
Ziua de 1 august reprezintă aniversarea „Zilei Tanchistului”, sau ziua armei Tancuri. Anul acesta nu face excepţie, tradiţia e respectată şi alături de întreaga armată, tanchiştii noştri, cadre şi simpli gradaţi ori soldaţi îşi sărbătoresc cum se cuvine, cu mândrie şi orgoliu îndreptăţit arma şi tradiţiile glorioase ale acesteia. Aniversăm totodată şi împlinirea a 97 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de tancuri (batalion) din armata română şi ne comemorăm înaintaşii care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă ale celui de-al doilea război mondial.
Evenimentul se petrece în mod fericit odată cu împlinirea în acest an, la 15 august, a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. Jertfele imense, peste 800.000 militari, au stat la temelia Marii Uniri, a făuririi României Mari, vis secular al tuturor românilor. Revoluţia în purtarea războiului pe care a reprezentat-o ultima parte a acestei conflagraţii, şi anume apariţia aviaţiei şi a tancurilor necesare depăşirii impasului creat de „războiul de tranşee”, nu a rămas neobservată de gânditorii militari români, de conducerea de atunci a armatei. Aşa se explică înfiinţarea, imediat după încetarea războiului, a primelor structuri de blindate în armata română.
Arma tancurilor a evoluat constant, a contribuit la câştigarea marilor victorii militare în cel de-al doilea război mondial, a fost un factor de descurajare în perioada „războiului rece”, constituind şi azi un factor de putere, prezent în toate conflictele militare moderne, fie ele „asimetrice”, „hibride”, ori clasificate în alt fel (desigur, mai puţin, în cazul loviturilor de stat). Este un lucru evident şi acesta justifică eforturile pe care le fac toate armatele moderne pentru dezvoltarea acestei arme. E suficient să exemplificăm Germania cu tancul LEOPARD 2 A-7, Rusia cu tancul ARMATA şi Turcia cu modernul tanc ALTAY.
România, care se află din nou în bătaia „marilor furtuni”, nu poate rămâne pasivă, nu poate să-şi neglijeze în continuare armata ţării, modernizarea şi dotarea ei cu tehnică de vârf, creşterea capacităţii de mobilizare şi atragerea populaţiei tinere în practicarea instruirii militare, după modelul Poloniei, acest lucru fiind mai mult decât necesar.
În acest context extern şi intern deosebit de complex, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” – Filiala Maramureş se alătură la această aniversare a tanchiştilor români, fie ei activi sau în rezervă (retragere), incluzând desigur pe cei din garnizoana Baia Mare (fostă garnizoană a tanchiştilor români de elită până în anul 2003), le urează mult succes, ani mulţi de viaţă, împliniri pe toate planurile şi îşi exprimă speranţa în renaşterea armei tancurilor prin contribuţia şi a industriei naţionale de apărare. Aceasta, desigur, în legătură cu reconsiderarea poziţiei conducerii politico-militare în ceea ce priveşte întărirea capacităţii de apărare a ţării.
LA MULŢI ANI, TANCHIŞTI!
Gl. Bg. (r) Grigore-Marcel POP
(fost comandant al Brigăzii 230 Infanterie Moto „Pintea Viteazul”)