14 ani de muzică, dans şi frumuseţea mării

0
502

Corespondenţă specială de la Năvodari

În 2003, când debuta la Năvodari Festivalul Naţional de Interpretare „Delfinul de Aur”, făceam cunoştinţă pentru prima oară, la Năvodari, cu tabăra „Delfinul”. Veneau atunci, la prima ediţie a Festivalului, 60 de copii frumoşi şi talentaţi. Apoi, an de an, se perindau la Năvodari alţi şi alţi copii dornici de performanţă muzicală. Iar modul de organizare, jurizarea şi toate ingredientele necesare unui festival au făcut ca manifestarea să-şi câştige prestigiul şi vizibilitatea. Pentru că Delfinul de Aur, pe oricine ai întreba, este altceva, este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului.
Primul trofeu al festivalului era cucerit în 2003 de băimăreanca Andreea Moldovan, interpreta AMI de astăzi, cu care am avut plăcerea să stau în juriul anului 2014. Apoi, alţi şi alţi copii talentaţi au fost recompensaţi cu trofeele şi premiile „Delfinului de Aur”: Lucia Dumitrescu, Buzău, în 2004; Mădălina Lefter, Iaşi, în 2005; Alexandru Ocu, Iaşi, în 2006; Ovidiu Lazăr, Oradea, în 2007; Alina Păun, Craiova, în 2008; Ion Moise Bădulescu, Piteşti, în 2009; Ana Maria Mihăieş, Oradea, în 2010; Patricia Ciobotaru, Oradea, în 2011; Miruna Gavriş, Oradea, în 2012; Elena Beatrice Hasna, Tg. Jiu, 2013; Roberta Maria Popa, Rm. Vâlcea, 2014; Diana Andronic, Oneşti, 2015. Vom vedea cine va cuceri trofeul la ediţia 2016.
Alături de solişti, ansamblurile coregrafice au umplut scena de concurs cu culoarea şi armonia dansului. Au devenit o prezenţă permanentă trupele „As”, Bucureşti, „Galactic Dance”, Baia Mare, a fost pe scenă ansamblul Rasdolie, din Rusia, iar în 2016, Dănţăuşii din Baia Mare vor beneficia de multe aplauze, cu siguranţă.
rep2Timpul a zburat. Acum a fost 2003, acum e ediţia 2016. La care participă 70 de interpreţi români şi străini, din 20 de localităţi din România, Bulgaria, Rusia, Belarus, Republica Moldova, Italia, Belgia, la categoriile de vârstă: preşcolari; clasele I-IV; clasele V-VIII; clasele IX-XII.
Până vineri, mai trag cu ochiul primprejur şi mă întristez încă o dată de ima­ginea pe care o are ceea ce era odată Complexul Năvodari. Unde veneau să-şi petreacă vacanţa mii de copii. Căsuţe şi vile într-o puternică stare de degradare, năpădite de buruieni şi nepăsare.
Au ajuns în tabără copiii de la Palatul copiilor Baia Mare, şi profesoara lor Adriana Diaconu, au ajuns şi Valeria Katvitskaya – director artistic al Festivalului pentru copii şi tineri „Slavska otecestvo-Glorie Patriei”, Moscova, şi Marina Sturko–director al Centrului de dezvoltare creativă ”Succesul tău”, Moscova, membre în juriu. A apărut şi Silvia Ionescu, de la TVR, care este şi jurat, dar face şi regia spectacolelor, m-am întreţinut puţin cu participanta din Belarus, este aşteptat şi Emil Strundzev, sunt aşteptaţi şi ceilalţi membri ai juriului, toată lumea e veselă şi bine dispusă. Chiar dacă Teatrul de vară “Laurenţiu Duţă” nu mai găzduieşte festivalul, şi-a deschis uşile pentru întâlnirile de lucru.
Se aud deja vocalize, echipa tehnică, din care nu lipsesc Ildiko Marton, Rumelia Demeter, Mariana Ionescu, e pe baricade, Doina şi Puiu Bentu sunt gazde bune. Totul e în grafic. Emoţii? Da sunt şi emoţii, dar ele sunt constructive. Pentru cea mai bună evoluţie.
Un cuvânt în plus pentru Consiliul Local şi Primăria Năvodari. Care fac posibilă, alături de Ministerul Educaţiei Consiliul judeţean Maramureş şi ceilalţi parteneri şi sponsori, desfăşurarea festivalului.
Pe curând!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.