Proiect blocat din cauza lipsei detectoarelor de fum, la Boiu Mare

0
496
Copii la joacă în curtea grădiniţei

Primăria din Boiu Mare a finalizat un proiect, pe bani europeni, prin care s-a reabilitat căminul cultural şi s-a construit o grădiniţă nouă. Totuşi, după incidentul de anul trecut, din clubul bucureştean Colectiv, a apărut obligaţia instalării detectoarelor de fum. Acestea nefiind incluse în proiectul iniţial, autorităţile locale nu pot face acum recepţia finală a proiectului, până la montarea dispozitivelor.
Pentru ca situaţia să fie şi mai complicată, firma constructoare care a executat lucrările a intrat în insolvenţă, astfel că primăria nu poate finaliza proiectul cu pricina: „A apărut o problemă chiar acum, după ce am făcut recepţiile la clădirile astea: grădiniţa şi căminul cultural, cu detectoarele de fum, lucru care nu era prevăzut până la cazul Colectiv. Acum trebuie să le montăm şi pe astea, că altfel nu putem face recepţia, dacă nu primim avizul. Ca să facem lucrul ăsta este destul de complicat, din cauză că firma care a realizat lucrarea, constructorul ce a câştigat licitaţia, este în insolvenţă şi greu îl mai prinzi, e vai de capul lor, şi ei ar trebui să le facă”, a precizat Gavril Pop, primarul comunei Boiu Mare.

Primăria nu poate monta dispozitivele ce ar costa circa 7.000 de lei

Bazin de alimentare cu apă
Bazin de alimentare cu apă

Deşi cheltuiala cu montarea detectoarelor de fum nu ar fi chiar aşa de mare, administraţia locală nu are cum să facă această investiţie, din cauză că nu poate, conform legii, să deconteze aceste cheltuieli. Nici de reprezentanţii firmei constructoare nu pot da: „Lucrările de montare a detectoarelor de fum ar costa cam 7.000 de lei. Noi ca primărie nu prea avem de unde, dar chiar să vrem să le facem, nu putem pentru că nu avem cum să decontăm lucrarea, deoarece astea-s făcute din fonduri europene, deci normal de acolo trebuie să le plătim. Asta ar mai fi de făcut ca să putem depune ultima tranşă de plată şi să scăpăm. Să obţinem avize, acorduri, autorizaţie de funcţionare pe raza comunei. Şi atunci ar fi clară treaba. Dar aşa, unu-i plecat în concediu, altul nu răspunde la telefon, e foarte greu de lucrat în condiţiile astea”, a spus primarul comunei. Grădiniţa este nou construită în timp ce căminul cultural a fost doar reabilitat.

Investiţie de peste 2 milioane de euro, finalizată

Un alt proiect integrat, pe măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, care constă în realizarea canalizării, staţie de epurare, reţea stradală, reabilitare cămin cultural, grădiniţă şi extindere alimentare cu apă, a fost totuşi finalizat: „S-a încheiat proiectul pe măsura 322 cu reabilitare drumuri, canalizare, cămin şi grădiniţă, extindere de apă. În luna mai a fost recepţia definitivă la el. În cadrul proiectului s-au modernizat uliţele existente. De asemenea, canalizarea în două sate plus staţie de epurare. Ca şi completare am mai avut un proiect pe GAL, de 1,2 milioane de lei, prin care am mai făcut încă patru kilometri de drumuri, la care am avut o parte de cofinanţare. L-am încheiat şi pe acesta”, a explicat Gavril Pop.

Încă se lucrează la extinderea reţelei de apă

Lucrări de extindere a reţelei de apă
Lucrări de extindere a reţelei de apă

Un alt proiect, pe Ordonanţa 28, a presupus reabilitarea a doi kilometri de drum comunal, la care s-a făcut deja recepţia. La extinderea reţelei de apă cu circa 17 kilometri, în schimb, încă se lucrează. Reţeaua nouă se întinde pe trei sate: Frâncenii Boiului, Româneşti şi cătunul Boiuţ. Investiţia aici s-a cifrat la circa un milion de lei, fiind făcută tot pe aceeaşi ordonanţă guvernamentală.

Din patru şcoli mai funcţionează doar două

La fel ca şi aproape toate comunele maramureşene, Boiu Mare are închise jumătate din şcolile aflate pe raza comunei. Astfel, unităţile de învăţământ din satele Frâncenii Boiului şi Româneşti au fost închise, în timp ce şcolile din Boiu Mare şi Prislop încă funcţionează, dar la limită cu numărul de elevi: „Elevi nu avem foarte mulţi. Totuşi, încă funcţionează două şcoli: cea din centrul de comună şi din Prislop. Două şcoli avem închise, la Frâncenii Boiului şi Româneşti. Elevii de acolo îi transportăm cu două microbuze la centru. Cele două instituţii de învăţământ desfiinţate s-au închis din cauza numărului mic de copii care le mai frecventau. Dar deocamdată la şcolile rămase situaţia este încă bună. Nu ştiu cât timp va mai fi aşa, pentru că avem învăţământ simultan şi aici, însă pentru moment funcţionează.

Uliţă asfaltată
Uliţă asfaltată

Pe viitor nu ştim ce va fi, câţi vin, câţi pleacă. Acum sunt cam 200 de elevi în ambele şcoli. Problema este că în ziua de azi lumea pleacă, părinţii îşi iau copiii şi se duc prin ţări străine ca să câştige un ban pentru că în România e greu de trăit, mai ales acum în ultima vreme. Dar la sate e greu, nu mai poţi să vinzi nimic. Cred că e problemă europeană, mondială, nu ştiu, a scăzut consumul, habar nu am ce se întâmplă. Dacă ajungi să vinzi purcelul cu trei lei kilogramul?! De la zece lei, cât era în urmă cu un an, doi. Nu se justifică munca cu animalele, deci nu prea ai cum să trăieşti aşa”, a conchis primarul. „Este greu aici în sat. Nu prea avem ce lucra. Cu pământul sau animalele nu se rentează, că nu avem unde să ne vindem produsele şi dacă o facem primim bani puţini. Aşa că ne încercăm norocul pe afară, prin Franţa, unde se câştigă cât de cât ceva mai bine şi apoi venim iar aici ca să ne facem una, alta cu banii strânşi”, ne-a explicat Ioan, un tânăr din sat. De asemenea, satul „îmbătrâneşte” pe zi ce trece. Astfel, dacă în urmă cu zece ani de zile comuna avea aproape 2.000 de cetăţeni, în ziua de azi, Boiu Mare mai numără doar 1.400 de oameni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.