Odată ce şi-au depus jurământul în calitate de consilieri locali, aleşii Coaliţiei pentru Baia Mare s-au apucat de treabă în folosul cetăţenilor municipiului. În cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, 5 iulie, reprezentanţii alianţei politice au arătat care sunt principalele priorităţi din această perioadă. Păstrarea salubrizării la condiţii de calitate europeană, amenajarea spaţiilor verzi, proiectul prin care Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar şi alte proiecte importante de dezvoltare care urmează a fi implementate din fonduri europene sunt doar câteva dintre priorităţile reprezentanţilor Coaliţiei pentru Baia Mare.
Condiţii de calitate pentru desfăşurarea activităţilor de salubrizare şi întreţinere a zonelor verzi
Principalele priorităţi ale Administraţiei Publice Locale pentru această perioadă au fost prezentate de către Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare. Pentru a remedia eventualele deficienţe create în domeniul salubrizării sau a întreţinerilor zonelor verzi municipalitatea a făcut deja primele demersuri imediat după ce a fost investit noul Consiliu Local dar şi odată ce Marinel Rob şi-a preluat funcţia de conducere în cadrul executivului Primăriei Baia Mare.
În calitate de viceprimar al municipiului Baia Mare, Noemi Vida deja şi-a preluat atribuţiile. Secundul din Primăria Baia Mare se va ocupa de domeniul asistenţei sociale, de comisiile de locuinţe sociale, dar va coordona şi activitatea Teatrului Municipal şi a Spitalului de Pneumoftiziologie.
Mihaela Puşnava, purtător de cuvânt Coaliţia pentru Baia Mare: „La nivelul municipiului Baia Mare discutăm despre rolul legislativ pe care îl au consilierii locali, un număr de 11 consilieri, dar alături de partenerii din UDMR şi ceilalţi parteneri alături de care am format majoritatea, ne vom asigura de faptul că standardul de calitate care a fost impus la nivelul municipiului Baia Mare în ultimii patru ani va fi respectat. Este foarte important de înţeles faptul că oraşul nu trăieşte nici din politică şi nici din frică. Noi mergem înainte şi de aceea Coaliţia pentru Baia Mare doreşte să transmită un semnal tuturor celor care au funcţii de conducere în aparatul executiv al municipiului Baia Mare să aducă onoare acestui oraş, să nu blocheze proiectele municipiului Baia Mare şi nicidecum să le saboteze. Noi ne vom asigura de faptul că tot ceea ce este important pentru acest oraş, salubritate, investiţii, proiecte din fonduri europene dar cel mai important, proiectul de Capitală Europeană a Culturii merge înainte”.
Noemi Vida, viceprimar Baia Mare: „În legătură cu proiectele sociale aş vrea să vă spun doar că dorim continuarea proiectelor începute. Avem pe asistenţă socială câteva proiecte începute foarte bine dar se lucrează şi la câteva proiecte noi care apar de diverse linii de finanţare. Este vorba despre incluziunea socială a copiilor prin acces la educaţie sau programul de creşe care ştim foarte bine că le continuăm pentru că în Baia Mare avem nevoie de creşe”.
Şi pentru a nu-i lua iarna pe nepregătite, în ceea ce priveşte deszăpezirea, reprezentanţii Administraţiei Publice Locale lucrează în acest moment la caietul de sarcini, astfel încât la începutul sezonului rece să fie finalizate toate demersurile. De asemenea, în cursul acestei săptămâni, odată cu desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Local, vor fi constituite comisia de buget-finanţe, comisia de urbanism şi comisia de sport, cultură şi juridic.
Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare: „Prioritatea numărul unu constă în analiza veniturilor şi cheltuielilor în vederea pregătirii proiectului de rectificare bugetară. La acest capitol sperăm ca până la finele săptămânii viitoare să putem veni în faţa Consiliului Local cu un proiect de hotărâre de rectificare bugetară pe care să-l supunem aprobării. Tot în cadrul priorităţilor se înscriu şi activităţile cu privire la salubrizare. Aici doresc să aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că avem inspectori care se deplasează în toate cartierele. Încercăm să remediem din mers toate deficienţele sau eventualele deficienţe legate de salubrizare stradală sau menajeră. În ceea ce priveşte întreţinerea spaţiilor verzi, această activitate a fost preluată de către Serviciul Public Ambient Urban şi aproape zilnic se fac angajări de zilieri în ideea de a acoperi această diferenţă de personal în vederea asigurării curăţeniei spaţiilor verzi. Mai mult, se pare că nici vremea nu ţine cu noi. Dacă în cursul anului trecut, pe un fond secetos, pe perioadă de caniculă au fost două-trei cosiri pe toată perioada de vegetaţie, acum avem deja zone în care doar în această perioadă avem deja trei intervenţii de cosire. Ne aşteptăm la o perioadă de vară secetoasă şi va trebui să intervenim cu utilaje pentru a asigura irigarea gazonului şi a florilor. Vom apela şi la societatea Vital pentru a ne sprijini cu utilajele specifice”.
