Interviu cu prof. ing. Ildiko Bereş, viceprimar al municipiului Sighetu Marmaţiei
Inginer de industrializare şi prelucrare a lemnului, Ildiko Bereş a predat 14 ani ca profesor de specialitate la Liceul Forestier. A absolvit şi facultatea de Informatică. Din 2003, a fost profesor titular grd. I, director adjunct şi director la Liceul ”Leowey Klara”. Preţ de 8 ani, a fost consilier judeţean UDMR (comisia Urbanism şi Comisia Învăţământ), 4 ani consilier local UDMR (Comisia Urbanism şi Buget finanţe)
– Am citit pe net postarea dvs.: Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş curat, civilizat şi îngrijit! Cu siguranţă, cu toţii ştim ce vrem, însă toate aceste lucruri pot deveni realitate numai cu conştientizarea individuală şi implicarea activă a fiecăruia dintre noi în viaţa comunităţii. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şi problemelor din comunitatea noastră, pentru a creşte calitatea serviciilor oferite către Dvs. am creat această pagină. Vă invităm să fiţi alături de noi în acest spaţiu virtual, să ne adresaţi sesizările şi sugestiile Dvs. Vă rugăm ca fiecare comentariu să fie o sesizare pentru a vă putea oferi răspunsul corespunzător. https://www.facebook.com/Sesizări-Primăria-Sighet.
Cum vedeţi Sighetul în noua dvs. calitate de viceprimar?
– Am găsit oraşul cu foarte multe lucrări care trebuie efectuate, cu probleme sesizate zilnic de cetăţeni, care trebuie urgent rezolvate. Începem cu ordinea şi curăţenia din Sighet, care lipseşte cât vezi cu ochii, atât în centru, cât şi în zonele mărginaşe, în piaţa agroalimentară, cât şi în unele cartiere de locuinţe. Se observă de la o poştă că unii sigheteni nu au spirit civic, gospodăresc. Trotuarele din centru sunt pline cu mucuri de ţigări, gunoaie şi coji de seminţe aruncate pe jos atât de trecători cât şi de cei care locuiesc în zonă. Unde mai punem şi gropile din centru, neasfaltate încă. A trebuit să introducem noile conducte de apă, şi să finalizăm contractul cu Vitalul. Urmează să refacem trotuarul şi carosabilul din centrul vechi. Acţionăm împreună cu firma de salubritate şi poliţia locală pentru a menţine oraşul curat. Prioritare sunt şi cererile oamenilor care se plâng că pe străzile lor nu s-a ajuns cu modernizarea. Apoi, faţadele clădirilor În acest sezon, mii de turişti vizitează Sighetul şi nu ştiu cu ce impresie vor pleca văzând atât de neîngrijit oraşul. M-am legat inclusiv de vitrinele magazinelor pline cu afişe şi reclame care mai de care mai urâte. O să încercăm să uniformizăm tipurile de reclame, inclusiv siglele magazinelor. Am interzis afişarea sau etalarea produselor în stradă sau alandala în vitrine, lipirea de afişe pe geam. Până la 1 septembrie am dat limită maximă pentru reabilitarea faţadelor, atât la clădirile care aparţin primăriei cât şi celorlalte din centrul civic şi nu numai. Vrem să aducem la o formă elegantă faţada magazinelor şi oraşului. Totodată, avem în vedere clădirea fostului cinematograf şi Muzeului Etnografic, care arată deplorabil, sala de spectacole ”Viorel Costin” (închisă de vreo 5 ani din cauza nesiguranţei construcţiei), clădirea primăriei.
Fac un apel către concitadinii mei şi le amintesc că oraşul nu este al Primăriei ci este al nostru, al tuturor. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să fim mai responsabili de ce se întâmplă în jurul nostru. Nu pot să cred că de la Muzeul Satului, în urma Zilei Bunei-vecinătăţi au fost sustrase steaguri, iar cei care au pus la dispoziţie băncuţe şi mese pentru etalarea exponatelor în varii expoziţii au rămas fără ele! Apoi, în ziua când firma de salubritate ridică gunoiul menajer de pe străzi, locuitorii şi proprietarii de magazine scot pe trotuare tot felul de saci şi cutii pline cu mizerie, uitând că toţi au obligaţia să folosească în acest sens pubele acoperite. Chiar dacă în ultimii ani municipalitatea a rezolvat oarecum problema câinilor comunitari, numărul acestora creşte săptămânal prin intermediul transportatorilor ilegali, care aduc la Sighet câini din alte oraşe. Cum sighetenii de la case dorm dimineaţa, aceştia scot gunoiul la poartă de cu seară. Câinii vagabonzi cotrobăie prin pungi şi cutii, dimineaţa peisajul fiind dezolant. Gunoierii au obligaţia să ridice pubelele, nu şi gunoiul împrăştiat de câini.
– Cum sunt întreţinute spaţiile de joacă şi zonele verzi?
– În spaţiile de joacă pentru copii, la sesizările localnicilor reabilităm jocurile şi zona. S-au distrus multe aparate, inclusiv cele din parcul Grădina Morii. Am văzut oameni în toată firea căţărându-se pe aparatele destinate celor mici. Peste tot sunt inscripţii cu vârsta celor pentru care sunt destinate jocurile sau aparatele: copii sub 10 ani sau tineri între 11-18 ani. Probabil unii nu ştiu să citească sau sunt orbi de…