Expoziţia personală Nicolae Pop

0
755
Vasile Jurje, Maria Mariş Dărăban, Nicolae Pop, primarul Gabriela Tulbure şi preşedintele CJ, Gabriel Zetea

Cu ocazia Zilelor oraşului Seini ”Cetatea Zynir” – ediţia a XIX-a, sâmbătă, 16 iulie 2016, la Casa de cultură (director Dan Skorka), s-au desfăşurat mai multe manifestări artistice, printre care şi vernisajul expoziţiei de pictură Nicolae Pop, intitulată: ”Vibraţia culorii”. Artistul plastic, membru al UAPR, este născut în comuna Cicârlău, dar s-a stabilit din tinereţe în comuna Apa, judeţul Satu Mare. La Seini, a deschis a cincea expoziţie personală şi de fiecare dată a surprins prin ineditul tematicii.

În urmă cu câţiva ani, artistul era numit ”pictor al florilor”, confirmat prin câteva expoziţii a căror temă era preponderent florală. Un fel de leitmotiv al unui vas smălţuit, de culoare închisă, cu irizări strălucitoare, în care, parcă, era înnobilat, din grădinile raiului, cu aprinse flori de vibraţii roşu-portocaliu ce inundau întregul spaţiu. Apoi, alte expoziţii, în care predomina tema satului, a câmpului, a insolitului peisaj cu căruţe şi animale, au surprins critica ce s-a grăbit să-l declare ”cântăreţ al satului”.
De data aceasta, pictorul Nicolae Pop surprinde din nou iubitorii artelor vizuale, prin câteva lucrări în care peisajul montan este prezentat cu totul inedit. Este vorba de un dialog nocturn între oameni. Personajele „cioplite din secure”, se întrepătrund într-o luptă a supravieţuirii cu misterul întunecat. Nicolae Pop adoptă o tehnică de eboşă cu personaje mai mult schematice, ca nişte măşti, în care intenţionat neglijează detaliile, dar adânceşte misterul. Colorist de excepţie, ştie să orchestreze atât personajele, doar prin pete de lumină, cât şi spaţiul întregului tablou, creînd o vibraţie tonală gravă, plăcută ochiului. Adesea obligă privitorul să caute linii ascunse, să dezlege enigma ce străbate din fiecare tablou. Compoziţional, se înscrie în aria modernă a decupajelor, instituită în arta plastică deodată cu apariţia aparatului de fotografiat. Elementele se compun adesea din forme fără identitate, în succinte fragmente cromatice, ce dau echilibru tabloului. Artistul nu ne spune tot, lăsându-ne să ghicim noi, să ne punem întrebări în faţa lucrărilor, ceea ce dă o identitate aparte picturii lui Nicolae Pop.
Prin neîntrerupta activitate plastică şi literară, Nicolae Pop este dedicat culturii şi artei, fiind mereu prezent la manifestările de seamă ale Maramureşului şi judeţului vecin, Satu Mare.

Vasile JURJE – artist plastic

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.