Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ştefan Lupşa, a sugerat ieri, 25 iulie 2016, în cadrul şedinţei de la Palatul Administrativ din Baia Mare, să se realizeze o evaluare a persoanelor vârstnice, în toate cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Maramureş, pentru a se cunoaşte câte locuri ar fi necesare în căminele pentru bătrâni, de zi şi rezidenţiale, precum şi câţi vârstnici ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu. Discuţiile au fost purtate în cadrul Comitetului Civic pentru Persoane Vârstnice, ocazie cu care au fost punctate câteva noutăţi legislative.
Ordonanţa de Urgenţă 34/2016 schimbă modalitatea de finanţare a căminelor de bătrâni şi a centrelor medico-sociale organizate de administraţia publică locală. Astfel, acestea pot cere finanţare şi de la bugetul de stat, dar nu mai mult de 10% din cheltuielile lor. Ordonanţa prevede că persoanelor fără venituri li se acordă servicii gratuit, în timp ce pensionarii cu venituri vor suporta strict costul serviciilor, stabilit prin normele aprobate de Ministerul Muncii. Serviciile oferite variază de la îngrijire în centre la îngrijire la domiciliu şi de la curăţenie în casă şi servicii de igienă personală la consiliere juridică şi cumpărături. Conform legislaţiei, familiile care au în îngrijire persoane vârstnice pot beneficia de un program redus de lucru, de 4 ore. Directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar, a arătat că în Maramureş există mai multe instituţii de îngrijire a bătrânilor, cum ar fi: centrul public de zi de la Borşa, centrul public rezidenţial de la Baia Sprie, centrele medico-sociale publice de la Dragomireşti, Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei şi Şomcuta Mare (funcţionale, doar primele două), precum şi centrele private, unele aflate în parteneriat cu administraţiile locale, de la Coltău, Groşi, Coroieni şi Oarţa. Oficialii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş recunosc că aceste unităţi nu au multe locuri, se dovedesc insuficiente raportat la necesităţile din judeţ. La nivel de Maramureş, nu se ştie câţi bătrâni beneficiază de servicii în astfel de centre. În schimb, la nivel naţional, anul trecut figurau 3.400 de persoane vârstnice în grija instituţiilor publice. La acestea se adaugă centre private specializate pe îngrijirea persoanelor vârstnice, autorizate de Ministerul Muncii. Reprezentanţii pensionarilor au arătat că e nevoie de construirea unor centre rezidenţiale pentru persoanele cu venituri mici şi foarte mici. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala “Bogdan Vodă” Maramureş, Haralambie Cacină, a arătat că o soluţie ar fi acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu. “Am avut veterani sau văduve ale veteranilor de război care nu au fost mulţumiţi de condiţiile de la centrul din Târgu Lăpuş. Au găsit însă persoane care s-au întors din străinătate şi care au fost dispuse să le ofere servicii de îngrijire la domiciliu”, a spus Haralambie Cacină.
Ajutoare în alimente şi medicamente pentru vârstnici
În cadrul şedinţei, au fost reluate şi două idei mai vechi privind ajutorarea vârstnicilor cu venituri mici, respectiv distribuirea către populaţie a alimentelor din supermarketuri care mai au puţin până la expirare, precum şi distribuirea către populaţia în vârstă a medicamentelor din farmacii care mai au o lună până la expirare. Asta în condiţiile în care numai în Baia Mare figurează 24.326 de pensionari cu venituri de până la 650 de lei, în timp ce în Sighetu Marmaţiei sunt în jur de 18.392 de persoane cu pensii mici. Subprefectul Alexandru Bondrea a precizat că a discutat cu managerii supermarketurilor din judeţ, însă răspunsul lor a fost negativ, din pricina unui vid legislativ care nu permite donarea alimentelor aflate pe stoc. Aceeaşi problemă o întâmpină şi farmaciile, în ceea ce priveşte donarea unor medicamente. Subprefectul a afirmat că Instituţia Prefectului va face demersuri privind modificarea legislaţiei, însă va fi nevoie şi de sprijinul parlamentarilor de Maramureş, care vor fi convocaţi la o viitoare şedinţă.