După 1989, prin oraş au apărut săli cu tot felul de jocuri de noroc, ascunse de vitrine opace, trezind suspiciunea trecătorilor. Dar o seamă de oameni cunosc ce se petrece dincolo de uşile închise, se deschide o lume a speranţelor, a jucătorilor care se luptă cu norocul şi întîmplarea, în speranţa unui cîştig uşor. Domnul I.T. (42 ani), născut într-un sat de pe Valea Izei, este unul dintre băimărenii care în timplul liber intră în aceste spaţii obturate şi îşi joacă şansa. Uneori cîştigă bani, alteori pierde. N-a făcut niciodată bilanţul, deoarece jocurile de noroc sînt o pasiune pentru timpul său liber, n-a ajuns să piardă tot ce are, pînă la ultimul leu, cum păţesc alţi jucători (a văzut mulţi de acest fel). El joacă pentru plăcerea confruntării cu haosul, însă nu pierde vremea pe mize de 1 leu, ci joacă pe sume mai mari, „8 lei mîna”, investeşte într-o zi, să spunem, 2.000 de lei, pe care îi poate pierde pe toţi pînă spre seară, sau se poate întoarce acasă cu 4.000 de lei.
Într-una din zilele lunii iunie 2016, la ora 13, a intrat în sala cu jocuri electronice de noroc de pe bd. Traian din Baia Mare. S-a aşezat la un aparat cu butoane şi a jucat „în denominaţie de doi bani”, „în BET 400”, „cum ar fi opt lei mîna” … am înţeles cu greu expresiile acestea… După cîteva ore, i-a cerut doamnei de la casă să-i plătească banii pentru cele 200.000 de puncte făcute în denominaţie de 2 bani şi aceasta i-a dat 2.000 de lei. Pe moment, a crezut că suma este cea corectă, dar a doua zi, rememorînd situaţia, şi-a dat seama că trebuia să primească la cash out suma de 4.000 de lei de la casieră. Patronul sălii de jocuri, chemat la sală, a refuzat să-i mai dea 2.000 de lei, invocînd tot felul de motive.
I. T. s-a dus cu reclamaţia la Poliţie, de acolo a fost îndrumat spre Protecţia Consumatorilor, apoi a fost trimis la Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc, tel. 0312256202. Acum aşteaptă răspuns la sesizarea sa. Speră ca inspectorii de la Bucureşti să vină în control la sala de jocuri, să verifice condica, registrele de încasări şi plăţi, aparatul la care a jucat, camerele video care dovedesc suma primită. Dar are şi îndoieli că i se va face dreptate, de aceea a consultat un avocat şi, dacă nu va fi mulţumit, va deschide proces la Judecătoria Baia Mare.
Situaţia este complicată de faptul că la sălile cu jocuri de noroc nu se eliberează bon fiscal pentru sumele pierdute şi nici act doveditor pentru sumele cîştigate (se reţine 16%, sau 1%, după firmă, ca impozit pe venit).
Ioan NEGRU