Consiliul Local şi Consiliul Judeţean îşi unesc forţele pentru Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii
Cel mai important proiect al Administraţiei Publice Locale, acela ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, este la un pas de a deveni realitate. La începutul lunii septembrie în municipiu se va afla comisia europeană de specialitate pentru o evaluare la faţa locului.
Doru Dăncuş, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Maramureş: „Proiectul major pentru Consiliul Judeţean în această perioadă, pe lângă Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor şi Aeroportul Internaţional Baia Mare este şi Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. În acest sens, de săptămâna trecută, împreună cu cei care se ocupă de Fundaţia Baia Mare 2021 şi domnul primar interimar, am avut deja o primă întâlnire în care am fixat câteva obiective. Primul este predarea către municipiul Baia Mare a Castelului Pocol. Sper ca în această săptămână Casa Pocol să intre în patrimoniul municipiului Baia Mare, aşa cum a fost hotărârea Consiliului Judeţean. Mai departe am fixat câteva protocoale pe care noi le vom semna împreună cu municipalitatea şi Fundaţia Baia Mare 2021. Este vorba despre un protocol prin care Consiliul Judeţean îşi reafirmă sprijinul pentru ca municipiul Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii şi va pune la dispoziţie prin instituţiile subordonate tot ceea ce înseamnă logistică, bază materială şi resurse umane. Am convenit cu colegii noştri să introducem în acest parteneriat şi unităţile administrativ-teritoriale din zona metropolitană a municipiului Baia Mare şi cele 18 localităţi care au făcut parte din proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Maramureş”, proiect care tocmai s-a încheiat cu succes”.
Mihaela Puşnava, purtător de cuvânt Coaliţia pentru Baia Mare: „Acest proiect nu aparţine politicului, nu este apanajul politicului şi nu este despre politică. Este un proiect pentru cetăţeni. Dacă echipa care dezvoltă acest proiect merge mai departe şi crede în visul primarului Cătălin Cherecheş, eu sunt convinsă de faptul că ne vom bucura de un succes în septembrie. Avem nevoie de un parteneriat cât se poate de solid cu Consiliul Local şi cu Consiliul Judeţean Maramureş. Mă bucur să văd că membrii Coaliţiei pentru Baia Mare, dar şi partenerii lor, au demonstrat un spirit cât se poate de puternic pentru acest proiect”.
Mai mult, în această săptămână, un prim deziderat al Coaliţiei pentru Baia Mare a fost transformat în realitate. Astfel, Consiliul Judeţean Maramureş şi municipiul Baia Mare şi-au dat mâna pentru implementarea proiectului care prevede ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Consilierii locali ai Coaliţiei invită cetăţenii în audienţe
Începând din 6 iulie, la iniţiativa primarului ales Cătălin Cherecheş, consilierii locali ai Coaliţiei pentru Baia Mare vor susţine audienţe cu cetăţenii. Discuţiile vor avea loc la sediul Asociaţiei Coaliţia pentru Baia Mare, imobil situat pe strada Victoriei, numărul 2, intrarea dinspre Podul Viilor. Audienţele vor avea loc zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 19:00.
„Colegii mei, consilierii locali, vor centraliza aceste informaţii pentru ca ulterior, împreună cu executivul din Primăria Baia Mare, să încercăm o rezolvare a lor cât mai promptă şi eficientă. Aceste audienţe au ca şi scop eficientizarea activităţii din Primăria Baia Mare. Prin aceste audienţe, domnul primar Cătălin Cherecheş a dorit să creeze o punte între cetăţeni şi Administraţia Publică Locală”, a spus Gabriela Hofer, consilier local al Coaliţiei pentru Baia Mare.