• Mai multe tentative de suicid şi tineri drogaţi ajung la spital în urgenţă
Zilele trecute, o pacientă a fost găsită în râul Săsar, în încercarea de a se sinucide. Vârsta acesteia este 33 ani. Tânăra a ingerat medicamente din „porţia” tatălui ei.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, ec. Sorina Pintea, a informat cu această ocazie: „Tânăra este în stare stabilă, fiind transferată de pe secţia A.T.I., la Neurologie. A fost consiliată psihologic. Acum este în afara oricărui pericol. Motivele pentru care tânăra vroia să-şi ia viaţa sunt mai multe. În plus, există antecedente în familie. De asemenea, în urgenţa spitalului vin tot mai mulţi tineri consumatori de droguri. În fiecare lună ajung între 5 şi 7 cazuri. Cele mai folosite droguri sunt etnobotanicele şi marijuana, apoi cocaina dar şi alte droguri mai periculoase. Tinerii provin din toate categoriile sociale. În prima fază, aceştia necesită tratament psihiatric, cel mai apropiat centru fiind Cluj Napoca, dar şi centrul de la Şura Mică (judeţul Sibiu), precum şi centre private. Unele familii n-au însă banii necesari pentru tratament ori să-i întreţină în aceste centre şi mulţi pleacă, îşi întrerup tratamentul şi revin în proporţie de aproape 100% la noi. 60% dintre cei care revin, sunt aceleaşi persoane.
A crescut numărul pacienţilor în Unitatea Primire Urgenţe
Managerul unităţii spitaliceşti recunoaşte că în ultima perioadă a crescut simţitor numărul persoanelor care apelează la Unitatea Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, chiar dacă nu au probleme reale de urgenţă. Pe lângă acest fapt, aparţinătorii sau chiar bolnavii se adresează injurios personalului medical, sunt puşi pe scandal, crezând că astfel sunt luaţi cu prioritate la consultaţie. Ec. Sorina Pintea: „În străinătate, timpii de aşteptare sunt mult mai mari. Recent, s-a întors o persoană din Italia şi a fost plăcut impresionată de calitatea serviciilor noastre din Baia Mare, din spital, precum şi de aparatura pe care o folosim. De asemenea, a spus că timpii de aşteptare sunt mai mari acolo decât la noi. Ca să fii îndrumat spre un computer tomograf, acolo trebuie să fii aproape mort. Subliniez că, faţă de anii trecuţi, mulţi români care lucrează în străinătate, vin în ţară să se trateze medical pentru că accesibilitatea la aparatură, aici este mult mai mare. De altfel, orice pacient care este asigurat se bucură de pachetul minim de servicii medicale, care este generos. Ieri, de exemplu, s-au prezentat în urgenţă 258 de persoane şi avem doar 22 de tărgi. O persoană investigată ocupă un pat minim două ore, deci este normal ca aşteptarea celorlalţi pacienţi să dureze, mai ales că mulţi dintre ei nu constituie urgenţe.
„Multe familii nu doresc să-şi îngrijească bătrânii la domiciliu. Preferă să-i lase în spital”
„Din păcate, sistemul nostru medical este afectat de cazurile sociale, mulţi pacienţi, mai ales cei în vârstă, fiind internaţi pe secţiile neurologie, oncologie, cardiologie. Familia nu doreşte să-i ia acasă pe bătrâni, iar noi nu-i putem externa, aceştia fiind bolnavi. Suntem spital de urgenţă şi nu suntem obligaţi să ţinem internate cazurile sociale, care ar trebui să ia calea centrelor specializate. Ne zbatem în prezent să facem un centru de recuperare pentru vârstnici, să suplimentăm cele 10 paturi existente în cadrul fostei Policlinici nr. 2, la 55 de paturi”.
Situaţia medicamentelor în Spitalul Judeţean de Urgenţă este stabilă
Numărul externărilor din spital a scăzut de la 2.784, la 2.663. Anul acesta, în urma noului contract-cadru vor fi finanţate 845 paturi. În ce priveşte medicamentele, situaţia este stabilă. Ec. Sorina Pintea: „Relaxantele musculare au lipsit o perioadă, medicamente fără de care nu se putea interveni chirurgical, în rest nu am avut probleme. Ba chiar am împrumutat medicamente şi altor spitale din ţară. Am făcut stocuri serioase. Avem inclusiv doze antiviperin (10 doze). La capitolul infecţii intraspitaliceşti, ne încadrăm în limitele normale. (1-2 infecţii pe lună). Secţiile care se confruntă cu asemenea cazuri sunt în general cele chirurgicale şi urologia.
Deşi Spitalul Judeţean a fost renovat, aparţinătorii bolnavilor nu respectă curăţenia
Într-un spital de calibrul celui judeţean este mare nevoie de a respecta curăţenia, întrucât „rulajul”, atât al bolnavilor, cât şi al aparţinătorilor acestora, este imens: „Am investit mulţi bani în acest spital care este al maramureşenilor. Nu se respectă curăţenia şi îmi pare foarte rău pentru că nivelul de educaţie al populaţiei este încă precar. Am cumpărat şi schimbat până în prezent 40 de capace de toaletă pentru că s-au furat. Am cumpărat tone de vopsea pentru pereţi pentru că aceştia erau murdari cu urme de pantofi. Am amplasat aparate de cafea pe holuri şi la sfârşitul zilei s-au cules pahare din plastic, cafea răsturnată pe jos, deşi coşurile de gunoi sunt amplasate lângă aparate. Zeci de mucuri de ţigări sunt adunate de jos. Încercăm să creăm un ambient plăcut bolnavilor şi, drept „recompensă”, adunăm mizerii la sfârşitul zilei, pentru că nu respectă curăţenia şi nu se ştiu comporta civilizat”.
Foarte interesant articol.Se vede ca menegerul este foarte implicat in munca pe care o desfasoara.
Sunt interest as merg in audienta la acest manager.
Marcu care ………..cu arcul si Anton care……………….beton !
Observ ca aceasta doamna este foarte mediatizata si as dori sa aflu daca exista in criteriu obiectiv sau subiectiv in aceasta mediatizare ?
Asta cu „Multe familii nu doresc să-şi îngrijească bătrânii la domiciliu. Preferă să-i lase în spital” e chiar hilară venind din partea dânsei care are rudă de gradul 1 în îngrijire de peste 4 ani.
Am plâns cu un ochi.
NOT.
:D.