În urma verificărilor derulate în planul de acţiune ,,Vatra 2016”, în primele 6 luni ale acestui an, poliţiştii au recuperat un prejudiciu de aproape 6 milioane de lei cauzat bugetului de stat. Sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii au continuat şi în acest an controalele la nivel naţional, pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii, depozitării, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 iunie, în cadrul planului de acţiune “Vatra 2016”, derulat la nivel naţional, poliţiştii, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificaţie, cât şi la cei care comercializează produsele finite către populaţie. Aproape 12.000 de unităţi de morărit, panificaţie şi depozite de cereale au fost verificate în această perioadă, fiind vizată legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documente şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate. De asemenea, poliţiştii au verificat peste 20.000 de mijloace de transport, acţionând în micro-filtre rutiere pentru a verifica legalitatea mărfurilor transportate şi a documentelor însoţitoare, iar în baza acestora, şi societăţile implicate în circuitul comercial. În urma controalelor, poliţiştii au constatat 757 de infracţiuni, dintre care 402 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, iar în cadrul dosarelor penale întocmite efectuează cercetări faţă de aproape 800 de persoane. Valoarea prejudiciului recuperat până în prezent este de aproape 6 milioane de lei. De asemenea, pentru neregulile de natură contravenţională constatate, au fost aplicate 14.832 de sancţiuni, în valoare de peste 15 milioane de lei. Au fost indisponibilizate bunuri în valoare de circa 3 milioane de lei şi au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei.
Dosar penal pentru o societate comercială
La finalul săptămânii trecute, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat controale la mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi comerciale cu produse alimentare şi agroalimentare. A fost întocmit un dosar penal şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
În 22 iulie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse alimentare şi agroalimentare şi a contrabandei cu tutun. Astfel, poliţiştii au verificat 21 de societăţi comerciale şi cinci persoane fizice autorizate. În urma controalelor efectuate, poliţiştii au constatat o infracţiune de contrabandă şi au aplicat şase sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi a OUG 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 5.000 de lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat ţigări şi bunuri alimentare în valoare de aproximativ 3.000 de lei şi au ridicat în numerar suma de 606 lei.