Locuri la buget rămase disponibile la Centrul Universitar Nord Baia Mare

0
4356
Prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar

Economia firmei, informatică şi pedagogia învăţământului primar şi pre­şcolar sunt specializările pentru care s-au orientat în acest an cei mai mulţi studenţi care au optat pentru Centrul Universitar Nord Baia Mare. În urma primei etape de admitere, la Centrul Universitar Nord Baia Mare au rămas disponibile 70 de locuri la buget. Situaţia s-ar putea schimba însă după data de 28 august când se încheie termenul până la care studenţii admişi îşi pot confirma locul.
La sesiunea de vară a admiterii la Facultăţile din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare s-au înscris 860 de candidaţi pentru nivelul licenţă la unul din cele 33 de programe de studii şi 541 la învăţământul universitar de masterat la una din cele 31 de specializări acreditate. Pentru acest an, la nivel de licenţă, au fost scoase la concurs, 572 de locuri la buget, dintre care 9 pentru tinerii de etnie romă şi 1.067 de locuri cu taxă, în timp ce pentru masterat au fost disponibile 441 locuri la buget şi 809 locuri cu taxe. Conform statisticii, au fost ocupate 490 de locuri la buget şi 349 de locuri la taxă, la învăţământul de licenţă şi respectiv 352 de locuri bugetate şi 144 de locuri la taxă la masterat”. Au rămas 70 de locuri bugetate pe întreg Centrul Universitar Nord, la licenţă: la Facultatea de Inginerie: 33 de locuri bugetate, Facultatea de Litere: 25 şi Facultatea de Ştiinţe – 12. La masterat au rămas disponibile 52 de locuri bugetate: Facultatea de Inginerie: 18 locuri, Facultatea de Litere: 19 şi Facultatea de Ştiinţe – 15″, a punctat prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare, prof.univ.dr. Petrică Pop-Sitar. În privinţa mediilor de admitere, oficialii universităţii au arătat că la Facultatea de Inginerie, cea mai mică medie de admitere a fost de 6, iar cea mai mare de 9,75 la calculatoare. La Facultatea de Litere, media minimă a fost de 6,23 şi maxima de 9,94 la limbi moderne aplicate, iar la Facultatea de Ştiinţe, media minimă de 6,31 şi cea maximă de 9,95 la economia firmei. „După o analiză a sesiunii de admitere, specializările cu cel mai mare număr de candidaţi la învăţământul de licenţă au fost: economia firmei, informatică, pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, calculatoare, management, electronică aplicată, inginerie economică în domeniul mecanic, informatică economică, asistenţă socială şi tehnologia construcţiilor de maşini”, a mai declarat prof.univ.dr. Petrică Pop-Sitar. Faţă de ultimii doi ani, numărul studenţilor înscrişi la universitate e unul constant, însă mult mai mic faţă de situaţia de acum circa 6 ani. În prezent la Centrul Universitar Nord Baia Mare se înregistrează în jur de 4.500 de studenţi la toate nivelurile, iar în urmă cu circa 6 ani existau peste 6.000 de studenţi. Cea de-a doua etapă de admitere este programată pentru perioada 5-9 septembrie. Informaţii suplimentare se pot obţine de la decanatele celor trei facultăţi, dar şi de pe site-urile facultăţilor.

Taxele de şcolarizare

Anul acesta, taxele de şcolarizare au rămas la acelaşi nivel de anul trecut, excepţie face doar Facultatea de Inginerie. Aici există o creştere de 800 de lei, respectiv de la 2.500 la 3.300 de lei, anual. Taxa modificată este valabilă doar pentru studenţii care vor intra în anul întâi. Prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare motivează că s-a recurs la această modificare, din dorinţa de a se uniformiza taxele percepute pentru această specializare de la studenţii din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi cei de la Centrul Universitar Nord Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.