Mizeriile de pe str. Uzinei

0
615

În cartierul Ferneziu, uzina Romplumb a fost închisă şi aerul este acum curat, dar pe străzile din jur, mai ales pe str. Uzinei şi pe strada neasfaltată spre clopotniţă (nu are nume), care face legătura cu str. Zefirului, este plin de gunoaie. Am fost la faţa locului, să constatăm exact ce se întîmplă.   
Uzina Romplumb are lacăt pe poartă, dar cu toate acestea clădirea cantinei şi alte imobile din incintă se află în demolare neautorizată, noaptea vin persoane care dezmembrează cărămidă cu cărămidă, ţiglă cu ţiglă… Ruina imobiliară este un pericol pentru copiii din zonă, dar şi o pată pe aspectul cartierului.  Peste drum, rampa de şleamuri este scurmată de recuperatori de metale, caută bucăţi de plumb sub miile de tone de zguri şi resturi metalurgice.
Alături de uzină, se află case de locuit. La numărul 19, stă cititoarea noastră Iolan Gaier. Este nemulţumită de felul în care se gospodăreşte cartierul de case. Locuitorii aruncă mizerii pe locurile virane, iar Poliţia locală nu reuşeşte să-i prindă pe făptaşi. Lumea de aici aşa s-a obişnuit, ambalajul de îngheţată, de ciocolată, de bomboane, de ţigări va fi aruncat pe jos, ca un gest normal. Lucrătorii de la firma de salubritate Drusal vin o dată pe săptămînă şi igienizează străzile, ridică gunoiul menajer, doi muncitori adună cu mîna mizeriile de pe jos. Munca lor este aproape în zadar, deoarece de a doua zi ambalajele colorate, dozele de energizant, peturile goale reapar în peisaj.
Petre Meti, locuitor de aceeaşi stradă a Uzinei, ne confirmă situaţia. Unii cetăţeni cară noaptea gunoaiele menajere cu roaba şi le aruncă pe terenurile virane, de unde vîntul poartă plasticele uşoare pe stradă şi în canalizarea pluvială. (Locuitorii au reclamat situaţia la Poliţia locală Baia Mare, dar poluatorii n-au fost amendaţi.)
Liviu Chereji este şi el nemulţumit de gunoaiele ce se adună în şanţuri şi obturează curgerea apelor.
Gheorghe Sorin Birşe tocmai mătura trotuarul şi uda cu apă, are copii şi praful din zonă ar putea să conţină plumb ridicat de pe halda de deşeuri a Romplumb, aflată peste drum de casa sa.
Lîngă capela Sf. Anton, apa din şanţul plin de gunoaie se revarsă pe strada asfaltată. Miroase urît, femeile nu se pot ruga din cauza mirosului de excremente umane şi animaliere (oamenii cresc şi animale, porci, capre, cai).
Violeta Horvat reclamă faptul că în zilele ploioase pe stradă se face noroi, de nu poţi trece spre şcoală sau spre serviciu.
Gospodăriile plătesc 23 de lei pe lună pentru salubrizare, însă există mulţi locuitori care nu păstrează curăţenia. Situaţia este accentuată de faptul că mulţi inşi au un nivel de educaţie scăzut, nu le pasă nici măcar de igiena din propria gospodărie (căsuţele au curţi mici, de 2-3 ari). Simţindu-se stăpîni, dau muzica la maximum şi vecinii sînt obligaţi să asculte toată ziua manele ţigăneşti. Certurile între megieşi devin insuportabile, iar cuvintele aruncate peste gard cuprind substantive ce nu se află în dicţionarul limbii române…
Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.