Tradiţii din Maramureş, surprinse în fotografii de doi studenţi francezi

1
1376

Doi studenţi din Franţa au vrut să descopere lumea tradiţională din Maramureş. Aceştia au avut ideea să surprindă, cu ajutorul aparatului foto, crâmpeie din viaţa rurală. La final au organizat o expoziţie de fotografie, vernisată în Paris. Succesul pe care l-au avut în Franţa i-a determinat pe cei doi fotografi să vină mai aproape de zona pe care au imortalizat-o fotografic.
Gabriela-Anabella Costache, studentă la Paris, de origine din Craiova, şi Kevin Théard, un tânăr francez, student la artă fotografică, au întreprins o călătorie în Maramureş, ocazie cu care au făcut instantaneele cuprinse în expoziţia deschisă la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Fotografiile au fost expuse într-o primă fază la Paris, la Centre d’animation „Tour des Dames”, iar expoziţia a suscitat mult interes pentru Maramureş şi România. La iniţiativa celor din Asociaţia pentru Cultură şi Civilizaţie „AsCult”, tinerii artişti au avut ambiţia să vadă care este reacţia maramureşenilor în faţa acestor ima­gini. „Ne-am cunoscut în decembrie anul trecut, la Paris, unde au avut expoziţia. Pentru mine, aceste fotografii au o valoare pentru că au fost realizate de cineva care nu aparţine culturii maramureşee şi care a reuşit să ofere o privire de ansamblu, specială şi diferită. Sunt nişte instantanee pe care sper să le savureze lumea din Baia Mare. Pentru mine a fost o schimbare de perspectivă, deoarece am reuşit să am o altă perspectivă faţă de ceea ce ştiam despre Maramureş”, a spus cel care a avut ideea înfiinţării Asociaţiei AsCult, maramureşeanul Petru Pap, implicat şi el într-un proiect experimental muzical care a ajuns să fie prezentat în mai multe ţări. Tânărul fotograf francez Kevin Théard s-a declarat încântat că a ajuns cu această expoziţie în Baia Mare. „E un moment special, deoarece reuşim să expunem aproape de locul unde am realizat aceste fotografii şi de oamenii pe care am vrut să-i surprindem”, a spus el.

Călătorie iniţiatică prin Maramureş

La rândul său, Gabriela-Anabella Costache, cea care a şi „împodobit” imaginile cu titluri sugestive, dar şi cu poezii, spune că a fost o revelaţie să descopere viaţa din Maramureş şi oamenii de aici. „Ideea acestui proiect a venit din dorul meu de casă, din dorinţa de a cunoaşte o regiune necunoscută mie. Aşa că a fost o călătorie iniţiatică şi pentru mine şi pentru Kevin. Am vrut să vedem dacă cele două priviri şi cele două culturi se intersectează la un moment dat şi ce o să iasă. Întrebarea de la care am pornit a fost «care mai este rolul meştegurilor româneşti pentru individ şi pentru comunitatea sa în societatea de azi». Răspunsurile au fost pe măsura aşteptării, deoarece toţi din cei pe care îi vedeţi au vibrat cu noi şi ne-au răspuns la unison că este un element esenţial pentru fericirea, pentru bunăstarea lor şi pentru legătura lor cu o filozofie anume asupra vieţii şi ţara în care trăiesc. Pentru noi a fost o experienţă foarte bogată spiritual. Pentru amândoi a fost o revelaţie şi ne-a făcut să ne dăm seama că viaţa poate fi privită şi altfel şi că mai sunt multe lucruri de descoperit în România”, a precizat Gabriela-Anabella Costache.
Cei doi tineri fotografi îşi doresc acum să prezinte expoziţia la Bucureşti, dar şi în alte locuri din ţară. În plus, artiştii şi-au propus să surprindă şi alte zone cu ajutorul aparatului fotografic. Următoarea aventură ar putea fi în Transilvania. Expoziţia „Tradiţiile româneşti. Portrete vii” poate fi admirată în holul mare al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, până în data de 29 iulie.

1 COMENTARIU

  1. I often visit your page and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates will give your page higher authority &
    rank in google. I know that writing posts takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which will shorten the time of creating an article to
    a couple of seconds.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.