Proiectul T.A.B.L.O. – Folosirea art-terapiei la pacienţii cu boli de lungă durată

0
648

„În perioada 20-24 iunie 2016, participanţi din 7 ţări europene s-au reunit în Baia Mare pentru a discuta despre beneficiile art-terapiei în cazul pacienţilor cu boli de lungă durată. Întâlnirea a avut loc ca activitate în cadrul proiectului T.A.B.L.O. – Training staff in the use of the Arts for the Benefit of patients with LOng-term conditions, proiect derulat în parteneriat cu alte 7 organizaţii Marea Britanie, Italia, Danemarca, Slovenia, Spania, Cipru, România. Proiectul este finanţat prin linia Erasmus +.
Proiectul îşi propune vizite în ţările partenere, cu scopul schimbului de experienţă şi dezvoltarea unui instrument de învăţare online (e-learning tool) despre folosirea art-terapiei la pacienţii cu boli de lungă durată. În prezent, nu există la nivel european un astfel de instrument care să fie accesibil personalului din organizaţii care oferă servicii. Din implicarea partenerilor cu domenii diverse de activitate în implementarea proiectului va rezulta un instrument de calitate şi cu o aplicabilitate largă.
Vizita în Baia Mare s-a concentrat în principal asupra elaborării unor cursuri online care vor fi disponibile pe site-ul proiectului www.tablo-project.eu, până la sfârşitul anului 2016. Condiţiile/bolile asupra cărora s-au concentrat participanţii sunt autism, ADHD, leziuni cerebrale, demenţă, depresie, oboseală cronică, anxietate, dizabilităţi intelectuale, adicţiile, schizofrenie. Fiecare din organizaţiile partenere în proiect are experienţă în una sau mai multe din aceste condiţii, prin urmare vor elabora un suport de curs, astfel încât profesioniştii dar şi aparţinătorii pacienţilor să aibă acces la informaţii relevante şi actualizate.
13503078_2050144928543005_7208915491067989391_oVizita a presupus şi un schimb de bune practici cu privire la folosirea art-terapiei în cazul persoanelor care suferă de condiţiile adresate prin proiect, astfel, participanţii au desfăşurat activităţi de art-terapie împreună cu copiii cu autism din Centrul de Zi Autism Baia Mare.
De asemenea au fost vizitate întreprinderile sociale dezvoltate de ASSOC Baia Mare.
O altă componentă importantă a proiectului este schimbul cultural. Invitaţii au vizitat Bastionul Măcelarilor, Turnul Ştefan, Muzeul Satului, meşteri populari din Cavnic, Mănăstirea Bârsana şi Casa Olarului. Toţi participanţii au fost impresionaţi de felul în care maramureşenii transformă lemnul în artă.” Managerul de proiect este Iolanda Sztrelenczuk.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.