile istoriei multor generaţii de sălişteni, ori Dumitru Chiş, eminent profesor de matematică, director al şcolii, care în timpul acela mi-a dăruit o frumoasă mărturie despre Nichita la Săliştea de Sus. Ori fascinantul personaj născut în Săliştea de Sus, doctor Vasile Iuga, bun cunoscător al mediului de afaceri românesc, fiind implicat în sute de proiecte, prin care a consiliat companii naţionale şi multinaţionale. Pot să-mi dau cu părerea? Ar fi un bun premier sau ministru. Apoi, Nicolae Iuga, care trage trena obârşiilor filozofice prin aule universitare. Pe acest fond viu, contemporan, pe o încredere intelectuală garantată, Academia Română, de câţiva ani încoace, îşi trimite reprezentanţii ei, în frunte cu Ionel Valentin Vlad, preşedintele prestigioasei instituţii.
Pentru cei interesaţi, cele şase volume apărute până acum, coordonate de Simion Iuga, conţin idei, proiecte, cercetări despre istorie şi cultură, despre civilizaţia românească în Maramureş. Cum am mai spus, în ultimii ani, aşezarea a devenit un loc care iradiază cultură. Într-o manieră inteligentă, deoarece are o motivaţie recuperatoare a tradiţiei Maramureşului în plan teoretic. Obiceiuri, peste care au trecut decenii de uitare, sunt aduse la lumină şi puse cu argumente în construcţia sufletească a maramureşeanului. Deşi şcoala sociologică românească a trăit multă vreme din amintiri, la Săliştea de Sus s-au emis idei curajoase.
Dr. Vasile Iuga, de care aminteam mai sus, unul dintre coordonatorii volumului „Şapte teme fundamentale pentru România” (2014), alături de Dan Dungaciu şi Marius Stoian, şi-a expus multe gânduri din ea la colocviile săliştene. Cartea, din păcate mai puţin comentată, se adresează societăţii civile, mediului academic, dar şi spectrului politic. Este un mic tratat de analiză a societăţii româneşti contemporane, prin prisma celor şapte teme fundamentale.
Ori cunoscutul profesor clujean Daniel David, care a creat şcoala de psihologie clinică şi psihoterapie şi a enunţat multe idei în premieră la Săliştea de Sus. Acad. Alexandru Surdu, cu operă vastă şi profundă, fascinat de concepte, a susţinut în aşezarea de pe Iza comunicări în care argumenta şi ilustra convingător, principalele momente în devenirea gândirii filozofice româneşti.
În acest context a definit şi spiritul Săliştei. Acad. Petre Frangopol şi-a expus aici analiza critică, în sensul pozitiv, al schimbărilor din ultima perioadă, din învăţământul şi cercetarea românească. Cu instrumentele specifice omului de ştiinţă, a tras serioase semnale de alarmă pentru reformarea sistemului educativ şi de cercetare. Dar lumea politică nu este în stare să vadă interesele majore ale naţiunii, pe termen lung.
Şi nu în ultimul rând, prezenţa acad. Ionel Valentin Vlad, care deşi este un savant în domeniul laserelor, a avut comunicări din domeniul culturii. De la Eminescu, la George Bariţiu. De fiecare dată, nu uită să-şi amintească de originea sa maramureşeană. Mama era născută Timiş şi era descendentă a unei familii nobile româneşti, fondatoare a localităţii Borşa.
În jurul acestor reprezentanţi ai Academiei Române gravitează profesori universitari, cercetători în domeniul lingvistic, cum ar fi Vasile Frăţilă ori Dumitru Loşonţi. Nu uit nici profesorii cercetători din Maramureş, cu inspirate comunicări la colocvii. Anul trecut, simpozionul naţional a fost onorat de fostul preşedinte al României, profesorul Emil Constantinescu, care a susţinut o comunicare extrem de bine primită, publicată la timpul potrivit şi de ziarul nostru.
Se cuvin recunoştinţă şi preţuire primarului Ştefan Iuga, Consiliului Local, care dovedesc înţelegere şi sprijin substanţial pentru ca acest eveniment să aibă loc.
Începând de astăzi, de la orele 10, oraşul Săliştea de Sus găzduieşte cea de-a VIII-a ediţie a Simpozionului Naţional, la care farmecul academic al inteligenţei, şi nu numai, îşi va face din nou datoria în numele culturii. O pace binevenită!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.