Mai ales vara – ca şi alte anotimpuri – este prielnică desfăşurării taberelor, în special de creaţie artistică – de artă plastică, de literatură, foto etc. Dacă facem un inventar al acestor “întruniri intelectuale”, pare că Maramureşul se află printre judeţele cu cele mai multe tabere, cu participare naţională, iar unele şi internaţională.
După descătuşarea din decembrie 1989, un mecena pentru artiştii plastici a fost Victor Florian, patronul CMC Cărbunari. Acesta, la ideea artistului Mircea Bochiş, a susţinut financiar şi material Tabăra de sculptură din Poiana Soarelui (zona Cerneşti). Aici s-a realizat un muzeu în aer liber, cu circa 40 de sculpturi lucrate de plasticieni din Baia Mare, Bucureşti, Arad, Oradea, Satu Mare, Bistriţa etc. Iniţiatorii şi-au propus să amenajeze aici un Muzeu de Artă Modernă, inspirat după Muzeul Kroller-Muller din Olanda. După vreo zece ediţii tabăra şi-a încetat “lucrul”, iar modelul olandez – abandonat.
Fără a face un istoric al acestor tabere, credem că ultimii cinci ani au fost cei mai rodnici în acest domeniu. Sînt de remarcat varietatea preocupărilor, a tematicilor şi domeniilor acestor întîmplări de creaţie, ca şi vîrsta participanţilor.
Vorbind despre Tabăra de la Ocoliş care se profilează ca “un reper cultural al României” (Graiul MM, 14.07.2016), artistul spune că această tabără “este o invitaţie la comunicare”, însă nu este extrem de limitată şi extrem de bine definită. Deşi vin numeroşi artişti şi scriitori importanţi, au acces şi artiştii începători, studenţi, chiar şi copii. Tabăra de la Ocoliş nu este exclusivistă, este o idee în devenire. Aici este creativitate, imaginaţie, muzică, artă plastică, literatură, aer liber, natură”.
În acest an, la Tg. Lăpuş a avut loc ediţia a XVIII-a a Taberei naţionale “Ecumenica-Junior”, iniţiată de preotul greco-catolic Silviu Hodiş de la Biserica “Buna Vestire”. Aceasta s-a desfăşurat între 6 şi 11 iulie, avînd un program extrem de consistent (cultură, literatură, religie, ecologie etc.), motto-ul fiind “Prietenia – calea spre Dumnezeu”.
Episcopia ortodoxă a MM şi SM a acordat premiile “Sf. Ierarh Antim Ivireanul”, la început de iulie, într-o tabără denumită “Întîlnirile din inima Maramureşului”, la care au participat peste 40 de copii şi tineri, cîştigători ai unor concursuri şi olimpiade naţionale pe teme religioase. Şi ASCOR Baia Mare organizează între 24 şi 30 iulie tabăra de vară “Frumuseţea tinereţii” la Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii” din Petrova.
Pe Valea Vaserului, în cadrul unei tabere-concurs de pictură, peste 100 de tineri din MM şi din judeţul Satu Mare s-au întrunit în cadrul unui proiect de cooperare Vişeu de Sus – Croissy sur Seine, sub genericul “Impresionism pe Valea Vaserului”, generic ales de dr. Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, Franţa fiind “leagănul impresionismului mondial”, urmărindu-se “promovarea tinerelor talente”.
La Vălenii Şomcutei, pentru al 8-lea an consecutiv, a avut loc o tabără internaţională – tot de artă – la care au luat parte 26 de copii din Maramureş şi din ţări ca Rusia, Canada, SUA, Danemarca, veniţi în vacanţă la rudeniile lor.
Cum observăm, toate aceste tabere sînt axate pe cultură, artă, religie, natură. Dar, în Maramureş, ca şi în alte judeţe, s-au statornicit, cu ani în urmă, şi tabere ale unor liceeni şi studenţi, în cadrul unor “munci patriotice”, de voluntariat, uneori “silit” de autorităţile vremii. Aceştia chiar munceau cu adevărat pe şantiere judeţene şi naţionale. Lăsînd la o parte “munca silnică” de odinioară, astăzi există acţiunile de voluntariat (edificarea unor case pentru nevoiaşi, activităţi de ecologizare şi educaţie ecologică, de sprijinire a bătrînilor neputincioşi etc.) Ca să folosim un ironic truism, am putea conchide că aceste tabere acum “există, dar lipsesc cu desăvîrşire”. Motiv de reflecţie pentru unii iniţiatori “taberişti”.
Nu-i spuneti pe nume Florian ca exista riscul sa-i puste o vena in gat, si apoi cine ne mai aduce piatra importata din China?