Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei are obligaţia de a verifica modul în care operatorii de reţea îndeplinesc programele de mentenanţă, investiţii şi alte cheltuieli recunoscute, care au stat la baza stabilirii tarifului reglementat. Legea stipulează faptul că în calculul tarifelor pentru energie electrică şi termică vor fi luate în considerare costurile justificate ale activităţilor respective, cheltuielile pentru dezvoltare şi protecţia mediului, precum şi o cotă rezonabilă de profit. Totuşi, dintr-o analiză a bilanţurilor anului 2015 ale operatorilor de reţea electrică rezultă că această cotă rezonabilă de profit se regăseşte într-o marjă de la 14% la 31%. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care aceşti operatori desfăşoară activităţi exclusiv reglementate şi nu realizează venituri în regim concurenţial. Consider că această situaţie reprezintă o încălcare gravă a legii şi poate fi asimilată abuzului în serviciu pentru membrii comitetului de reglementare care nu urmăresc modul în care operatorii de reţea îşi îndeplinesc obligaţiile asumate care au stat la baza stabilirii tarifului.
În acest sens, am adresat preşedintelui ANRE, Niculae Havrilet, o interpelare şi o solicitare de a realiza o analiză a modului în care operatorii reţelei electrice au justificat costurile care au stat la baza tarifului reglementat şi modul în care aceste cheltuieli au fost realizate pentru anul 2015. Cred că toţi consumatorii au dreptul să cunoască care sunt costurile şi cheltuielile efective pentru mentenanţă, salarii şi investiţii, dar şi care este cota rezonabilă de profit pentru fiecare operator de reţea electrică.
Această analiză este necesară şi trebuie să fie publică! În cazul în care există diferenţe între costurile cunoscute de ANRE şi cheltuielile efectiv realizate care au condus la ”creşterea rezonabilă” a profitului, înseamnă că ceilalţi participanţi la piaţă, în special consumatorii de energie electrică, au fost împovăraţi financiar. În acest caz, am solicitat şi voi solicita în continuare să fie adoptate măsuri pentru ca operatorii de reţea electrică să respecte angajamentele asumate care au stat la baza tarifului aprobat.
În plus, am solicitat o analiză asemănătoare şi pentru anul 2016.
Românii nu au de ce să genereze companiilor de energie electrică un profit considerabil, în condiţiile în care energia electrică, la fel ca apa, este un serviciu public.