Lucrările la instalaţia de biogaz din Seini se apropie de final. Staţia, ce transformă gunoiul animalier în energie electrică, este funcţională deja, urmând ca zilele viitoare să ajungă la parametrii optimi de utilizare.
Zilele viitoare vor veni şi cei de la Banca Mondială în vizită la obiectiv, pentru a vedea dacă investiţia este funcţională, ţinând cont că ei au asigurat finanţarea: „Continuăm lucrările de punere în funcţiune a instalaţiei pilot de biogaz care în acest moment este una dintre cele mai mari investiţii din oraşul Seini. Importanţa ei este cu atât mai mare cu cât va rezolva o problemă de mediu ce trenează de multă vreme în zona noastră: poluarea cu nutrienţi. În data de 13 iulie va fi ultima şedinţă de progres. În acest moment instalaţia este încărcată şi se produce biogazul. Zilele acestea va fi pornit şi generatorul, începând să se injecteze în sistemul energetic primele cantităţi de energie electrică, urmând ca în data de 21 iulie să avem o vizită de la Banca Mondială. Delegaţia de aici va evalua oportunitatea şi necesitatea acestei investiţii la final de proiect. Fondurile provin de la ei cu cofinanţare de la bugetul local”, a declarat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini.

Materia primă este asigurată în prezent
În ceea ce priveşte materia primă, aceasta este asigurată în totalitate în prezent, însă pe viitor trebuie gândit un plan mai complex în legătură cu necesarul de gunoi animalier şi biomasă: „Staţia nu a ajuns încă la parametrii maximi funcţionali, dar este în curs de a atinge acest prag. Materia primă este asigurată, atât porumbul siloz, cât şi dejecţiile de animale – vacă, porc. Materia primă o putem aduce uşor, dacă vorbim de gunoi animalier. O problemă ar putea fi la porumbul siloz, unde producţia pe hectar este undeva la 40 de tone şi sunt necesare aproximativ 2.000 de tone, deci ar trebui o suprafaţă de 50 de hectare pe care să fie cultivat porumb siloz. În acest moment avem un contract cu o firmă ce ne va furniza porumbul siloz, în prima fază, după care o să încercăm atragerea agricultorilor din Seini ca să-şi unească loturile şi să cultive acolo porumbul siloz, să nu-l aducem din altă parte. Gunoiul este de la fermele de vaci, porci şi păsări din localitate. Instalaţia este una prin care se doreşte demonstrarea faptului că gunoiul de grajd, ce reprezintă o mare problemă de mediu a tuturor zootehniştilor, este o sursă de bani. În urma procesului de fermentare rezultă un produs cu un conţinut de azot mult mai omogen şi mai constant, astfel că putem să le oferim la schimb celor care ne oferă gunoiul acest produs fertilizant pentru terenurile agricole. Acesta se va putea folosi doar în momentele prielnice ale anului. Dacă ar folosi ca şi îngrăşământ gunoiul rezultat pe tot parcursul anului, ar avea nevoie de platforme de depozitare, de stocare, pe când îngrăşământul produs de staţia de biogaz îl putem furniza fermierului exact atunci când are nevoie. Deci, în acest proiect sunt practic cuprinse două componente: instalaţie pilot de biogaz şi platformă de dejecţii animaliere de la populaţie”, a explicat viceprimarul.

Investiţia a costat peste 2 milioane de euro
Staţia de biogaz ce transformă gunoaiele animaliere de la centrele care se ocupă cu zootehnia în zona oraşului Seini în curent electric a costat mai bine de două milioane de euro: “Instalaţia pilot de biogaz a costat 2.300.000 de euro. Banii sunt proveniţi de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului. Oraşul Seini are un istoric nefavorabil din punct de vedere al poluării cu nutrienţi din cauză că în zonă, începând cu anii 1965, au existat foarte multe ferme zootehnice. Gunoiul care a provenit de la acestea, deoarece nu a fost folosit corect şi nu a fost administrat raţional, a poluat pământurile cu nitraţi şi nitriţi în exces, astfel că Seini este o zonă vulnerabilă din acest punct de vedere. Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Mediului a ales oraşul nostru pentru implementarea acestui proiect pilot”, a spus Octavian Bodea. Încărcătura de nitraţi şi nitriţi din sol a determinat o incidenţă mai mare la bolile digestive, riscul îmbolnăvirii la copiii mici fiind mult mai ridicat, a mai explicat viceprimarul. De asemenea, în urma unor teste efectuate la fântânile din zonă, s-a constatat că parametrii la nitraţi şi nitriţi depăşesc normele maxime admise.

Instalaţia va produce curentul electric necesar iluminatului public
Pe lângă faptul că, în urma prelucrării gunoaielor provenite de la fermele zootehnice va rezulta curent electric, se va rezolva, totodată, şi problema de mediu. “Instalaţia pilot de biogaz, pe lângă faptul că reduce o mare parte din cantitatea de gunoi de grajd, respectiv de nitraţi şi nitriţi, care ajungeau în sol, mai produce şi curent electric, care va fi introdus în sistemul energetic naţional, cu care sperăm să acoperim tot iluminatul stradal în oraş. În Seini avem undeva la 1.400 de becuri, din care 330 de becuri de pe drumul european sunt cu leduri. Mai mult, înlocuirea becurilor de aici cu cele led a făcut să avem o economie de 55.000 de lei pe an. De asemenea, iluminatul nu se mai opreşte noaptea. Până să le montăm, la ora 12 noaptea se oprea şi se pornea undeva la ora 4 jumate sau 5”, a completat viceprimarul.

Anual sunt necesare pentru instalaţia pilot 8.000 de tone de gunoi de vacă, 5.000 de tone de gunoi de porc, 5.000 de pasăre şi 2.000 de porumb siloz sau biomasă. Materia primă, într-un dozaj de 55 de tone zilnic, va intra în fermentator şi va rezulta energia electrică. Fermele produc însă anual cantităţi mai mari decât este necesarul instalaţiei de biogaz. Acesta este şi motivul pentru care instalaţia a fost aşa concepută, încât să permită extinderea ei. Ceea ce se evacuează din instalaţie, în urma procesului de prelucrare, este o materie solidă şi lichidă, materie primă din care se elimină mai apoi apa, rezultând un fertilizant – pământ de flori, care, la rândul său, se poate folosi ca şi îngrăşământ. El va fi ambalat în saci şi distribuit, la schimb, furnizorilor de materie primă.
Pentru ca Primaria seini sa-si asigure necesarul de energie electrica trebuie sa-si gaseasca un furnizor care sa-i cumpere aceasta energie electrica. Ca sa poate vinde energie electrica centrala trebuie sa aiba autorizatie de infiintare si sa aiba licenta de producere. Altfel cele 2 milioane de euro se duc la gunoi. primaria stie? mai multe detalii la adresa : http://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/licente-si-autorizari-ee/solicitare-documentatie-licente-autorizatii