Next Generation, 14: O echipă unită, care învaţă să lucreze împreună

1
2674

În 2016, Concursul Naţional Next Generation a împlinit 14 ani. A primit cartea de identitate, dată de participanţi. 77 de elevi şi profesori, din 20 de judeţe ale României, cărora li s-a adăugat un grup de copii din Ucraina. Mai precis din Slatina de dincolo de Tisa.
Este meritul Ameliei Bănică, coordonatorul proiectului, că ştie şi poate să aducă an de an la Baia Mare liceeni din toată ţara, frumoşi, spontani, creativi, dornici să ştie, să cunoască, să lege prietenii, să se cunoască mai bine. Fiindcă asta îşi doreşte generaţia viitoare. Să se descopere, să înveţe să aleagă, să înţeleagă cât de importantă este opţiunea pentru o carieră de succes.
An de an, Next Generation creează o echipă unită, care învaţă să lucreze împreună, să se ajute unii pe alţii. Care învaţă mai ales să se aprecieze, individual, să înţeleagă competiţia şi să se valorizeze, prin ceea ce ştiu şi fac. Le stau la îndemână toate activităţile la care iau parte timp de câteva zile, de la şedinţele de consiliere, la atelierele de lucru, de la întâlnirile cu oameni cu cariere de succes, la excursiile de cunoaştere, toate culminând cu Concursul de Eseuri pe teme de consiliere şi orientare vocaţională pentru elevi, înscris în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative al Ministerului Educaţiei.

Locul I la Eseu
Locul I la Eseu

Fie că vorbim aici de elevii participanţi, sau de psihologi, de formatori sau voluntari, de profesorii însoţitori sau organizatori, toţi, deopotrivă, şi-au luat foarte în serios treaba şi au scos un produs final care le face cinste. Cu ingrediente autentice: emoţii şi bucurii dintre cele mai diverse, întrebări care aşteaptă răspuns, răspunsuri care se aşteptau, critici la adresa realităţii pe care o trăiesc, nevoia de educaţie şi consiliere, de sprijin profesionist din partea adulţilor şi educatorilor, de o mai mare vizibilitate a vocii lor.
Nu trebuie să ne facem că nu observăm că orientarea în carieră şi în viaţă are lacune serioase, iar efectul se vede în numărul mare de tineri neîncadraţi pe piaţa muncii. Să nu vedem că învăţământul este subfinanţat şi acest lucru se vede în calitatea adulţilor. Inadaptaţi, mereu în căutare de locuri de muncă sau de descoperire a propriei identităţi.
Cu atât mai important este proiectul Next Generation. O platformă de dezbatere despre orientarea în carieră. Orientare care, dacă e făcută din vocaţie şi cu responsabilitate, poate fi considerată de succes. Dacă vorbim despre calitatea eseurilor scrise, putem spune că, în cea mai mare parte, liceenii ştiu cine sunt, ştiu că alegerea unei cariere reprezintă un moment deosebit de important al vieţii lor şi trebuie privită din perspectiva implicaţiilor pe termen lung. Câştigătoarea locului I, constăn­ţeanca Alexandra Câm­pean, a vorbit extraordinar în eseul ei – Soare după furtună – despre cunoaşterea de sine, despre pasiune şi dorinţa de a-ţi realiza visul. Al ei, să devină pilot de aviaţie. Şi sigur va deveni, pentru că ştie ce vrea, dar mai ales ştie să lupte. Acelaşi lucru au demonstrat şi ocupanţii locurilor doi şi trei – Emanuela Gabriela Susanu, din Bacău, Cosmina Hriţiuc, din Suceava, Roxana Elena Bodean, din Slobozia, Raluca Elena Sandu, din Tulcea, Olimpiu Man, din Oradea. Ei sunt pe podiumul concursului, dar câştigători sunt toţi cei care au fost prezenţi la ediţia 2016 a Next Generation. Iar atunci când vorbim despre alegerea carierei, este important ca alegerea să ne aparţină, s-o asumăm şi să activăm toate resursele necesare.

Mocaniţa şi vagoanele prieteniei
Mocaniţa şi vagoanele prieteniei

Multă imaginaţie a arătat şi îndrăgita activitate “Cu rucsacul prin Maramureş”, cel mai bine şi sugestiv inscripţionat rucsac fiind al unei eleve din Iaşi. Nu s-au lăsat mai prejos nici profesorii care i-au însoţit pe elevi, tema lor fiind legată de un gând pentru Baia Mare şi Maramureş. Iar gândul a prins contur printr-o Mocăniţă cu şase vagoane, fiecare vagon reprezentând ceea ce au mai frumos Baia Mare şi Maramureşul: obiective turistice, tradiţii, artă culinară, peisaje, dar mai ales oamenii.
Festivitatea de premiere s-a întins mult în noapte şi chiar dacă participanţii veneau după o zi lungă în Maramureş, oboseala nu şi-a spus cuvântul. Au cântat Imnul NG, cu promisiunea că Naguale (Ovidiu Baciu) le va face muzica, au cântat “La mulţi ani” pentru cei care şi-au sărbătorit ziua de naştere, şi-au prezentat cu emoţie, dar şi cu entuziasm, opiniile despre Next Generation 14. O experienţă de neuitat pentru fiecare, cu valoare durabilă, cu profesori şi psihologi, ştergându-se distanţa dintre bancă şi catedră, cu nevoia de a trăi sub semnul optimismului şi încrederii, de a construi şi de a trăi într-o lume mai bună. Fiecare judeţ şi-a pus imaginaţia la încercare, folosind cuvinte, numere şi simboluri, cu concluzia: 3+7= 10 pentru Next Generation sau 2×5=10, tot pentru Next Generation. Şi pentru că Amelia Baciu (cea mai tare în viziunea adolescenţilor) i-a salutat tot timpul cu “Servus”, Servus a fost drept motto la multe dintre opiniile exprimate.
Next-generationPetrecând ore bune printre ei, îmi place să spun că am văzut, de la mic la mare, atitudine pozitivă, seriozitate şi dezinvoltură, prietenie, toleranţă, ceea ce defineşte, de altfel, NEXT GENERATION.
Gândurile exprimate sunt edificatoare pentru toate momentele evenimentului: pasiune, profesionalism, educaţie, iubire, respect, trăiri emoţionale deosebite.
Next Generation 2016 a fost o ediţie reuşită. Care argumentează rolul educaţiei informale. Un rol educativ, dar şi de interrelaţionare, de depistare a aptitudinilor şi autocunoaştere, pentru alegerea unui drum în viaţă care să ne asigure confort interior şi satisfacţii profesionale. Felicitări organizatorilor, participanţilor, sponsorilor şi celor care au pigmentat cu momente muzicale seara festivă.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Next Generation! Felicitari Constanta! Felicitari Amelia Baciu care este o persoana extraordinara, care isi face rapid drum spre inima ta. Eu, reprezentant Next Generation 3, ma inclin in fata acestui proiect si a omului genial: Amelia Baciu.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.